• 瀏覽: 7,189
  • 回覆: 129
  • 追帖: 2
本主題由 miss5 於 2021-11-28 10:51 PM 關閉
https://youtu.be/lnUwMBfFWO4

2021年11月25日 西方日報 果日拍..
2940W實測即熱出水器,雙重防漏跳制防護,香討有牌電王唔提13A插頭印住BS1363A 13A 250V(=3250W)十分可恥 , 2940W少於3250W, 當然安全啦.

BS1363A 13A 250V(=3250W)
BS1363-2 13A 250V(=3250W)
香討有牌電王 提都唔提, 十分可恥.

成套片, 亮點係片尾 唐寅

春樹秋霜圖 (電影叫法,真名自己search)

顯示男主 何其優雅

對比一D 食中南海逃稅煙既金魚佬 電王, 真係高低立見

請睇我簽名檔, 我要學下bitcoin咁對我道歉果句,

如果呢篇文 hurt 到有牌電王既玻璃心, 令佢地唔敢係度回文, 咁就真係唔好意思啦.. 我真誠道歉,如果hurt到..

附件

20210116_194836.jpg(518.79 KB)

2021-11-25 07:02 PM

20210116_194238.jpg(953.54 KB)

20210116_194238-.jpg(43.01 KB)

20210116_185253.jpg(934.33 KB)

20210116_185253-.jpg(71.38 KB)

bit.ly/3veNfUZ
對於可能冒犯的任何事情,我真誠地道歉。我真的相信這裡的XXX會有公正的判斷。期待很快在這個論壇上與您進行更多富有成效和建設性的討論
此致,阿基姆
熱賣及精選
https://youtu.be/cvBcXHPqB64
半小時前既前傳, 因為係25日 load 錯24日報紙..

漏電接線檢測儀  中右著紅燈 代表 三線正常接駁

以下係pan記新電線插法.

附件

Pan5-1577663763.jpg(218.28 KB)

2021-11-25 07:11 PM

Pan1-1577663763.jpg(241.83 KB)

pana 2switch.jpg(59.83 KB)

pana 2switch.jpg

引用:
原帖由 也屎啦你 於 2021-11-25 07:02 PM 發表

https://youtu.be/lnUwMBfFWO4

2021年11月25日 西方日報 果日拍..
2940W實測即熱出水器,雙重防漏跳制防護,香討有牌電王唔提13A插頭印住BS1363A 13A 250V(=3250W)十分可恥 , 2940W少於3250W, 當然安全啦.

BS1363A 13A 250V(=3250W)
BS1363-2 13A 250V(=3250W ...
你唔好咁柒啦,香港單相標準供電電壓係220V,所以係用220x13計。
個插頭/蘇印住 13A 250V,個意思係最高能夠承受250V電壓,同埋13A電流。

你自己拍條片都行緊13.6A,重要走出來申請比人插🤣🤣🤣

附件

F67A7BA2-A011-4E2D-A2B5-E40F3E2E0C74.jpeg(155.01 KB)

2021-11-25 08:20 PM

引用:
原帖由 Endless633 於 2021-11-25 19:56 發表

你唔好咁柒啦,香港單相標準供電電壓係220V,所以係用220x13計。
個插頭/蘇印住 13A 250V,個意思係最高能夠承受250V電壓,同埋13A電流。

鄉土呢年內恩怨情仇,真係盡在此po, 真係行過路過唔好錯過..

google search
emsd bs1363 15A 250V

https://www.emsd.gov.hk/en/electricity_safety/publications/guidance_notes_guidelines/outline_of_electrical_products_safety_regulation/
i.Plugs shall generally be 3-rectangular-pin 13A plugs to BS1363 or 3-round-pin 5A or 15A plugs to BS546, in order to match with the socket systems in Hong Kong. For electrical products designed for connecting to shaver supply units, such as electric tooth brushes, the plugs shall be 2-pin reversible type to BS4573 or EN50075.
ii.Adaptors shall generally be 15A, 13A or 5A type to BS1363 or BS546, in order to match with the socket systems in Hong Kong.

https://www.emsd.gov.hk/tc/electricity_safety/publications/guidance_notes_guidelines/outline_of_electrical_products_safety_regulation/
3.插頭一般須為符合BS1363的13A三方腳插頭和符合BS546的5A及15A三圓腳插頭,以配合香港的插座系統。如供與接駁鬚刨供電裝置連接的電動牙刷等的電氣產品的插頭,則須為符合BS4573或EN50075的兩腳可逆轉接駁插頭。
4.適配接頭一般須為符合BS1363或BS546的15A、13A或5A的適配接頭,以配合香港的插座系統。

^----

請有牌電王 ft人出黎答下, 點解俾牌佢既 emsd, 會係網頁可以出現到 15A 呢幾隻字...
15A 250V 同 13A 250V 穿喉電線, emsd 有無例寫係唔同..

