• 瀏覽: 1,278
  • 回覆: 14
當年高高在上既蔡,地位非凡,帶領小梅做節目!
https://www.youtube.com/watch?v=vkCF4WhQ2PE進入香討影片區

天意差錯誰可補?一切遭遇誰擺怖?
人生果真有定數?太是殘酷!太是殘酷!!
我記得曾經係唔知鄧藹林定車淑梅訪問節目,叫梅艷芳講兩個圈中好朋友,其中一個佢講係蔡楓華。
當然個時蔡楓華仲未出事啦

引用:
原帖由 temp_discuss 於 2021-12-3 06:15 PM 發表
我記得曾經係唔知鄧藹林定車淑梅訪問節目,叫梅艷芳講兩個圈中好朋友,其中一個佢講係蔡楓華。
當然個時蔡楓華仲未出事啦
其實蔡本身又係主持,又係參賽歌手,
做節目又要同自己競爭既歌星合作,
本身就有利益矛盾,萬一敵對歌手有心攪事,
主持就成磨心,
當年TVB咁安排主持本來就暗藏問題,
蔡算係不幸做了引爆問題既主角,
換著其他歌手,可能更早出現!

個人小氣唔夠氣量就害咗佢一世

引用:
原帖由 煎黃花魚 於 2021-12-3 07:19 PM 發表
個人小氣唔夠氣量就害咗佢一世
想不明白,就算被無綫封殺後,
但蔡本身都有大量忠粉,
當年係都仲出到好幾張大碟,
仲有空虛大賣,
但點解幾年後又突然傻咗,
然後成個人變哂,中途發生咩事?

珍貴的片段,謝分享

邊有高高在上, 主持一個咁大把.

蔡楓華有啲歌係幾好聽.

入世未深.. 一蕉得志.. 羽毛L廁..
殺那光雞唔代表永唅~~ 唉!
屎硬!!!

引用:
原帖由 itemwah2 於 2021-12-3 06:30 PM 發表

其實蔡本身又係主持,又係參賽歌手,
做節目又要同自己競爭既歌星合作,
本身就有利益矛盾,萬一敵對歌手有心攪事,
主持就成磨心,
當年TVB咁安排主持本來就暗藏問題,
蔡算係不幸做了引爆問題既主角,
換著其他歌手,可能更早出現!
張國榮仲要係演唱會唱埋佢首歌,好似寸緊佢。

引用:
原帖由 itemwah2 於 2021-12-3 05:32 PM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=vkCF4WhQ2PE
蔡楓華的確可惜

引用:
原帖由 itemwah2 於 2021-12-3 05:32 PM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=vkCF4WhQ2PE
過往的一切幾咁美好,可惜景物不依舊,人面亦全非,哎……人生無常……

引用:
原帖由 itemwah2 於 2021-12-3 07:28 PM 發表

想不明白,就算被無綫封殺後,
但蔡本身都有大量忠粉,
當年係都仲出到好幾張大碟,
仲有空虛大賣,
但點解幾年後又突然傻咗,
然後成個人變哂,中途發生咩事?
我都唔明,最多咪雪藏下佢—年,做乜打到佢永不超生

引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-12-4 12:33 PM 發表

我都唔明,最多咪雪藏下佢—年,做乜打到佢永不超生
睇番紀錄,佢無得做勁歌
但86-89都仲有碟出,果啲碟當年我都有買!
90年仲有做晚間音樂節目,
但好似佢成日播自己歌所以又比人炒,
然後九十年代佢就開始瘋華日子,
樣子日變。

90年代,佢同期既朋友都變哂巨星,
拎獎拎到宣怖唔拎,個個巨富!
而佢既後輩黎明又開始爆紅四大天王!
蔡就一窮二白,無處容身,被世人遺忘!
果段日子,佢內心應該好難受,屈到病都唔奇!

其實蔡又80年出道,85年出事,
光輝日子只係維持咗5年之內,
但就令歌迷記念佢幾十年!

蔡係一出道就成功,
勁歌事件係佢第一次接觸挫敗,
結果佢過唔到考驗,逆境思維不足,
反而哥哥出道時係唔受歡迎,
係經過考驗才成功,
梅姐四歲登台,人生經驗豐富,
蔡敗在一時就影響了一生!

如果蔡無走樣,一直保持身型,
以佢高度應該好型,高又高過劉華,
真係想見到一個平行時空無走樣既中年蔡!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]