• 瀏覽: 122,629
  • 回覆: 3,024
  • 追帖: 13
+69
本主題由 mook999 於 2021-12-24 12:47 PM 加入精華
此帖子為《鐵拳英雄》劇集的集中討論帖,歡迎會員們一齊討論~

三、四十年代,步天下、連震山和路向東在曼谷唐人街謀生,三人牽頭反抗當地黑幫勢力,結果壯烈犧牲,下和東的子女亦告失蹤。下的兒子步青雲(陳展鵬飾)為了保護母親丁細鳳(元秋飾)和尋覓弟妹,離開唐人街,過著顛沛流離的生活。 二十多年後,鳳突然失蹤,雲再次踏足唐人街,終在錢芊芊(唐詩詠飾)的麵店尋回鳳。兩母子與芊、夜來吉(伍允龍飾)和夜來春(雪妮飾)成了左鄰右里,雲與芊亦成了歡喜冤家,並和自幼習武的吉聯手對抗黑幫惡勢力。眾人經歷重重波折,終獲得唐人街的華人認可,創立「華僑會」,以扶善懲惡為使命。 連棘(陳山聰飾)為了追查父親山死亡的真相而得罪了當地警察,唯有投靠以鄭沙馬(林偉飾)為首的警方勢力,成為黑警。棘希望從兩大黑幫頭目彭堅(張國強飾)和金龍(歐瑞偉飾)身上討得好處,便利用龍的女兒金福妹(姚子羚飾)激起金家內鬥、引發兩幫紛爭,從中獲利。

https://www.youtube.com/watch?v=LsYXeLyg-DE

播出日期: 2022年1月10日起
播出時間: 逢星期一至五 21:30-22:30進入香討影片區

唉,版主始終都要自己開post….
@胡三刀

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-12-24 01:17 PM 發表
唉,版主始終都要自己開post….
@胡三刀
無所謂

無綫明年打響頭砲的新劇將會是由文偉鴻監製,視帝陳展鵬、視后唐詩詠、陳山聰、姚子羚、王君馨、伍允龍等合演的《鐵拳英雄》(前名:唐人街),現定於1月10日晚上9時30分首播。此劇由《城寨英雄》班底拍攝,《城》劇之前收視、口碑十分不俗,而之前《鐵》劇原本安排在去年9月的《反黑路人甲》播出,宣傳片已播,但最終卻抽起,改播《C9特工》,等了多時終於有得看,網民都引頸以待。
東網

劇以5、60年代的曼谷唐人街為背景拍攝,劇中演員都要打到飛起,而唐詩詠當時更是處女下海拍打戲,現時終於有得播,詩詠受訪時謂:「出就梗係開心啦!呢套係我第一次應付咁多武打場面嘅戲,拍嘅時候真係身心都疲俱嘅,拍打戲要好大氣力,所以依家拍完《隱形戰隊》,我都打算休息一段時間,不過每拍一套,自己就會愈嚟愈fit。」

陳山聰接受東網訪問時,笑言此劇是他未結婚前拍,之後拍完第二日即飛巴黎影結婚照,到現時囝囝都生埋,等了多時終於播出感到開心。說到展鵬指他應有男主角提名,問現時才播會否覺「唔抵」,山聰謂:「都冇話抵唔抵嘅,冥冥中都有安排,呢套劇大家都拍得好辛苦,喺我入行以來打得最甘嘅一次,劇入面我係泰國華僑,監製第一次要求我要瘦得好『乾身』,如果大家鍾意睇拳拳到肉嘅戲,可以欣賞吓。」

又要見賤鵬個衰樣

賤鵬最出名係唔交租

鐵拳英雄絕對可以成為年度大贏家,絕對可以輕鬆打敗白色強人2同金宵大廈2,我係講收視、口碑、播放量、討論度方面,只要鐵拳英雄可以火爆(如同當年嘅使徒行者同城寨英雄),就已經唔需要用得獎來證明自己係大贏家

Tiffany

引用:
原帖由 xbtgdnyvs 於 2021-12-25 08:58 AM 發表
賤鵬最出名係唔交租
用下腦啦,個業主梗係有問題人地先唔交租,以為公眾人物就恰人地,交左比律師攪,仆x業主咪龜縮哂law ,千年舊事重攞黎講,人地一早自己買左樓啦

引用:
原帖由 xbtgdnyvs 於 2021-12-25 08:56 AM 發表
又要見賤鵬個衰樣
咁你里度都唔好入黎呀,好多佢D劇照架

引用:
原帖由 世界平常安靜 於 2021-12-25 10:39 AM 發表

用下腦啦,個業主梗係有問題人地先唔交租,以為公眾人物就恰人地,交左比律師攪,仆x業主咪龜縮哂law ,千年舊事重攞黎講,人地一早自己買左樓啦
用下腦啦,明明係賤鵬恰人地女人唔交租,你唔好顛倒是非,賤鵬仲恐嚇業主打人地,恰人地女人一個,正垃圾

引用:
原帖由 世界平常安靜 於 2021-12-25 10:41 AM 發表

咁你里度都唔好入黎呀,好多佢D劇照架
賤鵬呢件垃圾遺臭萬年,佢d衰野幾時都可以講,播劇就講,仲有排講,要講一世

提示: 違規內容已被屏蔽
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]