15A x 250V (= 3750W)  隻15A 插頭有無印錯 ?

2940W < 3750W , 梗係安全使用啦. 問下小學生o岩定錯...
...............

這篇紅字,算是一個重點提示. 長到爆燈.
1. 請使用 free FScapture (自己search). 或用你自己用開 cap 圖軟件.. 鐘意點用或唔用, 自由意志
2. 登出, 再 scroll down capture page 7,8, (page 6都可以). 重申,cap 與唔cap, 自由意志. cap 圖cap到你屋企pc壞左,當然我不負責..
3. 重申, #1 帖是我出, #1 片係我拍, 所以我是"創造者",大主角. 當然和其他不能出片的路人甲, 層次完全不同.. 如果幼稚園生不明"創造者"是什麼實體,請父母解釋當成是"尖沙咀鐘樓",給人打卡用的實體..
4. #1 以外的回帖人,就是"小配角"..如果幼稚園生不明"小配角"是什麼實體,請父母解釋當成是"尖沙咀鐘樓"外圍陪襯的花花草草.可有可無..
5. "小配角"有分三類,
6.  A 跟從者 即係跟住 #1 片, 買零件100% 還原出黎又運作到..
7.  B 反對者, 或花生友 (講會睇下點.) 但我相信, 無人會開口敢同個天賭:"我賭無跟從者 會跟#1片 照住零件100%還原黎裝,如果有,係果一刻開始,我十年跟張家輝做地獄黑仔王"
8.  C 改進者, 將我兩個 16A 防漏電插, 再加多兩個變4個. 電線變 2.0mm, 或出款識七彩閃燈即熱龍頭, 人聲報溫度即熱出水龍頭, 換上去用..
9. "小配角"要好好明白認清自己既身份地位.知道自己幾多斤兩..點解一生出黎,今時今日,會跟住"創造者"走..
10. "創造者"有能力將其他 po 但講關於 #1 既野, 搬過黎呢篇度 follow.. 即係你地黑左我名單, 我都可以無事如常照搬.. 一篇 quote 人地三段,十段,連圖attach, 對於"創造者"黎講,無難度..
11. 再黎講下"小配角",會love乜野喜好.. 有 D 係love 養魚,又係有牌電王, 所以叫佢 "love魚電王" 係好好合情合理唔犯禁.. 有D 就係 "love cat叔叔" 咁講當然無事. 有 D就係 "love童叔叔",係好合情合理唔犯禁. 講我自己,我都係"love童叔叔",不過係"love自家童叔叔"係好合情合理許可用.
12. "小配角"-"love童叔叔" 係會再細分兩類..邊兩類, 自己宗姓血緣小童,  同人地小童佢自己無.  好多人話, 老美笑笑小電影, 咪影晒 B B 捉住貓,或食野蝦錄相.. 美國係跟國際公認標準, 父母或合法監護人 先可以po BB 片上笑笑小電影..
    其他"love人地童叔叔"影人地仔女, 拍得幾好但想笑笑小電影上台拎獎, 門都沒有.. 要生仔生女,做乜"love人地童叔叔"自己唔搵老婆生.. 生完自己仔女,咪跟國際標準, po 自家片o羅.
11. 跟住就由"創造者",講下係鄉土十幾廿年既花邊野.
12. 創造者"有其他over 10年以上既身分, 係十幾年以來, 重未見過裝修版 會出現 小童片,會介紹家電.
13. 重未見過裝修版,會出 po 自家小童既片.  更加唔好講 po 人地生到佢生唔到既小童..
