• 瀏覽: 23,458
  • 回覆: 132
  • 追帖: 1
+5
阿媽原本想換個新電視櫃,但啲親戚叫我哋直接將部電視掛上牆,可以慳埋位
因為原本部電視都有跟埋畀人裝上牆嘅嘢(希望我冇掉),不過阿爸覺得將部電視掛上牆,部電視會散唔到熱驚好易燒
咁電視掛咗上牆之後會唔會真係好易過熱?

唔會啦裝墻很普遍,不過架要可伸出換角度那種最理想。

引用:
原帖由 J@son^_^ 於 2/12/2021 16:41 發表
阿媽原本想換個新電視櫃,但啲親戚叫我哋直接將部電視掛上牆,可以慳埋位
因為原本部電視都有跟埋畀人裝上牆嘅嘢(希望我冇掉),不過阿爸覺得將部電視掛上牆,部電視會散唔到熱驚好易燒
散熱通常喺機頂,  唔會喺機背.
而且你裝咗上牆,  可以拉出少少

以前大牛龜電視會好熱,而家的不會了

引用:
原帖由 J@son^_^ 於 2021-12-2 16:41 發表

醒目既人, 又用電視櫃,  電視下面擺膽機..左右放喇叭
今時今日 係冬天能夠係 廳度播搭棚膽機, 全個鄉土獨家只有我一個.

好心D 有牌電王, 知道乜叫 搭棚膽機 先至講, 仲難買過乜野他錶 鉗錶, 一部搭棚膽機閒閒地係 20Kg ..

引用:
原帖由 J@son^_^ 於 2021-12-2 04:41 PM 發表
你應該考慮你有無需要用電視櫃
而唔係諗佢送咩配件
又或者親戚點點點

有位唔掛

屋企夠大夠闊…就唔掛啦!

完全不會影響散熱的,電視掛不掛墻上完全取決你們自己的想法。都可以的

睇下麥牆同埋部電視幾重,例如我個部成40幾kg,座檯腳的深度又深過個電視櫃,係焗住要掛牆先安全D,同埋慳翻電視櫃上面D位放其他嘢

另外散熱肯定唔系問題,問題係有D電視牆架,掛左電視后,好難插個D天線同hdmi 綫,可能要插好曬綫先好掛上去

引用:
原帖由 J@son^_^ 於 2021-12-2 04:41 PM 發表
而家電視機已經好慳電,同時發出熱量都好少。
不過,你老豆想法好正確,始終點都會有熱量。
所以,電視上面,左、右、後邊最好留三呎空間。
有可能的話,就用冷氣吹住佢。
平均壽命5年的話,會耐用一個月。

咁驚咪跟廠指引囉!

09年到而家,一直掛牆仲要4邊電視櫃包住電視
想佢壞都唔壞,搞到我無藉口換機

引用:
好多機都係掛牆,又唔見得好易燒,
壞機嗰D好多都係冇掛牆的。

有小朋友有貓狗掛.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]