• 瀏覽: 1,120
  • 回覆: 10
雖然歷史上沒有五虎將 但後人經常去比較此五人
關羽:=單人匹馬面對幾百人直接刺殺對面大佬 

領小弟攻取對面據點 面對敵人社團反擊反客為主 擊退一人斬殺一人 但樹大招風 得罪大部分黑道人士 反被多個社團大佬率眾圍攻 最後壯烈戰死
人物特性:驕傲 自負 自尊心強 能力強大 文武全才 鋤強扶弱
現實身份:隱姓埋名的殺人犯

張飛:長坂斷橋令對方不能靠近 
主動幫對方金牌打手鬆綁
利用大街小巷充分利用地形打敗對方頭馬
人物特性:富有小聰明但欠缺大智慧 與人相處大多不合 欺弱凌強 武力強大 粗中有細
現實身份:大業主

趙雲:勇救社團大佬妻子和兒子 並在數十人追殺下逃走成功 
和己方隊友在某處會合 臨時發現執生並斬殺敵方數十打手 救下隊友
人物特性:執行力強 聽話 謹慎 低調 鋼鐵直男
現實身份:高級督察

馬超:官二代 自身並冇作為 只作吉祥之用 但在招人和威懾方面相當有用
人物特性:暴虐 殘酷暴戾 性情反覆
現實身份:敗家官二代

黃忠:在軍師建議下突襲並手刃斬殺對方社團核心成員
人物特性:魯莽 執行力強 老當益壯 不甘後人
現實身份:苦力大叔

單靠歷史表現:可以得出關羽>趙雲>黃忠>張飛>馬超

咁魏延呢?
其實佢不差五虎將,唔好忙記佢職位都比趙雲高。

引用:
原帖由 fbfd3a2fa83f0e 於 2022-1-4 10:58 AM 發表
雖然歷史上沒有五虎將 但後人經常去比較此五人
關羽:=單人匹馬面對幾百人直接刺殺對面大佬 

領小弟攻取對面據點 面對敵人社團反擊反客為主 擊退一人斬殺一人 但樹大招風 得罪大部分黑道人士 反被多個社團大佬率眾圍攻 最後壯烈戰死
人物特性:驕傲 自負 自尊心強 能力強大 文武全才 鋤強扶弱
現實身份:隱姓埋名的殺人犯

張飛:長坂斷橋令對方不能靠近 
主動幫對方金牌打手鬆綁 ...
"與人多不合" 果個其實係關羽

引用:
原帖由 派閥政治 於 2022-1-5 03:36 PM 發表

"與人多不合" 果個其實係關羽
其實張飛對自己士兵也是
都是有問題之人

引用:
原帖由 基路會難行嗎 於 2022-1-6 11:06 AM 發表

其實張飛對自己士兵也是
都是有問題之人
講真 , 佢兩個真係一個對照組相反面 :

關二--對同級  文人唔好 , 對手下好
張三--對同級  文人好 , 對手下唔好

引用:
原帖由 派閥政治 於 2022-1-6 11:15 AM 發表

講真 , 佢兩個真係一個對照組相反面 :

關二--對同級  文人唔好 , 對手下好
張三--對同級  文人好 , 對手下唔好
張飛見高拜見底踩
俾着我都寧願跟關二哥共生死

引用:
原帖由 進擊邊緣人 於 2022-1-7 09:26 PM 發表

張飛見高拜見底踩
俾着我都寧願跟關二哥共生死
咁就睇你同佢咩關係羅 ... 同級  盟友既話 , 應該想佢

引用:
原帖由 派閥政治 於 2022-1-7 10:22 PM 發表

咁就睇你同佢咩關係羅 ... 同級  盟友既話 , 應該想佢
蜀國根本有問題D人都唔夾唔團結既。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]