• 瀏覽: 2,658
  • 回覆: 20
班developer係印度人,然後有個project跟緊,然後大家已經係十萬火急,爭分奪秒!

恕不知今日收到個message,印度分公司既同事中咗covid,然後嗰個人中咗招仲要返公司,結果累到好多同事都中咗招!全軍覆沒呀,大佬呀,緊要關頭先發生呢啲事,依家真係比佢地搞到一頭煙,都唔知嚟唔嚟得切交貨比人,比佢地玩死呀,都唔知佢哋去過邊度嚟,病咗仲要返工,累到我地香港呢邊...

如果佢地有寄件比你, 記得要消毒呀

又十萬火急, 又全軍覆沒
似乎你公司係戰場風雲 

引用:
原帖由 真珠乃查 於 2021-11-26 06:01 PM 發表
如果佢地有寄件比你, 記得要消毒呀
佢哋話要寄咖啡.....

引用:
原帖由 其實你後面有人 於 2021-11-26 06:02 PM 發表
又十萬火急, 又全軍覆沒
似乎你公司係戰場風雲 
因為啲野改嚟改去,嗰邊既人做野又慢.....

邊間呀?

哦?電腦傳病毒過嚟?

引用:
原帖由 酒醉三分鐘 於 2021-11-26 05:55 PM 發表
班developer係印度人,然後有個project跟緊,然後大家已經係十萬火急,爭分奪秒!

恕不知今日收到個message,印度分公司既同事中咗covid,然後嗰個人中咗招仲要返公司,結果累到好多同事都中咗招!全軍覆沒呀,大佬呀,緊要關頭先發生呢啲事,依家真係比佢地搞到一頭煙,都唔知嚟唔嚟得切交貨比人,比佢地玩死呀,都唔知佢哋去過邊度嚟,病咗仲要返工,累到我地香港呢邊... :smile_ ...
大條道理同公司講,趕唔切啦。
你趕到又冇獎。
趕唔到就關人。

引用:
原帖由 酒醉三分鐘 於 2021-11-26 17:55 發表

恕不知今日收到個message,印度分公司既同事中咗covid,然後嗰個人中咗招仲要返公司,結果累到好多同事都中咗招!全軍覆沒呀,大佬呀,緊要關頭先發生呢啲事,依家真係比佢地搞到一頭煙,都唔知嚟唔嚟得切交貨比人,比佢地玩死呀,都唔知佢哋去過邊度嚟,病咗仲要返工,累到我地香港呢邊... :smile_ ...
我與印度的顧問公司合作多時,寫清楚要求,預期目標及結果,以打印支票格式為例,所有文字大小,字體類型都寫好,可以搞一個星期都整錯,要跟進十幾次,真係嘔幾盤血! 佢哋所有事情都話ok, yes, no problem! 結果做出嚟嘅嘢係兩回事,真係吹脹!

引用:
原帖由 酒醉三分鐘 於 2021-11-26 05:55 PM 發表

自己小心啲

引用:
原帖由 酒醉三分鐘 於 2021-11-29 11:19 AM 發表

因為啲野改嚟改去,嗰邊既人做野又慢.....
好煩呀

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-11-29 01:33 PM 發表

大條道理同公司講,趕唔切啦。
你趕到又冇獎。
趕唔到就關人。
你識得推

引用:
原帖由 miass 於 2021-11-29 07:22 PM 發表

你識得推
員工非超人,無奈。
如果,趕到。豈非可炒哂班印度佬?

我返過份工,隔離組有人請假,老細私下叫我去幫手。當時年少冇知,拼盡去補位,亦不失自己工作,意謂自己幫到別人又做足本分。
到該人放完病假後,上司叫我陪佢食晏,佢話,唔好攪到人地連份工都冇埋,自己又冇人工加,有D事唔係甘上位架。

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-11-29 08:22 PM 發表

員工非超人,無奈。
如果,趕到。豈非可炒哂班印度佬?

我返過份工,隔離組有人請假,老細私下叫我去幫手。當時年少冇知,拼盡去補位,亦不失自己工作,意謂自己幫到別人又做足本分。
到該人放完病假後,上司叫我陪佢食晏,佢話,唔好攪到人地連份工都冇埋,自己又冇人工加,有D事唔係甘上位架。
親身經歷印象深刻,做人走精便好過。。

平野冇好三哥D野係咁上下

提示:支持鍵盤翻頁左 右