• 瀏覽: 4,661
  • 回覆: 84
  • 追帖: 4
+8
北角潮州美食有堂梅外鼎,意思即係堂食有三十幾年老字號梅花邨小館,外賣就有人氣店鼎留香。每當有人問蛋蛋北角潮州野有邊度好,我例必介紹呢兩間。但蛋蛋就好衰既,私底下自己就好鍾意去食呢間位於和富道既潮樂園。貪佢咩好?就係佢D套餐吸引,味道不論沙爹牛河益或鹵水鵝,啱哂蛋蛋既口味。蛋蛋都係度分享過幾次。

每人都有自己喜愛既鹵水店,蛋蛋就喜愛皇后大道既舊陳勤記,D陳年鹵水味夠獨特。呢間D花椒八角味就幾重,唔太咸,食落幾香。

講番呢個鹵水鵝拼鵝腸套餐,隨餐附送紫菜湯及白飯各一碗,仲有一碟白醋。你睇相都睇到,仲有小小脂肪痴住係D鵝度,鵝肉又嫩,入囗有啖啖既鵝肉加上鵝脂既香味,好食既。反而鵝腸就清哂D脂肪,得番塊皮,入囗爽脆,食前吃住夾大大注點落D醋食呀,D醋有提鮮既功效。鵝腸份量多,可以夾到5大注既。

你搵到你喜愛既潮州店未呀?

鹵水鵝拼鵝腸套餐,鹵水鵝貼心地起哂骨,鵝腸份量多

呢個套餐$58蚊,有湯有飯,唔算貴

隨餐送紫菜湯一碗,好味

白飯一碗,唔夠餸鹵水鵝同埋鵝腸

重點係呢碟白醋,鵝腸既靈魂

鹵水鵝入味夠嫩

鵝腸去哂脂肪,可以放心大大注咁食

米芝蓮店舖位於北角和富道

多謝收睇!

一池春水一池花
萬縷金光萬朵霞
白玉生烟碧波暖
巧婦绣出繽紛画
引用:
原帖由 Eggy2k 於 2021-11-27 08:18 AM 發表
北角有堂梅外鼎,意思即係堂食有三十幾年老字號梅花邨小館,外賣即係人氣店鼎留香。每當有人問蛋蛋北角潮州野有邊度好,我例必介紹呢兩間。但蛋蛋就好衰既,私底下自己就好鍾意去食呢間位於和富道既潮樂園。貪佢咩好?就係佢D套餐吸引,味道不論沙爹牛河益或鹵水鵝,啱哂蛋蛋既口味。蛋蛋都係度分享過幾次

每人都有自己喜愛既鹵水店,蛋蛋就喜愛皇后大道既舊陳勤記,D陳年鹵水味夠獨特。呢間D花椒八角味就幾重,唔太咸,食落 ...
堂梅外鼎,深沉飄香

引用:
原帖由 unclesixteen 於 27-11-2021 08:25 AM 發表

堂梅外鼎,深沉飄香
多謝16叔捧場留言支持

香飄飄,抵食

架己冷

引用:
原帖由 Eggy2k 於 2021-11-27 08:18 AM 發表
北角有堂梅外鼎,意思即係堂食有三十幾年老字號梅花邨小館,外賣即係人氣店鼎留香。每當有人問蛋蛋北角潮州野有邊度好,我例必介紹呢兩間。但蛋蛋就好衰既,私底下自己就好鍾意去食呢間位於和富道既潮樂園。貪佢咩好?就係佢D套餐吸引,味道不論沙爹牛河益或鹵水鵝,啱哂蛋蛋既口味。蛋蛋都係度分享過幾次

每人都有自己喜愛既鹵水店,蛋蛋就喜愛皇后大道既舊陳勤記,D陳年鹵水味夠獨特。呢間D花椒八角味就幾重,唔太咸, ...
58元抵啦,有機會會會佢!

引用:
原帖由 波濤大大西瓜 於 27-11-2021 09:08 AM 發表
香飄飄,抵食
多謝捧場留言支持

引用:
原帖由 Fat_dada 於 27-11-2021 09:12 AM 發表
架己冷
你都係?

引用:
原帖由 aupapa3 於 27-11-2021 09:21 AM 發表

58元抵啦,有機會會會佢!
祝你有愉快的一餐

潮洲鹵水好食,不過唔平,所以少食

引用:
原帖由 lctj9 於 27-11-2021 09:26 AM 發表
潮洲鹵水好食,不過唔平,所以少食
YNWA

引用:
北角潮州美食有堂梅外鼎,意思即係堂食有三十幾年老字號梅花邨小館,外賣就有人氣店鼎留香。每當有人問蛋蛋北角潮州野有邊度好,我例必介紹呢兩間。但蛋蛋就好衰既,私底下自己就好鍾意去食呢間位於和富道既潮樂園。貪佢咩好?就係佢D套餐吸引,味道不論沙爹牛河益或鹵水鵝,啱哂蛋蛋既口味。蛋蛋都係度分享過幾次。

每人都有自己喜愛既鹵水店,蛋蛋就喜愛皇后大道既舊陳勤記,D陳年鹵水味夠獨特。呢間D花椒八角味就幾重 ...
唔食

超值

超抵食

正, 滷水嘢係我嘅摯愛, 可惜北角對于我嚟講太遠喇😅

主題標籤 #北角
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]