• 瀏覽: 119,619
  • 回覆: 894
  • 追帖: 9
+19
本主題由 canon123 於 2022-1-22 03:27 合併
鑒於近日通關問題及狀況,很多會員有分享/疑問/意見/見解..等。

爲免會員們東談一遍,西説一番。版主爲此開一專題討論。希望閣會員可以在此暢所欲言。因各有觀感,請勿作人身攻擊,引發罵戰或其他違規行爲。
所有其他關於通關主題,將會三日後關閉。特此通告。

謝謝大家明白及支持。

笑看天下一雲湧, 淡薄名利兩手空!
好運自會四面來, 安居樂業八方通!
每次一接近有機會通關都總係臨門一腳撻Q, 呢排通關消息又靜晒

討論都係沒效果,主要香港政府官員未能配合到內地難搞。

通關?選完特首確定林鄭無得連任先啦!

引用:
原帖由 mj20 於 2021-12-26 02:00 AM 發表
每次一接近有機會通關都總係臨門一腳撻Q, 呢排通關消息又靜晒
點接近阿?永遠都是商討中,永遠得香港說,實質通關條件又無,之前個個月傳通關,就12月,12月頭,12月中,聖誕禮物,12月底,到年底,到呢幾日一啲消息都無。

引用:
原帖由 惡魔之子001 於 2021-12-26 03:06 AM 發表

點接近阿?永遠都是商討中,永遠得香港說,實質通關條件又無,之前個個月傳通關,就12月,12月頭,12月中,聖誕禮物,12月底,到年底,到呢幾日一啲消息都無。
通關次次都有不同藉口阻礙

先有omicron,,之後又冬奧,又人大會議,又話特首選擇造勢,總之就係唔通

你話東莞爆,澳門咪一樣通緊關,香港通關1日最多2,3千人,又唔係全面通關,會有幾大影響?

根本大陸就擺明唔通香港,你見佢所有到香港簽證都唔批就知。

有內地親友 或 中港家庭 真係等死,內地根本就唔會通,只係不斷放風放消息氹下班友,咁玩法,隨時下年都唔通

政治影響了一切,這是利用封關嚟懲罰港人,嗰頭叫唔好玩政治操弄,轉過頭自己又玩呢套,口不對心。

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2021-12-26 06:45 AM 發表
政治影響了一切,這是利用封關嚟懲罰港人,嗰頭叫唔好玩政治操弄,轉過頭自己又玩呢套,口不對心。
仲日日吹大灣區,北部都會區,中港融合
傻既先信,商家2年唔可以正常上落,中港家庭2年唔見

香港個案仲少過內地,d人又自律過內地,戴口罩同勤洗手,結果呢?中國現在幾個地方都爆,反之香港呢?

如果唔係政治操作,一早通左啦,香港疫情仲穩定過內地,內地反而封香港關,得啖笑

引用:
原帖由 追憶 於 2021-12-26 06:22 AM 發表

通關次次都有不同藉口阻礙

先有omicron,,之後又冬奧,又人大會議,又話特首選擇造勢,總之就係唔通

你話東莞爆,澳門咪一樣通緊關,香港通關1日最多2,3千人,又唔係全面通關,會有幾大影響?

根本大陸就擺明唔通香港,你見佢所有到香港簽證都唔批就知。

有內地親友 或 中港家庭 真係等死,內地根本就唔會通,只係不斷放風放消息氹下班友,咁玩法,隨時下年都唔通
其實宜家祖國就系逼港燦選擇,一系放棄香港上去大灣區,一系繼續留响香港,想好似以前咁自由出入根本上已經無可能,所以中港家庭真系要作出選擇

都討論左兩年,都係吹水中,等有通關時間表再討論都未遲

引用:
原帖由 zero1022 於 2021-12-26 09:32 AM 發表
都討論左兩年,都係吹水中,等有通關時間表再討論都未遲
等有時間表,可能下年都未必有?
根本連1000名配額都唔開放就知咩事

引用:
原帖由 蝴蝶陣營 於 2021-12-26 09:13 AM 發表

其實宜家祖國就系逼港燦選擇,一系放棄香港上去大灣區,一系繼續留响香港,想好似以前咁自由出入根本上已經無可能,所以中港家庭真系要作出選擇
我都等到個人燥左,藍都變黃

成日放假消息俾假希望人,已經唔係一次,講足大半年,有好多人唔係旅遊,好多家庭或要面對生離死別既人有需要

香港疫情又唔係差,現在明眼人都知係政治原因,仲叫人唔好咩都將政治掛勾,但內地就要咁玩死香港

引用:
原帖由 追憶 於 2021-12-26 09:44 AM 發表

等有時間表,可能下年都未必有?
根本連1000名配額都唔開放就知咩事
已經等到心死,如果係當香港人係一家人,就算香港防疫做得唔到位,都應該派人來幫手,而家係由你自生自滅。以後唔好講粵港澳大灣區了,叫粵澳大灣區先啱,反正香港連過關去廣東澳門都過唔到

引用:
原帖由 追憶 於 2021-12-26 09:48 AM 發表

我都等到個人燥左,藍都變黃

成日放假消息俾假希望人,已經唔係一次,講足大半年,有好多人唔係旅遊,好多家庭或要面對生離死別既人有需要

香港疫情又唔係差,現在明眼人都知係政治原因,仲叫人唔好咩都將政治掛勾,但內地就要咁玩死香港
唔好等啦,需要就上去隔離,如果家庭比工作重要就辭職吧

引用:
原帖由 zero1022 於 2021-12-26 09:51 AM 發表

已經等到心死,如果係當香港人係一家人,就算香港防疫做得唔到位,都應該派人來幫手,而家係由你自生自滅。以後唔好講粵港澳大灣區了,叫粵澳大灣區先啱,反正香港連過關去廣東澳門都過唔到
上次澳門想通香港,都俾阿爺喝住停左

唔俾通關,又唔講有咩要求先通關

只係香港靠估,根本有心玩死香港

主題標籤 #香港
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]