• 瀏覽: 115,778
  • 回覆: 894
  • 追帖: 9
+19
本主題由 canon123 於 2022-1-22 03:27 合併
只有病毒自然消失,否則返大陸隔離會是一個恆常做法。還有一個方法,香港要跟足國內那套極端的運動模式抗疫(中國速度:封城,全員核酸多次,全民健康碼,停市內交通…….),現在大陸根本唔接受其它清零方法,更唔好講要接受與病毒共存。

引用:
原帖由 追憶 於 2021-12-26 10:43 AM 發表

所以咁多人變黃唔係無原因

所有野唔公開又唔透明

當香港傻仔咁玩
咁就啱啦,林鄭不斷放風話通關,但根本就係間接要香港人討厭呀爺

引用:
原帖由 fukyellowobject 於 2021-12-26 11:29 AM 發表

乜大陸醫療隊冇話要落過嚟幫手咩???但係你班醫護第一句就話人哋唔識英文喎。雖然你哋香港人連掃個健康碼都掃唔掂,但係你哋一直話自己係精英喎!乜自己搞唔掂要自生自滅咩。上面嘅標準你哋香港人唔知咩!噉點解解唔解釋下澳門一早就做到,但係你哋香港人做過啲乜嘢?要賴嘅話你哋仲好意思賴中央?要賴就賴返你哋特區政府同你哋自己香港人啦。
正確

還有的是香港的外防絕對是漏洞百出, 國家的奧運金牌選手訪港後回國也做足隔離14日, 國內大小官員外訪回國也不會有任何特權上至國家主席也同樣需要隔離, 再睇睇香港的大小官員外訪回港有邊個有去隔離? 而且這特權還可隨意發放比官員的親朋好友, 如果肯公報近期還享用緊特權嘅名單一定會引爆社會的不滿

認命,香港正燈神話同邊道通關就爆邊道!

引用:
原帖由 beachman 於 2021-12-26 12:13 PM 發表
只有病毒自然消失,否則返大陸隔離會是一個恆常做法。還有一個方法,香港要跟足國內那套極端的運動模式抗疫(中國速度:封城,全員核酸多次,全民健康碼,停市內交通…….),現在大陸根本唔接受其它清零方法,更唔好講要接受與病毒共存。
咁就坦白d啦,講清楚點先通到關,但d內地考察專家又話香港已具備通關條件,d親中媒體同香港高官又不斷放風話好快通關比假希望市民,我情願明確d講要做到咩程度先至可以通關仲好,起碼知道做唔到可以死左條心,而唔係好似宜家咁無了期地等先最慘

引用:
原帖由 mj20 於 2021-12-26 12:48 PM 發表

咁就坦白d啦,講清楚點先通到關,但d內地考察專家又話香港已具備通關條件,d親中媒體同香港高官又不斷放風話好快通關比假希望市民,我情願明確d講要做到咩程度先至可以通關仲好,起碼知道做唔到可以死左條心,而唔係好似宜家咁無了期地等先最慘
同過國內官打交道就知道,佢哋就係兜兜轉轉講嘢,好似要你估下佢想講咩諗咩,永遠唔會直接講出答案比你。可能係一種文化,內地人比較識得同官溝通搞關係,香港人未必懂始終生活地方不同。

引用:
原帖由 fukyellowobject 於 2021-12-26 11:30 AM 發表

乜香港日日有輸入個案,而且比輸入個案日日走入社區,呢啲叫做跟住做得好???
大陸日日無輸入個案定無確診個案呢,要自欺欺人有千萬個理由

引用:
原帖由 beachman 於 2021-12-26 12:13 PM 發表
無錯,好明顯只要疫情繼續存在,呢個關會永遠封鎖

引用:
原帖由 mj20 於 2021-12-26 12:48 PM 發表

所以有需要就自己上去隔離,唔需要等

講真改名叫粵澳大灣區就算啦,根本當香港係小丑咁玩,又話中港一家親,又叫我地上去投資,家陣冇本地都唔放,連條件都唔講,下下靠估,估到出年回歸咩,不如唔好搞回歸啦,直接處理通關先啦

引用:
原帖由 beachman 於 2021-12-26 01:05 PM 發表

同過國內官打交道就知道,佢哋就係兜兜轉轉講嘢,好似要你估下佢想講咩諗咩,永遠唔會直接講出答案比你。可能係一種文化,內地人比較識得同官溝通搞關係,香港人未必懂始終生活地方不同。
內地打交道識變通,知道諗乜就做

引用:
原帖由 beachman 於 2021-12-26 01:05 PM 發表

國內官員在防疫問題上都係要聽國內的專家, 而國內的專家最有名望的就是鍾南山, 還記得疫情初中期國內已清零恢復了正常生活, 當時鍾南山發表了給香港抗疫防疫的建議, 而當時香港最高領導人林鄭就第一時間彈出來話鍾的建議不科學香港不會跟他的建議, 既然香港覺得自己高高在上還談什麼通關, 這就是因果關系

引用:
原帖由 lovetohea 於 2021-12-26 02:33 PM 發表

國內官員在防疫問題上都係要聽國內的專家, 而國內的專家最有名望的就是鍾南山, 還記得疫情初中期國內已清零恢復了正常生活, 當時鍾南山發表了給香港抗疫防疫的建議, 而當時香港最高領導人林鄭就第一時間彈出來話鍾的建議不科學香港不會跟他的建議, 既然香港覺得自己高高在上還談什麼通關, 這就是因果關系
唔好講笑啦

鍾南山,7,8月果陣話中國可以同香港通關,話香港疫情控制唔錯,結果呢?

剛剛內地官員視察完香港,又話疫情防控理想,具備通關條件

結果咩聲氣都無,又唔講咩問題,有咩要需要再改善?

當香港小丑咁玩,洗唔洗做到咁呀,唔係個個都黃,唔係個個都反中亂港。你話直接短期唔會通關啦,唔好攪咁多門面功夫啦,市民受夠啦

引用:
原帖由 追憶 於 2021-12-26 02:43 PM 發表

唔好講笑啦

鍾南山,7,8月果陣話中國可以同香港通關,話香港疫情控制唔錯,結果呢?

剛剛內地官員視察完香港,又話疫情防控理想,具備通關條件

結果咩聲氣都無,又唔講咩問題,有咩要需要再改善?

當香港小丑咁玩,洗唔洗做到咁呀,唔係個個都黃,唔係個個都反中亂港。你話直接短期唔會通關啦,唔好攪咁多門面功夫啦,市民受夠啦
你真係天真過天真嬌, 林鄭得罪過鍾南山是事實你唔記得唔代表人地唔記得, 而家人地暗寸你做得好睇你笑話仲檬盛盛, 如果真係做得好早就同澳門一樣通左關啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]