• 瀏覽: 2,094
  • 回覆: 15
晤係政府,係全港市民

比面派對嘛!😎

今年賺少咗, 出年加番凸...............

引用:
原帖由 廢青遠離我 於 2022-1-5 02:47 AM 發表
巴士公司,地鐵公司,免費乘車日,邊個埋單?
強制性冇人埋單

閣下。

自己埋單,之後先禮後兵。

所以這種免費日,根本不該有,是錯誤的決定。
就算政府比錢,咪又係納稅的錢,有分別咩?

引用:
原帖由 post70 於 2022-1-5 08:13 PM 發表
所以這種免費日,根本不該有,是錯誤的決定。
就算政府比錢,咪又係納稅的錢,有分別咩?
免費乘車係正確決定,唔免費都唔知原來香港人只係因為交通費問題而一係唔山街消費,一係去渣車

引用:
原帖由 054D 於 2022-1-5 09:00 PM 發表

免費乘車係正確決定,唔免費都唔知原來香港人只係因為交通費問題而一係唔山街消費,一係去渣車
或者你納稅多啲,就唔會咁講架啦

引用:
原帖由 post70 於 2022-1-5 09:32 PM 發表

或者你納稅多啲,就唔會咁講架啦
個個香港人都納間接直接稅,除非你唔係香港。

引用:
原帖由 054D 於 2022-1-5 09:44 PM 發表

個個香港人都納間接直接稅,除非你唔係香港。
我係香港,但真係唔明坐車都要由其他人資助。稅收唔係咁用架

引用:
原帖由 post70 於 2022-1-5 09:52 PM 發表

我係香港,但真係唔明坐車都要由其他人資助。稅收唔係咁用架
稅收本質就係財富再分配的一部份, 交通作為基層生活出去返工銷費的必要工具, 本身就應該合理地補貼

而免費乘車日正反映, 香港過去一直以來存在高昂交通費導致跨工銷費受限影響經濟發展問題

受人以魚不如授人以漁, 大幅調低交通開知促進港內人口流動提升經濟活力更加要

引用:
原帖由 054D 於 2022-1-7 03:16 PM 發表

稅收本質就係財富再分配的一部份, 交通作為基層生活出去返工銷費的必要工具, 本身就應該合理地補貼

而免費乘車日正反映, 香港過去一直以來存在高昂交通費導致跨工銷費受限影響經濟發展問題

受人以魚不如授人以漁, 大幅調低交通開知促進港內人口流動提升經濟活力更加要
非常認同,當港鐵影響着每日幾百萬交通流量人次嗰陣就應該以社會福祉作為依歸,而唔係單純考慮盈利
講真,港鐵都間接幫政府收咗唔少稅

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]