• 瀏覽: 1,147
  • 回覆: 12
阿富汗由2007年開始 , 打破左舊出口鴉片紀錄 , 而呢個舊紀錄 ...
無錯 , 就係中國 !!!
事實上亦係因為呢樣野 , 係白人圈子甚至好多人以為 "鴉片戰爭" 唔係為禁煙
而係怕外國鴉片搶奪左中國鴉片市場 ...

不過呢個結論 , 其實時序上就錯得幾離譜 ...
首先 , 我地要肯定中國係有種罌粟既傳統 , 不過 ... 罌粟係中國古代係觀賞花
曾一度與牡丹齊名 ...
既然係觀賞花 , 種植同消費人口都好少 , 而正正以觀賞角度育種 ,
中國種罌粟作既鴉片 , 其實口味上就己經難以吸食 ; 後來大量種植既係英印種

講到呢度 , 大家應該知道 , 大量種植罌粟 , 其實係英國賣鴉片之後既事 ...
事實上 , 中國大量生產鴉片 , 就係鴉片戰爭之後既事 ,
正正就係因為想打擊英國鴉片 , 所謂 "不賺白不賺 , 自己賺總好過白比外人賺"
只不過西方將結果當成左原因 ...

(提帶一提 : 福建等地因為種罌粟 , 而大量減少種茶 , 結果印度茶業先至崛起)

不過 , 中國種植罌粟既黃金期 , 其實係到民國先開始 ...
原因其實都唔難理解 , 軍閥混戰麻 , 個個軍閥都想要搞錢 ,
而當時搞錢最快既種鴉片就係其中一樣 !!!
事實上 , 中國罌粟係係1929年達到峰值 , 共8000萬畝田種罌粟 ,
當時有一半人口 , 或於生產端  或於銷費端 , 與罌粟有或多或少既接觸 ...

而掃除罌粟種植 , 其實係共和國既功績 !!!

https://www.youtube.com/watch?v=QLYdHMp3lQg進入香討影片區

講真 , 唔係呢條片 , 我都唔知原來中國 , 做過鴉片最大生產國 ...

不過唸唸下都合理 , 果時係軍閥混戰時期 ,
其實咪又係同阿富汗 , 變成毒品王國既背景一樣 , 甚至金三角果 D
都係中央政府力不能及既地區 ... 根本係實質割據 !!!

竟然無人回應 ... 無人睇到覺得好震驚咩??? ^.^"

其實仲有一點可以講一下 , #1講左晚清己經有種藥用罌粟 ,
只係最多都不到2000萬畝 , 遠不如軍閥時期既8000萬畝 ...
事實上 , 即使軍閥時代結束  進入國民黨時期 ,
罌粟種植量雖然比軍閥時代 , 但都只係回到2000萬畝上下 ,
絕對唔係算少 ... 杜絕罌粟種植係共和國本身 !!!

好多野都係咁 , 我地細個時一味強調新中國點點點 , 但係呢
新中國杜絕左瘧疾  霍亂等土風病 , 就隻字不提 ^.^"

印度茶崛起是因為那是印度的茶業(包括種茶和製茶)大都是英國企業的產業成本比進中國貨便宜很多;基本上英國在1800年代就已經開始在中國以外找更便宜的茶葉來源,結果就是1830年代開始引入茶業到印度

而你這主題說其實就正正反駁了坊間流傳說清政府禁煙是為了國民健康的說法,證明了清政府禁煙只是防止白銀外流的政策之一(如果禁煙是"治標"那自產鴉片就是"治本")

引用:
原帖由 erkc 於 2022-1-10 07:33 PM 發表
印度茶崛起是因為那是印度的茶業(包括種茶和製茶)大都是英國企業的產業成本比進中國貨便宜很多;基本上英國在1800年代就已經開始在中國以外找更便宜的茶葉來源,結果就是1830年代開始引入茶業到印度

而你這主題說其實就正正反駁了坊間流傳說清政府禁煙是為了國民健康的說法,證明了清政府禁煙只是防止白銀外流的政策之一(如果禁煙是"治標"那自產鴉片就是"治本") ...
1,SORRY , 我依然睇唔到時序有咩矛盾 ...
1840年鴉片戰爭打敗後 , 清朝開始容許大量種植鴉片 , 茶葉大省福建為先
茶葉種植量大減 , 讓出市場份額比剛引入10多年既印度茶葉 ...
呢個邏輯有咩問題???

