• 瀏覽: 4,008
  • 回覆: 35
宋太祖與明太祖於處理中央官員權力之手法上有何不同之處?試加以比較。

貼士:
宋太祖主要引鑑五代十國武人干政之禍,確立「強榦弱枝,重文輕武」的國策,開始了中央集權統治;明太祖則因從元末民變的群雄手上奪回政權,為免地方勢力抬頭,便打著「家天下」的旗號,將中央權力集於一身,開始了君主專制統治。

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2022-1-10 02:08 PM 發表
太子朱標死亡
我又玩下呢個固執的樓主
其實老趙同老朱兩種完全唔同方式
亦係背景形成
老趙係統一大業未成,
老朱係藍玉成功後太子早逝

老趙宗室有幾個打得?
帶到兵抗到外族
老朱淨係老四都掂
咁對將領的方式已經唔同

老趙有錢家投降南方富庶
老朱平抗元勢力搞到海上比搞
所以對外的政策就一定唔同

藍玉成功北伐
對西域、東北遊牧的做法亦會大不同

引用:
原帖由 復活高貝利02 於 2022-1-11 11:41 AM 發表

趙的條件比朱差得遠,
至少朱有非常打得手下,而且有一個青出於嘅仔,
相反趙的繼任人卻是一個敗家仔細佬
所以說很多人會說老朱刻薄寡恩,

老趙武將出身胸襟廣闊禮遇文人

但是忽略往往兩者的背景不同
錢家的江南基本少戰亂

老朱的江南比元朝壓榨元又抗元軍閥互戰
咁已經好唔同

引用:
原帖由 復活高貝利02 於 2022-1-11 01:09 PM 發表

老朱的江南受惠於元朝開拓海貿,其實比北宋還要富庶,只是南方文人地主都係一群漢奸,
例如劉伯温這群文臣,佢即使進入了明朝政府權力核心,不過一直眷戀元朝,甚至有人更以元朝遺老自居,蔑視白蓮教出身的朱元璋,
所以難怪朱元璋對佢地尅薄,因為大家互相睇吾起對方,
朱棣比佢老豆更一步,佢擺明寧信太監,莫信文臣,對南方土豪直接以武力清洗,
所以朱棣名聲不好,不過佢做嘅嘢其實無錯
你好似諗多咗。

題旨重點係「處理中央官員權力之手法」。😅

引用:
原帖由 M4A3E8 於 2022-1-11 05:25 PM 發表
題旨重點係「處理中央官員權力之手法」。😅
係征北元未成功前
對淮西將領都好好

係唔同的時候做唔同的野
宋太袓到去世前都未滅北漢
咁又點可以令將領寒心呢

宋太祖擔心軍人勢力抬頭,佢採取「杯酒釋兵權」嘅處理手法,攞番兵權,再削弱宰相權力。朱元璋喺徐達死後同埋胡維庸案後,廢除咗宰相,只係以首輔大臣處理原先宰相嘅職務。所以宋太祖係先由兵權入手,由「軍頭」手上逐一攞番佢應有嘅話事權,仲要係開過會,商討過先去做,但係朱元璋以「一刀切」嘅處理手法,廢相去收番中央官員嘅話事權。不過宋太祖同明太祖都係一樣,因鑑前朝得失,補漏拾遺。

引用:
原帖由 十九八 於 2022-1-11 05:34 PM 發表

係征北元未成功前
對淮西將領都好好

係唔同的時候做唔同的野
宋太袓到去世前都未滅北漢
咁又點可以令將領寒心呢
記唔記得朱元璋用咗邊一招,攪到啲皇親國戚聽教聽話,就係「眾建諸侯」政策,即係分封好多親王,但係大家勢力均等。

引用:
原帖由 M4A3E8 於 2022-1-11 05:53 PM 發表

記唔記得朱元璋用咗邊一招,攪到啲皇親國戚聽教聽話,就係「眾建諸侯」政策,即係分封好多親王,但係大家勢力均等。
分條毛咩
老趙死剩兩個仔
兩個都無打仗經驗
大果個先廿五歲老趙就去左

老朱係未平北元前
最叻果朱四先跟藍玉徐達學野做副將咋
唔係藍玉
靠呢班所謂親王去征北元
征條毛咩

引用:
原帖由 十九八 於 2022-1-11 06:16 PM 發表

分條毛咩
老趙死利兩個仔
兩個都無打仗經驗
大果個先廿五歲老熱月就去左

老朱係未平北元前
最叻果朱四先跟藍玉徐達學野做副將咋
唔係藍玉
靠呢班所謂親王去征北元
征條毛咩
當年老趙嘅「太祖神拳」以一敵十,咁好打,佢啲子孫都唔差得去邊。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]