• 瀏覽: 15,843
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
+31
引用:
原帖由 火腿美人回來了 於 2021-11-24 06:29 PM 發表
無事嘅...................

香港游過泳池, 都知泳池有水底射燈,...........
去過公園, 彿寺, 有錢佬屋企, 都見過假山水池, 又係有水底射燈.............
屋企養過魚, 冬天唔少得支暖管...............
德X寶熱水爐...........以前無煤氣供應舊樓, 個個都係咁用.............
水底射燈係用超低壓供電, 就算入水漏電都唔會有觸電危險
而家好多都用晒 LED

引用:
原帖由 Endless633 於 2021-11-25 01:48 AM 發表

條電線係出水龍頭隔離有咩問題,插蘇先至唔得。
3000W行220V,電流都唔夠14A,用3芯1.5mm線(行明線)夠晒仲有凸。
好奇一問 : 唔知你㸃樣睇到佢條線係用3芯1.5mm?

引用:
原帖由 Endless633 於 2021-11-25 10:33 AM 發表

首先我係回應樓上果位師兄/姐,佢對1.5mm線(行明線)比14A電流左右嘅嘢用,是不是安全嘅疑惑。
另外在某寶呢款牌子嘅官方店,對樓主POST果條link入面嘅同牌子同款產品,有下圖咁嘅資料提供。
因我見好多跟產品條線(連13A插頭)都係得 0.75mm^2
佢有1.5mm^2 已經好難得

引用:
原帖由 hamchung 於 2021-11-25 10:02 PM 發表

另外小心一個字眼 : “絕緣” 不等于 “ 防水”
另加呢個
https://kknews.cc/agriculture/5om4j5l.html
其實空氣亦係絕緣的

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-11-29 05:58 PM 發表

閃電就是好例子
任何絕緣物都有一定的擊穿電壓的

你所講的閃電, 我想問有那一種絕緣物可以阻擋不被擊穿或穿透

ACB 都係靠空氣做絕緣, A<- 就是指 Air

引用:
原帖由 95搭8 於 2021-11-29 05:40 PM 發表

師兄 看電壓多高 不一定絕緣
任何絕緣物都有可能受電壓擊穿, 就係睇電壓有幾高, 咁是否叫不一定絕緣

低壓電纜, 用在高壓電路中一樣會 short circuit, 那 PVC 是不是不一定絕緣?

引用:
原帖由 95搭8 於 2021-11-29 05:38 PM 發表

師兄 可否問問你 有無拆開過漏電斷路器 裡的電路板 板裡有一互感器 俗稱 ct  互感器系張相線同0線穿過互感器 監察0線同相線對大地的分壓電流達到飽和 電子板裡的運算IC觸發跳脫電源嗎?🙏
如一入一出的電流相等, 互相抵消, CT output=0
如相線有漏電, 回流到N 線的電流細左, CT 有 output, 經 op amp 放大, 觸發保護裝置的跳脫 mechanism.

引用:
原帖由 95搭8 於 2021-11-29 07:08 PM 發表

他說空氣可絕緣 我說看電壓多高,不一定絕緣,他反問有什麼可以阻擋不比撃穿 真的要打橫答他,同相不會比撃穿.
唔係我說空氣絕緣, 事實上空氣就是其中一種絕緣物

當然電壓高, 距離就要大, 即如其彵絕緣物要加厚一樣

你話空氣不一定是絕緣, 看電壓多高

咁有人話閃電可穿過, 咁我咪問有那一種絕緣物可以阻擋(閃電)而不被擊穿或穿透, 如被擊穿的就叫不一定是絕緣?

附件

Untitled-2.jpg(129.22 KB)

2021-11-29 08:13 PM

引用:
原帖由 Hung196108 於 2021-12-1 01:19 PM 發表

雖然,絕大多數情形下,「漏電電流」係會經人體或損壞零件,可能經金屬外殼等,去到大地回地。
但也有少數情況,主要是電子產品,即使是正常,係自然有些「漏電電流」的。(非金屬殻,也不接「水線」)。
最後還是要用「接線蘇」,即不經漏電斷路器接駁用電。
電子野如電腦或有開關式電源(switching power supply)的產品, 其電源輸入端通常有 line filter, 用 X capacitor 及 Y capacitor 分別接駁 line/line 及 line/ground, 係有少少電流流左落地, 所以每個有漏電保護的線路不能連接太多這些用品.

引用:
原帖由 95搭8 於 2021-12-3 11:32 AM 發表

常用電源濾波電路
呢個是常用的濾波電路, 主要係過電源中的電磁/射頻干擾(EMI/RFI)
其中 C1/C2/C5 是 X capacitor 防止對稱干擾, C3/C4 是 Y capacitor 防止不對稱干擾.

過濾諧波的是另一種電路

引用:
原帖由 fat.andrew 於 2021-12-3 05:10 PM 發表
我都是初階無線電畢業,電力工程就專職WR2。以我當年考B牌既低階知識,RCD,RCBO等漏電斷路器係以餘差電流/殘餘電流/剩餘電流方式進行動作。輸入電流(L)=返回電流(N),當L=N=0,表示沒有漏電。N不等於L時,內部感應線圈會產生相應電壓電流推脫扣。所以電子電路既濾波電路應該係唔會令到RCD/RCBO跳制。因為濾波電路濾走既係次級降壓既諧波,唔係初級電路既電流,亦唔會疊加係初級電路上面。
電流中唔係淨係得雜訊, 正常電流一樣可經C3 或 C4 (#125 圖中的 Y capacitor) 由相線(L)落到地, 即係有少(很小)部份由相線(L)流(或漏)落地, 唔經中線(N)回流, 即係L電流唔等於N電流, 如電路中接駁有太多的器件, 係有可能觸發RCD/RCBO跳制, 如器件接地(水線)不良, 更有可能會觸電.

附件

Untitled-1.jpg(98.75 KB)

2021-12-3 06:10 PM

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]