2,可能我講得唔好 , 而你又無睇影片 ... 係鴉片戰爭前 ,
中國種植量先150萬畝 , 清朝高峰係1800萬畝左右 , 軍閥時代係8000萬畝
鴉片戰爭前既種植量係高峰期既2%唔到 ^.^"

引用:
原帖由 派閥政治 於 2022-1-11 08:05 發表

1,SORRY , 我依然睇唔到時序有咩矛盾 ...
1840年鴉片戰爭打敗後 , 清朝開始容許大量種植鴉片 , 茶葉大省福建為先
茶葉種植量大減 , 讓出市場份額比剛引入10多年既印度茶葉 ...
呢個邏輯有咩問題???

2,可能我講得唔好 , 而你又無睇影片 ... 係鴉片戰爭前 ,
中國種植量先150萬畝 , 清朝高峰係1800萬畝左右 , 軍閥時代係8000萬畝
鴉片戰 ...
1.這不是矛不矛看的問題,而是你把兩件沒有因果關係的東西拉在一起;英國人用印度茶取代中國茶原因在於成本較低而且供貨穩定,福建減不減產根本無關重要

2.就因為鴉片戰爭前中國為輸入鴉片導致大量白銀外流所以才要想辦法阻止結果就是想出"自產自銷",然後發現這貨超賺就愈種愈多種到成了全球輸出大國;另外真的全面禁止藥用以外的鴉片類製品生產要到1920年代

引用:
原帖由 erkc 於 2022-1-11 10:15 AM 發表

1.這不是矛不矛看的問題,而是你把兩件沒有因果關係的東西拉在一起;英國人用印度茶取代中國茶原因在於成本較低而且供貨穩定,福建減不減產根本無關重要

2.就因為鴉片戰爭前中國為輸入鴉片導致大量白銀外流所以才要想辦法阻止結果就是想出"自產自銷",然後發現這貨超賺就愈種愈多種到成了全球輸出大國;另外真的全面禁止藥用以外的鴉片類製品生產要到1920年代
2,係鴉片戰爭前既150萬畝 , 根本只係九牛一毛
根本同英國(印度)輸入比率無得比 ... 清朝係戰後先大量開放種植
1800萬畝就係出自你所講既 "自產自銷" 目的 ...

到軍閥時代既8000萬畝 , 先係軍閥為左搞快錢既種植先係出口 ...
其實你唸都唸到拉 , 中國當時己經鴉片主要市場之一 ,
150萬畝算條毛咩???!!! ^.^"

引用:
原帖由 派閥政治 於 2022-1-11 15:24 發表

2,係鴉片戰爭前既150萬畝 , 根本只係九牛一毛
根本同英國(印度)輸入比率無得比 ... 清朝係戰後先大量開放種植
1800萬畝就係出自你所講既 "自產自銷" 目的 ...

到軍閥時代既8000萬畝 , 先係軍閥為左搞快錢既種植先係出口 ...
其實你唸都唸到拉 , 中國當時己經鴉片主要市場之一 ,
150萬畝算條毛咩???!!! ^.^"
林則徐在1833年任江蘇巡撫期間上奏的《會奏查議銀昂錢賤除弊便民事宜》就已經提出自產自銷鴉片來阻止白銀外流的問題
而鴉片戰爭導致清政府失去利用出入口管制來阻止白銀外流的手段,所以就著實執行自產自銷的政策(也就是所謂的plan b)
至於軍閥時期的數字有沒有這麼多的是存疑的,搞不好只是你引用的影片用誇張手法來"說書";順帶一提,種罌栗種最大的是四川、雲南這些較窮的內陸地區,以1908年的推算出來的鴉片產量來說四川的出產數字已經超越關內其他各省的總和

