• 瀏覽: 25,391
  • 回覆: 191
  • 追帖: 4
+3
小弟3號同4號分別淘寶8樣野,主要都係零食同衣服個d ,加埋一d 小用品,其中7樣已經到左集運倉,我用中通,剩下一樣野就係3件短袖睡衣T恤(夏天時著的),我見咁耐都冇update ,跟著問返圓通客服,竟然話個包裹係中轉站整爛左,其中一件衫爛埋,要送返商家補發再寄,跟著又發現其中一件買錯碼,於是順便要求換貨,但商家話個碼缺貨,但我堅持一定要同類型及同價的,及一定要換返L碼既貨俾我,揀左另一款,客服話會幫我向廠家那邊庫存,我要求打尖補發出貨及加厚保護,佢哋應承,兼且補加我既聯絡,方便要求圓通加急處理,避過不合理路線中轉(我睇到佢地路線好唔合理,歇陽去深圳,居然要逆向向東到汕頭方向中轉,睇都嬲爆),對圓通速遞非常失望,其實d物流公司安排中轉就係亂咁來,如非受無法控制既情況,應該要避免繞路中轉運輸,要盡量避免不合理中轉站方向運輸,咁樣做係違背速遞精神

引用:
原帖由 002534 於 2021-12-6 01:42 AM 發表
小弟3號同4號分別淘寶8樣野,主要都係零食同衣服個d ,加埋一d 小用品,其中7樣已經到左集運倉,我用中通,剩下一樣野就係3件短袖睡衣T恤(夏天時著的),我見咁耐都冇update ,跟著問返圓通客服,竟然話個包裹係中轉站整爛左,其中一件衫爛埋,要送返商家補發再寄,跟著又發現其中一件買錯碼,於是順便要求換貨,但商家話個碼缺貨,但我堅持一定要同類型及同價的,及一定要換返L碼既貨俾我,揀左另一款,客服話 ...
無貨就退錢囉, 錯碼又退錢囉.
佢地D路線係痴線架, 華強北發貨, 要去東莞倉(可能係廣州, 唔記得) 先.仲話,"你個寶貝越來越近."

引用:
原帖由 keke009 於 2021-12-6 02:07 AM 發表

佢地D路線係痴線架, 華強北發貨, 要去東莞倉(可能係廣州, 唔記得) 先.仲話,"你個寶貝越來越近."
同意,有問題就退錢,至多廿四小時就得,而且一日未到集運倉(官方物流),物流都係商家負責跟進。

引用:
原帖由 002534 於 2021-12-6 01:42 AM 發表
小弟3號同4號分別淘寶8樣野,主要都係零食同衣服個d ,加埋一d 小用品,其中7樣已經到左集運倉,我用中通,剩下一樣野就係3件短袖睡衣T恤(夏天時著的),我見咁耐都冇update ,跟著問返圓通客服,竟然話個包裹係中轉站整爛左,其中一件衫爛埋,要送返商家補發再寄,跟著又發現其中一件買錯碼,於是順便要求換貨,但商家話個碼缺貨,但我堅持一定要同類型及同價的,及一定要換返L碼既貨俾我,揀左另一款,客服話 ...
咁唔滿意,點解唔加錢發順豐呢?

引用:
原帖由 bonahk 於 2021-12-6 03:43 發表

咁唔滿意,點解唔加錢發順豐呢?
發貨之後先知道物流服務問題嘛,亂咁安排路線,如非遇上突發事件係唔應該搞逆向繞路中轉,顧客係最反感呢樣野,違反左原則,最衰原先我冇填自己個人資料,如果唔係我會叫圓通客服幫我加急

咁應該係集運不愉快經驗!

引用:
原帖由 keke009 於 2021-12-6 02:07 AM 發表

唔係去集運倉先,邊有咁平運到黎香港喎⋯⋯想直達要唔要試下DHL?

引用:
你咁換貨煩到hihi又慢,退錢去第二間買T-shirt即刻發貨仲快,1件貨拖累其他7件貨自找的

引用:
中通咪仲衰過深圳送深圳,要先送去東莞再送回深圳

引用:
睇開啲啦!隔山買牛又要平,點可以有咁多要求呢?

去汕頭方向可能空運, 大車路線站呢,都是小事。。。在香港舖頭,承擔了運輸風險, QC 好, 比你慢慢揀, 即塲換。

比左幾多錢運輸,要點對點幫你送到集運倉 ?

自取的不愉快,算啦!商家商品資訊不準確,退款就得啦!

退錢,搵過另外一間

屌爆佢老母個hi窿

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]