• 瀏覽: 2,685
  • 回覆: 47
想買過自己房d傢俬, 但以前舊式裝修, 房只有一個單插座, 但房小型電器有點多, 一個拖板唔夠用, 如果唔重新拉過d電線, 可以點做

熱賣及精選
引用:
原帖由 joelau417 於 2021-11-24 10:05 PM 發表

想買過自己房d傢俬, 但以前舊式裝修, 房只有一個單插座, 但房小型電器有點多, 一個拖板唔夠用, 如果唔重新拉過d電線, 可以點做
如果D小型電器用電量唔大,可以去揾附近有牌嘅水電舖,叫佢幫你將個單位插蘇改做孖位插蘇,咁就可以拖兩個拖牌用啦。

引用:
原帖由 joelau417 於 2021-11-24 10:05 PM 發表

留意單位可提供多大電力
睇睇電箱總制有多少A

估計房間將會用甚麼用插座的電器用品?

孖位13A插頭兩拖板不夠用
唯有加多些插座
即是要搵師父做加插座

拖板其實都要固定位置

樓主講一下要多少個插座?

用邊件電器時先至插電。火牛插得耐冇着數。電力唔夠又負荷太重好易火燭。

引用:

香港電力規例對家用插座電路(最終電路)的過載保護概念是這樣的:
   環形電路(Ring circuit)由32A MCB保護,在電路中可以安裝N個(即不限數量)13A蘇底,但只要總電流超過32A,MCB就會跳制斷開,保護不會因過載產生危險。
   那麽用什麽來保護13A蘇底呢?每一個插進蘇底的13A插蘇頭內部,都有一條最大不超個13A的菲士(Fuse),如果這個插蘇頭連接的電器超過菲士的額定值(最大13A,因不同電器而定),菲士就會燒斷,保護不會因過載產生危險。
   每一個拖板的插蘇頭都有這樣的一條13A菲士,無論拖板有多少個13A蘇位(4, 6, 8, 甚至10位或更多),都限制了總電流不能超過13A,超過就燒菲士,所以拖板適合小電器用。
   因應這個保護概念,是可以拖板插拖板使用的,因為即使你插了N個拖板,都被限制了總電流不能超過13A,超過就燒菲士。
   但是拖板質量合格與否?拖板擺放位置安全與否?拖板電線安排是否適當?會否靠近高温或潮濕或有腐蝕性物體?都會影響安全,但只要這些方面冇問題,你是可以拖板插拖板用的。

成班人又係無人識諗第一樣野,
如果#1 三十年樓未換過全屋電線,
唔該換左 電線電箱先至講。

Hk仲有三四十年既史前舊樓未拆係唔少

係呀有啲人仲住係間近60年樓齡舊樓仲未拆卸。

所以要留意單位可提供多大電力
睇睇電箱總制有多少A
啲電線O唔OK

錯曬重點,講到隔離左右好安全咁!樓主學我一定冇錯!

包住電線個D膠,好似得2/30年壽命,我就唔信你附近單位會換曬囉!反正都係危險,買定面罩同條繩保命先係重點!

引用:
原帖由 lhcdims 於 2021-11-25 12:40 PM 發表

錯曬重點,講到隔離左右好安全咁!樓主學我一定冇錯!

包住電線個D膠,好似得2/30年壽命,我就唔信你附近單位會換曬囉!反正都係危險,買定面罩同條繩保命先係重點!
>>包住電線個D膠,好似得2/30年壽命

你拔尖生, 大學畢業

我無依方面認識, 請問你有沒有合理的source去 支持你的講法?

我都想知。

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-11-25 01:14 PM 發表

你拔尖生, 大學畢業

我無依方面認識, 請問你有沒有合理的source去 支持你的講法?

我都想知。
都係google,冇太過了解真實程度,好多都係咁寫,唔敢全部都唔信囉

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-11-25 01:14 PM 發表

你拔尖生, 大學畢業

我都想知。
呢D資料同係唔係拔尖有麥關係?要搵實搵到,又唔使麥iq,分別係當做某一D嘢,難到某個點的時候,有D人要搞成個月(即系我呢D呢),有D人兩個鐘就搞掂!(例如大陸清北個D)咁就知道自己係唔係尖囉!其實樣樣嘢都係講相對,一山還有一山高啦!

其實係日常小家電, 用電唔大, 但數量多, 又懶, 唔想成日拔插

引用:
原帖由 lhcdims 於 2021-11-25 01:30 PM 發表

呢D資料同係唔係拔尖有麥關係?要搵實搵到,又唔使麥iq,分別係當做某一D嘢,難到某個點的時候,有D人要搞成個月(即系我呢D呢),有D人兩個鐘就搞掂!(例如大陸清北個D)咁就知道自己係唔係尖囉!其實樣樣嘢都係講相對,一山還有一山高啦!
當然要IQ啦

有人做機電工程署EMSD 嘅野
但就唔理解 EMSD 及法例上的要求
連EMSD官方期刊都睇唔明

你話要唔要IQ

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]