引用:
原帖由 erkc 於 2022-1-11 04:53 PM 發表

林則徐在1833年任江蘇巡撫期間上奏的《會奏查議銀昂錢賤除弊便民事宜》就已經提出自產自銷鴉片來阻止白銀外流的問題
而鴉片戰爭導致清政府失去利用出入口管制來阻止白銀外流的手段,所以就著實執行自產自銷的政策(也就是所謂的plan b)
至於軍閥時期的數字有沒有這麼多的是存疑的,搞不好只是你引用的影片用誇張手法來"說書";順帶一提,種罌栗種最大的是四川、雲南這些較窮的內陸地區,以1908年的推算 ...
1,坦白講 , 我自己都記得係中學時代 , 教鴉片戰爭都教過
"馳禁VS嚴禁之爭" ... 但我記得係嚴禁派WIN左 , 亦係因為嚴禁派
先有後來林則徐既大力度消煙 ^.^"

2,其實8000萬畝既數字 , 係UP主引用鬼佬學者既說法 ,
而你咁講我唔可以話你錯 , 因為毒品出口從來都唔會有正式數字 ,
好似E+話阿富汗係第一大國 , 其實咪又係靠估 ...

唸唸下 ... 金三角沙坤等既毒品王國 ,
原本就係來自當地國民黨軍隊 ...
我以前為只係靠山吃山既無耐 , 但E+唸落 ,
其實係國民黨將毒品引入緬甸 ^.^"

引用:
原帖由 派閥政治 於 2022-1-12 08:01 發表

1,坦白講 , 我自己都記得係中學時代 , 教鴉片戰爭都教過
"馳禁VS嚴禁之爭" ... 但我記得係嚴禁派WIN左 , 亦係因為嚴禁派
先有後來林則徐既大力度消煙 ^.^"

2,其實8000萬畝既數字 , 係UP主引用鬼佬學者既說法 ,
而你咁講我唔可以話你錯 , 因為毒品出口從來都唔會有正式數字 ,
好似E+話阿富汗係第一大國 , 其實咪又係靠估 ... ...
1.嚴禁就被英國打爆了,概然沒辦法嚴禁那你還有什麼方法阻流白銀外流的問題呢?
2.中國的畝和西方的公畝(are)是有很大的差別,1畝是666.67平方米、而1公畝是100米方米;有人把公畝說成畝你覺得會變成怎樣的樣子呢?

引用:
原帖由 erkc 於 2022-1-12 02:53 PM 發表

1.嚴禁就被英國打爆了,概然沒辦法嚴禁那你還有什麼方法阻流白銀外流的問題呢?
2.中國的畝和西方的公畝(are)是有很大的差別,1畝是666.67平方米、而1公畝是100米方米;有人把公畝說成畝你覺得會變成怎樣的樣子呢?
1,咁 ... 我地到底拗緊 D咩??? ^.^"
咩我地唔係拗緊 , 鴉片戰爭係為左清庭自銷鴉片 , 定係嚴禁令英商不爽咩???
^.^"

引用:
原帖由 派閥政治 於 2022-1-12 20:04 發表

1,咁 ... 我地到底拗緊 D咩??? ^.^"
咩我地唔係拗緊 , 鴉片戰爭係為左清庭自銷鴉片 , 定係嚴禁令英商不爽咩???
^.^"
1.英商不爽不單是鴉片問題,而是清政府那個落後的貿易保護政策;鴉片只是因為是少數在中國需求量大到不行的東西才成為"出頭鳥"(其實鴉片會成問題跟中國人那個"進補"的醫學觀有關,別忘掉當時大家都認為鴉片是藥)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]