• 瀏覽: 7,520
  • 回覆: 118
  • 追帖: 2
現在仲上埋報紙,  生命誠可貴,    千祈咪聽人老點!  

港女花百元淘寶買電熱水龍頭 網民溫提:都係拆返啦 生命可貴

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30292657

電線咁近個水龍頭,   成日整濕,   你話有冇漏電風險? 自己諗下啦.
如果條電線駁入個heater裏面個防水位做得唔好,  隨時有水入左去..........後果不堪設想!

片在下面 link
https://std.stheadline.com/realtime/article/1779151/即時-港聞-Juicy叮-港女花百元淘寶買電熱水龍頭-網民溫提-都係拆返啦-生命可貴

熱賣及精選
引用:
原帖由 ft907 於 2021-11-24 04:52 PM 發表

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30292657

電線咁近個水龍頭,   成日整濕,   你話有冇漏電風險? 自己諗下啦.
如果條電線駁入個heater裏面個防水位做得唔好,  隨時有水入左去.. ...
近水就危險? 咩邏輯?
危唔危險視乎設計, 防水及絕緣是否可靠,
你有冇養過魚? 我就養過, 是成支暖管浸入魚缸入面
仲有大把人用電熱水煲

無事嘅...................

香港游過泳池, 都知泳池有水底射燈,...........
去過公園, 彿寺, 有錢佬屋企, 都見過假山水池, 又係有水底射燈.............
屋企養過魚, 冬天唔少得支暖管...............
德X寶熱水爐...........以前無煤氣供應舊樓, 個個都係咁用.............

引用:
原帖由 火腿美人回來了 於 2021-11-24 06:29 PM 發表

去過公園, 彿寺, 有錢佬屋企, 都見過假山水池, 又係有水底射燈.............
屋企養過魚, 冬天唔少得支暖管...............
德X寶熱水爐...........以前無煤氣供應舊樓, 個個都係咁用.............
水底射燈係用超低壓供電, 就算入水漏電都唔會有觸電危險
而家好多都用晒 LED

各位,大家忘記了香港仍可使用15A插座及插蘇嗎?

除了少量舊樓外,香港現在的插座都要經漏電保護器,漏電傷人的機會很低。

良心賣家會跟原裝16A帶漏電保護器插頭,不過牆身要換大陸16A插座,唔係個個師傅肯裝,如果唔換用13A就危險D,個插座有機會過熱,要睇下邊款,13x220=2860,3000W好勉強,如果買3400W款,我覺得燒死機會大過電死

引用:
原帖由 火腿美人回來了 於 2021-11-24 06:29 PM 發表

咁又無得咁比
泳池的燈係行ELV ,唔記得係24V OR 50V

不是220V AC

引用:
原帖由 ft907 於 2021-11-24 04:52 PM 發表

如果條電線駁入個heater裏面個防水位做得唔好,  隨時有水入左去.. ...
任何產品都有風險的,一方面產品本身一方面就是使用者本身啦。

1. 電熱龍頭等於超小型即熱熱水器,內裡結構一樣,水電分離進水防洩技術等已使用幾十年,兩者安全性一樣,危險程度(當然有,無論幾低都有其危險性)亦一樣。如果驚電熱龍頭就要驚埋電熱水器(即熱同儲水式)、電水、電火煱......
2. 有人會認為熱水器在櫃底我摸唔到冇咁危險,但其實水喉水因有雜質是很好的導電體(純淨水不是,是絕緣的)。如果保護做得不好熱水器漏電但唔跳掣;電流一樣會跟水喉水同喉管走上水龍頭產生危險。
3. 所以最重要係無論電熱龍頭定係熱水爐都要做好水綫(接地保護)同漏電斷路器以防萬一,好似揸車要扣安全帶以防萬一一樣,唔代表揸車好危險實會撞車。
4. 另外問題係香港13A蘇只能負擔2860W,如果超過要用獨立15A蘇(3300W)或20A曲架掣(4400W)供電才合例,但其實電熱龍頭多數係洗下碗,使用時間頂多分零鐘,有啲人為慳功夫會用13A(犯例的,唔好制)
5. 即熱龍頭唔係國內先有,外國亦有,最出名嘅係Quooker,崇尚外國牌子的可以去用,唔係太貴,萬零蚊一套啫
6. 中國嘅安全標準(國標)其實好嚴格,同以前唔同,而家啲國產名牌為保住商譽絕對唔會亂嚟,山寨廠雜牌子唔敢講,唔關淘寶事,淘寶只係一個大商場,入面高質低質名牌雜牌乜都有,你貪平買咗劣質貨唔好駡淘寶。
7. 有人話名牌一樣會出事,係呀,不禁令我諗起三星手機TESLA電池......

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-11-24 05:21 PM 發表

近水就危險? 咩邏輯?
危唔危險視乎設計, 防水及絕緣是否可靠,
你有冇養過魚? 我就養過, 是成支暖管浸入魚缸入面
仲有大把人用電熱水煲
條電線系出水龍頭隔離,你問機電署得唔得?
3000W用1.5mm線安全?

香港厰家設計,大陸生產,機電署批准在香港出售的即熱水龍頭,有興趣可去參觀,北角同旺角都有鋪

中國品牌,中國生產,在香港公開正式售賣的即熱式龍頭,唔到機電署有冇批准,請快啲去投訴
https://www.hktvmall.com/hktv/zh ... 001_S_MI-HD-JRSLT01
https://www.5metal.com.hk/content/TCL-即熱式電熱水龍頭-冷熱兩用

附件

abbr_c966c8ddb51a403c0183729e94fc9488.png(193.32 KB)

2021-11-25 12:05 AM

abbr_f55175028b47e3c77a5eb02fc3f54d5d.png(578.88 KB)

2021-11-25 12:05 AM

電熱水龍頭有機會會電死人!   某君仲不斷推介, 害人害物!
跑馬拉松有機會會跑死人!   某君仲不斷推介, 害人害物!
行山有機會會跌死人!   某君仲不斷推介, 害人害物!
揸車有機會會撞死人!   某君仲不斷推介, 害人害物!
醫生有機會會醫死人!   某君仲不斷推介, 害人害物!
兩公婆啪啪啪有機會會啪死人!   某君仲不斷推介, 害人害物!
xxx有機會會x死人!   某君仲不斷推介, 害人害物!............
合理嗎?
所以唔能夠簡單一句話就下結論,要案例、機會率,外在內在因素......
譬如即熱龍頭電死人發生過幾多單?已安裝應用總數是多少?從而計算出發生事故機會率是多少?因內部安全設計質量出問題佔多少?因外部安裝錯誤出問題佔多少?......

引用:
原帖由 norman001 於 2021-11-24 07:13 PM 發表

咁又無得咁比
泳池的燈係行ELV ,唔記得係24V OR 50V

不是220V AC
現在才是
因有LED燈照計少左意外
可以SELV供電

以前可能有無良
一樣有人用220V防水燈放入水中
所以連狗落水即電死意外都有

引用:
原帖由 PLN漂流男 於 2021-11-24 11:05 PM 發表

中國品牌,中國生產,在香港公開正式售賣的即熱式龍頭,唔到機電署有冇批准,請快啲去投訴
https://www.hktvmall.com/hktv/zh ... 001_S_MI-HD-JRSLT01 ...
許多都中國生産
產品合符香港標準
13A插頭其中一樣合格
有些出水是金屬管要有水線
其他質量要checK先知道

但插頭其他國家插頭用在香港肯定
大問題
外國網購有買不知甚麽牌子
好似銅管發熱管
好似入水管和發熱管不是直接接觸
隔一隔

安裝方法