• 瀏覽: 8,968
  • 回覆: 72
M+博物館依家都好多人去,11月12號正式開幕比公眾入場
原本星期一放假都想預約去睇下,點知原來M+星期一係唔開,搞到我research左都未用到就同大家分享下啦😁

如果大家去M+既話最好就係九龍站落車,行過去都係10分鐘左右,唔想行既話都可以係九龍站轉車搭小巴
不過依家涼涼地大家可以行下曬下太陽😉
大家都要留意返,除左星期一M+休息之外,星期二至四 星期六日同公眾假期由朝早10點開到夜晚6點,星期五就會由朝早10點開到夜晚10點
頭一年都係免費入場,如果大家想係11月28號之前去都要預約,28號之後既平日就唔洗預約但係星期五六日都要預約
6歲以下小朋友唔洗預約,跟大人一齊去就可以架啦

見到有師兄話M+認真行可以行到4個鐘左右,但係以博物館黎講M+都真係好多野睇
M+總共有18層,不過睇M+官網既地圖應該只係開放由B2-11樓比公眾
總共有6大專題展區超過8000件展品,如果大家真係要認真行認真睇既話真係可以係M+到留一日都唔係問題🤣

幫大家整理埋有邊啲展區一定要睇!以下圖片都係由M+官網搵出黎,如果大家去完影到靚相希望大家分享埋啦~

- 香港:此地彼方

九龍皇帝呢個名應該都唔陌生,除非你真係好細個😂
用曾灶財既墨寶去做香港人既回憶同身份認同,雖然依家係街到都好難再見到曾灶財既字,但係曾幾何時曾灶財周街寫既字都係香港人既回憶

- 物件 ‧ 空間 ‧ 互動

呢個區主要係展示70-80年代香港人日常生活物件,最特別係有埋梅艷芳既CD封套
根據M+官網講,揀呢個封套既原因係因為80年代係梅艷芳最當紅既年代,再加上畫呢個封套既畫家只係得畫呢個封套既時候先用噴畫
加上依家又有梅艷芳套戲上,就更加去值得睇埋呢個展區!
除左梅艷芳之外,都仲有啲70年代既日常生活用品可以比小朋友睇下

- 個體 ‧ 源流‧ 表現

呢個展區主要係講戰後生活再加上唔同藝術家既生活背景而創作出黎既,希望大家睇完呢個展區之後都可以感受到和平係幾咁重要!

- 博物館之夢

去博物館又點可以唔睇埋充滿博物館元素既野?
呢個展區都係用唔同材料去做展品,就好似上面張相咁,除左平面畫之外都可以用裝置藝術去表現
不過咁藝術既野除左話佢靚之外我都唔係好懂😅

大家可以係博物館到睇展覽都仲有多媒體中心,有片睇又有VR同AR玩
不過呢個都要預約架,但係就算唔事前預約都可以即場約
如果大家係星期六日去既話我就覺得約左穩陣啲~
仲有一個叫做焦點空間既地方都好值得去,佢地有聲有字仲有視覺上既衝擊

作為一個博物館又點少得打卡位?其實成棟都有好多打卡位,不過我覺得最值得去就係個天台花園
因為個到可以睇埋維港,人少少打卡都一定好靚🤩

睇完都有M+小店可以行,睇黎主要都係賣文具野為主,可以鼓勵大家發揮小創意

餓既話仲有cafe可以食!呢間cafe可以比客人做打印咖啡,即係將你中意既相/圖比店員就可以將幅相放係杯咖啡上面,打卡岩晒😝

黎緊星期六日冇地方去大家都可以考慮下去M+到睇下,吸收下藝術氣息
晏晝行完仲可以出返九龍區食飯架!
如果大家去完有行程分享都可以一齊分享下😚

我想我 才了解 我正停格在愛情過敏的季節
季節沒改變 是想念 沒斷線
熱賣及精選
間cafe 好,可以去飲下coffee

我想book左好耐都book唔到
唔知點解其他人都預約到 .... 

去西九睇日落真係好靚, 行完M+睇埋日落先走

引用:
原帖由 蝦您波突 於 2021-11-24 05:57 PM 發表

間cafe 好,可以去飲下coffee
可以睇埋風景,我諗啲野食都唔差!

引用:
原帖由 萌娘 於 2021-11-24 06:00 PM 發表

我想book左好耐都book唔到
唔知點解其他人都預約到 .... 
11月28號之前都要book,如果28號打後既星期二至四都可以再試下

可能因為依家新開,所以都好多人會去~

引用:
原帖由 其實你後面有人 於 2021-11-24 06:03 PM 發表

去西九睇日落真係好靚, 行完M+睇埋日落先走

https://wkassets-production.s3.ap-east-1.amazonaws.com/styles/field_paragraph_image_centre/s3/DSC07845.jpg?h=40b0e9ec&itok=B_Xrhedn
其實西九個邊都好靚,唔去M+都可以去散步

搶唔到11月預約位...等緊12月開放預約

引用:
原帖由 Averyon 於 2021-11-24 06:18 PM 發表

11月28號之前都要book,如果28號打後既星期二至四都可以再試下

可能因為依家新開,所以都好多人會去~
有無消息11月28號之後點入場?

頭半年都未必有位可以預約到不過都好用!

引用:
原帖由 Simonothing 於 2021-11-25 10:06 AM 發表

有無消息11月28號之後點入場?
11月28號之後星期二至四係唔需要預約,但係如果星期五六日去既話就要預約

引用:
原帖由 Baako 於 2021-11-25 12:31 PM 發表

頭半年都未必有位可以預約到不過都好用!
依家去既話應該都會好多人😂

我要睇四美圖,唔準打格仔

引用:
原帖由 noel2046 於 2021-11-25 02:32 PM 發表

我要睇四美圖,唔準打格仔
我未去,你想睇可以親身去睇下

好悶, 得個大字!

仲有, 好多大媽及靚妹打卡好L煩!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]