14. 重未見過裝修版,會出 po 自家小童著校服既片.  更加唔好講 po 人地仔女小童著住聖乜會校服既片.
15. 重未見過裝修版,會出 po 自家小童既片,講個老豆係姓乜, 即係話"love人地童叔叔"所love既人地小童, 都係姓乜.
16. 重未見過裝修版,會出 po 自家小童既片,講係住 44樓 Z室之類單位, 即係話"love人地童叔叔"去po 所love既人地小童住邊,盤算既目的為何..來自星星的你咁,fans/記者係門口等採訪,定係44F 樓梯撲出黎僕人返放學?
17. 跟就由"創造者"講下叔叔vs叔叔level既交友之道,講埋識少少法律咖.. 假如(即係虛構啦)有"love人地童叔叔"話講同你 friend , 我請你酒樓飲下午茶,帶埋你八歲個女出黎.我埋單..跟住就三人飲茶啦.  用"love人地童叔叔"手機自拍三人相,有片,講埋多謝叔叔..用"love人地童叔叔"碌卡埋單..
    之後就問"love人地童叔叔"條片做乜, "love人地童叔叔"話po去u tube, 同鄉土o罹..等第時十年後 萬一莫財時,咪叫人地個女老豆還債o羅. 萬一老豆丁左, 咪叫十年後選到港姐即係係你個靚女還o羅..
   "love人地童叔叔"識法律咖, 酒樓係公眾地方,手機點拍都得, 手機係佢,碌卡係佢,有片個女講埋多謝,仲有老豆陪住,即係自願欠我錢啦. 十年後告唔到小額,不過有有十年前既u tube片,片主係佢,係鐘意唱你個女欠債唔還錢,吹呀..事實丫嘛.,無老屈丫..選到港姐,都係仲未多謝"love人地童叔叔"幫女童po上網,開public 宣傳呀..八歲個樣點同18歲,咁都叫宣傳? 法律話係同一人,就即係啦. 識唔識法律咖..
18. 上一段太長,點樣交友同人稱安踏, "love人地童叔叔"點樣同你個女拍片po上網,或抄你既全家既 u tube片,自由意旨..
19. 如果係報紙佬出相, 可口可樂logo呀, 無啦更小童真樣呀, 聖乜會校服呀, 校徽logo呀, 通通會打格.因為罐可樂唔係邊制造,間校徽校服唔係佢, 仔女唔係佢嘛..
20. 有D人,小配角,一生已經註定係為"創造者",大主角生存. 人地"創造者"整十樣發明,十條片,佢就註定會跟住黎團團轉..
歷史己證明及不能刪除,小配角由起"創造者"既底 果一刻開始,就係"創造者"附屬,點綴,裝飾,跟班. 全世界包括"love人地童叔叔"小配角既下一代(如生到),都係問老豆,乜小配角祖先搞乜鬼,無啦啦起人"創造者"既底,人地"創造者"個族譜,永久記錄祖先小配角一人係喜愛人地個姓著校服小學男女童..問係咪有小學校服癖,跟人住邊想僕人..小配角D子孫,點答人呀.人地無老屈咖,cap圖咖.
21. "創造者"既我,live 燈會傳到世世代代,有電著就會live落去,同會記住 邊個兩姓既人, "創造者"既祖先訓示, 果兩姓華人, 永不關注..
     唔理人,法律唔會犯法咖可..  不過子孫問到百幾年前發生乜事, 咪叫佢地睇祖先cap圖o羅..  你同bitcoin果兩姓人,咪睇live 有無播到o羅. 不過由我"創造者"出口,對你地兩姓係唔會搞.
22. "創造者"既我已經plan左"創造"定成幾千年後果要歷史考古挖地, 點樣挖到我既"DNA"出黎再俾佢地重做複制人..因為我既"DNA"係寫明未受nRHA污染..等將來人研究啦..

