• 瀏覽: 10,407
  • 回覆: 92
  • 追帖: 1
問問各位師兄師姐,外國人在溝通時,當d 字加ed時 係咪唔發ed 這個音。例如I received your letter yesterday afternoon. ,外國人係咪唔發ed 個音,直接將received 讀成receiv??

引用:
原帖由 何澳 於 2021-12-8 10:47 AM 發表
問問各位師兄師姐,外國人在溝通時,當d 字加ed時 係咪唔發ed 這個音。例如I received your letter yesterday afternoon. ,外國人係咪唔發ed 個音,直接將received 讀成receiv??
I received your letter yesterday afternoon.

-ed 後邊接your, 因為your 起手讀音係consonant, -ed本身都係consonant, consonant撞consonant係發音上無法做到流暢, 所以會前邊consonant 唔出聲去避

例如ground floor呢個詞語, 同一理由, 所以-d音都係唔發

如果改成I received a letter yesterday afternoon, 因為a 係vowel, 唔係consonant, 所以要發-ed音去接後邊a, 所以你會聽到後邊個a, 有啲似讀成da音

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2021-12-8 11:03 AM 發表

I received your letter yesterday afternoon.

-ed 後邊接your, 因為your 起手讀音係consonant, -ed本身都係consonant, consonant撞consonant係發音上無法做到流暢, 所以會前邊consonant 唔出聲去避

例如ground floor呢個詞語, 同一理由, 所以-d音都係唔發

如果改 ...
多謝解答。但係我聽到有d 外國人係會發埋ed 音,點解既。如果發埋ed 音係咪算錯??

引用:
原帖由 何澳 於 2021-12-8 11:17 AM 發表

多謝解答。但係我聽到有d 外國人係會發埋ed 音,點解既。如果發埋ed 音係咪算錯??
外國人係指咩人先, 英美澳呢啲, 如果讀你個句句子, 應該係無ed音, 有啲特殊情況, 例如講0既人係需要強調received 呢個動詞, 就會ed音都特登發出嚟, 強調收咗

其實-ed 音唔同字發音都唔同, 例如
stopped, 呢個字0既ed音係/t/,
received, 呢個字0既ed音係/d/
所以唔好以為所有-ed係讀"特", 如果讀/t/, 有啲似中文字讀音"慈"

你對英文發音如有興趣想學,香港係有學校專門學,唔係到登出嚟,廢事俾人話賣廣告,你要我至PM你資料

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2021-12-8 01:24 PM 發表

外國人係指咩人先, 英美澳呢啲, 如果讀你個句句子, 應該係無ed音, 有啲特殊情況, 例如講0既人係需要強調received 呢個動詞, 就會ed音都特登發出嚟, 強調收咗

其實-ed 音唔同字發音都唔同, 例如
stopped, 呢個字0既ed音係/t/,
received, 呢個字0既ed音係/d/
所以唔好以為所有-ed係讀"特", 如果讀/t/, 有啲似中文字讀音"慈" ...
多謝解答。咁即係講既人想強調個動作做左就要發ed 音??

引用:
原帖由 Not_a_verb 於 2021-12-8 03:11 PM 發表
補充資料

Did you ....?

d => consonant
y => consonant => you  /juː/ /jə/ /jʊ/ (start with consonant /j/ )

Info on Internet:

Think of it as the d + y in “did you”—but watch out, since when  ...
多謝解答。我知道這個例子,因為d音是子音,y亦是子音,所以did 這個字最尾個d音不發音。

但係我係會發ed 這個音,如果唔發,我覺得d 人會誤會我用現在式。

引用:
原帖由 何澳 於 2021-12-8 01:59 PM 發表

多謝解答。咁即係講既人想強調個動作做左就要發ed 音??
想強調某樣野, 就會字正腔圓去讀果個字, 但問題係需要強調0既機會少之又少, 所以你話你聽到人地發ed音, 我覺得你係聽錯多, 又或者人地係同後邊0既字做連讀, 拼咗個音出嚟, 令你覺得係-ed

引用:
原帖由 何澳 於 2021-12-8 03:21 PM 發表

多謝解答。我知道這個例子,因為d音是子音,y亦是子音,所以did 這個字最尾個d音不發音。

但係我係會發ed 這個音,如果唔發,我覺得d 人會誤會我用現在式。
你放心, 英語作為母語0既人, 係唔會誤會, 因為你有前文後理
好似你個句: I received your letter yesterday afternoon.  你都講得yesterday afternoon, 又點會係現在式, 同埋日常生活, 你唔會講I receive your letter.  因為你咁講, 講到好似一個習慣咁, 你反而會講I'll receive your letter, I received your letter, I've received your letter 等等

引用:
原帖由 Not_a_verb 於 2021-12-8 04:22 PM 發表

Read  #11  #12   #15  #18   #21   #23   #24  (They claimed to be native English speakers) on the following webpage ...

It may do some help to you.

https://forum.wordreference.com/threads/ed-followed-by-a-consonant-is-it-really-possible-to-hear-the-d-sound.3484787/
我睇過個網頁,咁如果ed 之後跟子音,咁我都係發埋ed 音,問問咁樣問題算唔算大

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]