• 瀏覽: 115,788
  • 回覆: 894
  • 追帖: 9
+19
本主題由 canon123 於 2022-1-22 03:27 合併
引用:
原帖由 蝴蝶陣營 於 2021-12-26 04:12 PM 發表

做完全民檢測都唔系真清零
全民檢測不是一次過的, 是在一段時間內做多次檢測, 完成最後檢測那一刻絕對是真清零

引用:
原帖由 追憶 於 2021-12-26 04:12 PM 發表

你認為係?
英國美國現在都大把人去
唔係個個看疫情看得咁重,好多人心目中只係傷風流感
好多香港人想上去 ,係真係有需要,2年了,如果你有家庭細路,上面就算環境幾惡劣,你都會照上去
風險高低自己比較下疫情死亡人數就ok

引用:
原帖由 蝴蝶陣營 於 2021-12-26 04:12 PM 發表

做完全民檢測都唔系真清零
都係一個表面程序,全民檢測做一次就得,所有人就唔需要隔離21日啦

大把人7日後先發病,甚至14日。1,2次全民檢測可以抽晒d隱性患者出來?

就算俾你搵倒所有隱性患者,可以維持幾耐?大把貨物傳播,內地之前都唔少,唔通次次全民檢測?

全民檢測係有實際作用,但性價比唔高,長遠唔可以咁做

引用:
原帖由 beachman 於 2021-12-26 04:13 PM 發表

清潔工是在機場禁區被傳染,本地確疹定意係在社區傳播並爆發,香港冇本土傳播就代表國內所講嘅動態清零,而不同於現在西安所發現的本土傳播鏈形式。
刻意歪曲本地為非本地, 機場不是香港的機場?

引用:
原帖由 lovetohea 於 2021-12-26 04:17 PM 發表

風險高低自己比較下疫情死亡人數就ok
我意思就算疫情嚴重,都會有人上去,風險高低的話,香港會比內地高風險?

內地現在都爆到七彩,澳門咪一樣通

現在香港好多人係不滿呢樣,完全唔知通關咩準則,只係黑箱作業,完全無消息,內地鐘意就講2句,唔鐘意就完全當通關透明。

引用:
原帖由 lovetohea 於 2021-12-26 04:20 PM 發表

我個人認同香港防疫專家嘅講法和本地確疹數字定意,人哋讀書和對醫學嘅見識都多過你la。

引用:
原帖由 lovetohea 於 2021-12-26 16:20 發表

6人思考真係神奇,機場發生始終都係外輸,有乜好辯?員工無意中接觸帶疫者才感染,關本土?!咩都夾硬要內地好D,係香討呢度宗旨?!

其實答案已經比左, 強制全民檢測是真清零的不二法門, 睇睇澳門早前都有確診個案, 澳門之所以能快速恢復通關就係澳門特首肯果斷執行強制全民檢測

引用:
原帖由 beachman 於 2021-12-26 04:26 PM 發表

我個人認同香港防疫專家嘅講法和本地確疹數字定意,人哋讀書和對醫學嘅見識都多過你la。
你認同有認受性嗎? 重點係香港想和大陸通關, 對方會點睇, 早前幾次本地變輸入個案已成為人地恥笑香港的笑話,自己閉門造車呃得了自己呃唔到人

強制全民檢測效果只是那一刻真清零, 但香港特權免隔離人士太多, 你呢頭花盡全力真清零果頭特權就幫手播毒, 或許這就是特首為特權放棄真清零的原因

引用:
原帖由 蝴蝶陣營 於 2021-12-26 09:13 AM 發表

其實宜家祖國就系逼港燦選擇,一系放棄香港上去大灣區,一系繼續留响香港,想好似以前咁自由出入根本上已經無可能,所以中港家庭真系要作出選擇
代表祖國想幫香港人改顏色由藍變黃

引用:
原帖由 160匹飛度仔 於 2021-12-26 11:13 AM 發表

不如你話過去兩年香港政府,香港人做左d咩令到國家反感,而家咪攪炒咯,冇得埋怨架
甘又不如阿爺直接講吾會通咪仲好。阿爺又唔洗煩。香港人又吾洗估

引用:
原帖由 lovetohea 於 2021-12-26 11:57 AM 發表
大家都仲未睇到主要問題在那裡, 話你知啦就係全民強制檢測, 只有全民強制檢測先能徹底清除所有隱性帶菌者, 這也是澳門及大陸城市能迅速清零恢復正常生活的不二法門, 假如有人問香港真的清零了嗎有誰能確確實實的回答? 連這也做不到誰還願意和你通關!
大陸清左0?

搞成咁

唔知要做幾多手續先可以番到大陸
我想即日來回咋

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]