引用:
原帖由 Endless633 於 2021-11-25 07:56 PM 發表

佢嘅計法係以load 250V/13A計
而家用220V 就可以最大係14.77Amp= 3250Watt,
我地要學吓嘢啦..

成日攞自己唔識嘅嘢出黎用人拗

引用:
原帖由 也屎啦你 於 2021-11-25 08:42 PM 發表

google search
emsd bs1363 15A 250V

https://www.emsd.gov.hk/en/electricity_safety/publications/guidance_notes_guidelines/outline_of_electrical_products_safety_regulation/
i.Plugs shall general ...
你中文有冇正常小六程度嘅理解能力呀?

15A圓腳插係BS 546呀,你做乜又再沖出來柒呀🐷

你自己拍果條片用緊 BS 1363方腳13A插呀🐷🐷🐷

附件

C68D142C-E38F-47B7-8E19-133B4DE99ABB.jpeg(162.21 KB)

2021-11-25 09:43 PM

353C1A5B-6DDB-4BB2-965A-3E2330FDE30D.jpeg(160.27 KB)

2021-11-25 09:43 PM

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-11-25 09:38 PM 發表

佢嘅計法係以load 250V/13A計
而家用220V 就可以最大係14.77Amp= 3250Watt,
我地要學吓嘢啦..

成日攞自己唔識嘅嘢出黎用人拗
雖然佢非常柒,但係都出好多架山去拍片比我哋笑🤣🤣🤣

引用:
原帖由 Endless633 於 2021-11-25 10:00 PM 發表

雖然佢非常柒,但係都出好多架山去拍片比我哋笑🤣🤣🤣
教頑石都可以點頭
佢就教而不善,死性不改誤導人!

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-11-25 10:03 PM 發表

教頑石都可以點頭
佢就教而不善,死性不改誤導人!
正面D睇

我們可以從  錯誤示範 中學習

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-11-25 10:19 PM 發表

正面D睇

我們可以從  錯誤示範 中學習
反面教材,未必人人會明,信者遺禍無窮。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-11-25 10:31 PM 發表

反面教材,未必人人會明,信者遺禍無窮。
單係個拖板放的位置
已經非常危險

拯救世人系列😎

拍片叫大家唔好咁做👍🏻

我提少少中學物理: p = vi = i^2 x r,其中r是電線的電阻值,i是綫電流,p是由綫電流及綫電阻做成的【功率】,這個【功率】不是電器功率,乃是會讓該電線產生熱力的功率。

由此可見,假設某電器為1100W,在香港/大陸/歐洲使用時(比到電器的電壓略低於220V,因為電線本身的電阻值會導致電壓減低),其綫電流為 5A;假設用同一條電線,在日本/美國使用(略低於110V),其綫電流為10A;

由於是同一條綫,綫電阻不變,按上面公式可知,在日本/美國使用時,其產生熱量為220V國家的4倍。(因為 square 左)

所以,為了減少電線熱量,同一電器在日本/美國使用時,係需要用粗D的綫。(相對於220V國家)

上面呢個例子誇張左,講翻220/250例子,如果某綫路的電線/電制內銅片粗細,係剛剛好適合某電器係250V國家,唔會發熱太誇張,咁如果改左去220V國家,個條綫,同埋電制入面銅片之類零件,係需要粗翻少少!

希望我冇記錯中學物理,年紀大老人癡呆記性差

至於13x250=3250W呢個W我唔識點講,因為想唔起邊個國家用緊250V,如果全球都冇,呢個理論數值就冇麥用!

簡單D講,13A插頭如果囉去美國用,只能用 13x110=1430W或以下的電器。(超過1430W,電流會大過13A,發熱過多個電制會燒!)

引用:
原帖由 lhcdims 於 2021-11-25 11:07 PM 發表

我提少少中學物理: p = vi = i^2 x r,其中r是電線的電阻值,i是綫電流,p是由綫電流及綫電阻做成的【功率】,這個【功率】不是電器功率,乃是會讓該電線產生熱力的功率。

由此可見,假設某電器為1100W,在香港/大陸/歐洲使用時(比到電器的電壓略低於220V,因為電線本身的電阻值會導致電壓減低),其綫電流為 5A;假設用同一條電線,在日本/美國使用(略低於110V),其綫電流為10A ...
i^2r 係計算電路上電阻需要嘅W值,

如果應用响電線度,其數值係低到可以忽略,除非好長達到100M以上,

所講嘅110V要加粗,純粹係因為要應付相對220V所流過電流大咗(相同W計)。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-11-25 11:33 PM 發表

i^2r 係計算電路上電阻需要嘅W值,

如果應用响電線度,其數值係低到可以忽略,除非好長達到100M以上,

所講嘅110V要加粗,純粹係因為要應付相對220V所流過電流大咗(相同W計)。
如果可以忽略,用粗電線做麥?就係怕條綫發熱,ching可能未見過條綫係條管裡面燒黑曬,真系超恐怖😱,試過一次以後電線要自己買,唔好連工包料!有D黑心師傅真系博你睇唔到!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]