• 瀏覽: 3,353
  • 回覆: 68
雖然幾年前恰怫有公開課講過火車不過我認為我這更直入人類潛意識深層的「慾望、良知、公義」。

是這樣的:
假設閣下正處於餓死前壹瞬而死神讓閣下貮擇壹……「以後每天都有及只有壹碗白飯 或 現在跟我走」。

這壹瞬隨時耐過人壹生。

入咗嚟的有乜睇法?唔使答咗先的……這深層矛盾饒富趣味不妨討論。

跟走有乜好?

餓到就死先比我揀一日食一碗飯變相日日餓幾餐??

引用:
原帖由 iamthe1ulook4 於 2021-12-9 04:56 PM 發表
餓到就死, 身體已經調節左.
可能一日食一碗飯已夠.

又無話要勞動、返工.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-12-9 05:07 PM 發表

可能一日食一碗飯已夠.

又無話要勞動、返工.
可能=堅嗎?

引用:
原帖由 iamthe1ulook4 於 2021-12-9 05:10 PM 發表

可能=堅嗎?
足夠討論空間.

引用:
原帖由 ttkwan 於 2021-12-9 12:01 AM 發表
雖然幾年前恰怫有公開課講過火車不過我認為我這更直入人類潛意識深層的「慾望、良知、公義」。

是這樣的:
假設閣下正處於餓死前壹瞬而死神讓閣下貮擇壹……「以後每天都有及只有壹碗白飯 或 現在跟我走」。

這壹瞬隨時耐過人壹生。

入咗嚟的有乜睇法?唔使答咗先的……這深層矛盾饒富趣味不妨討論。
我一定先追問:
跟你走去邊?會點?之後又點?

偷生的話,下次又餓到就死你會再來比這兩個選擇我嗎?

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-12-9 07:25 AM 發表
跟走有乜好?
價值的「判斷、認知、取捨」

引用:
原帖由 iamthe1ulook4 於 2021-12-9 04:56 PM 發表
原設冇噤苛刻……餓你唔死。

係想討論價值及取捨以致制度。

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-12-9 05:07 PM 發表

可能一日食一碗飯已夠.

又無話要勞動、返工.
#9有覆#3

引用:
原帖由 iamthe1ulook4 於 2021-12-9 05:10 PM 發表

可能=堅嗎?
哭笑不得、啼笑皆非、笑中有淚

唔關會仍然捱餓事:每日就只有吃過那兩叄碗白飯而後人生就只有這樣。願否?

引用:
原帖由 iamthe1ulook4 於 2021-12-11 10:45 AM 發表

我一定先追問:
跟你走去邊?會點?之後又點?

偷生的話,下次又餓到就死你會再來比這兩個選擇我嗎?
已覆。請

引用:
原帖由 ttkwan 於 2021-12-11 06:34 PM 發表

價值的「判斷、認知、取捨」
這是考慮點、亦即可討論的材料,
但我未知你心目中「(即時)跟死神走」的「好處」.

因為如果沒有優點, 而「每天都有及只有壹碗白飯」是有優點的.
分別便很明顯.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-12-11 06:53 PM 發表

這是考慮點、亦即可討論的材料,
但我未知你心目中「(即時)跟死神走」的「好處」.

因為如果沒有優點, 而「每天都有及只有壹碗白飯」是有優點的.
分別便很明顯.
「每天」&「白飯」比喻為「eternity」&「welfare」……北歐地區人士要注意「匯率」XD

問得難理解、太簡陋就先道歉了:用意不在精準而恰恰相反係想open-mind啲。

慾望:
自70後出世住公屋有、有家的温飽

而所謂温飽再分

冬天捱住凍沖涼、被要過頭及縮埋雙腳至夠暖,外出要穿5六件衫才夠暖

回看香港發展了五十年仍慶幸有翻新了的新公屋住,有鋁窗、浴室寶、寒衣、暖的被窩已很感恩

與基建及交通配套、以至遊戲的新穎及科技都份兒去享用

生活雖然係付諸於不停工作,剛轉了五天工作亦總算享受了較合人道的休息時間

但某程度上

人到中年,在過去廿載工作所換來的大大小小職業勞損中,亦要用額外的開支去抗衡,多年來帶傷在職也成了香港人的實相

人的一生在每個階段及週遭的人事也有不同程度的差異,但整體而言,絕大多數人都曾經有過開心的日子,怎樣不幸的個案(極端不計)中,也可以回憶起一段無悔的半生

良知:
公義: 待續。。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]