• 瀏覽: 6,166
  • 回覆: 25
如題,電動車應該係未來趨勢,但係香港無咩嘢選擇,有的都係續航短,價錢貴,個樣好薯仔。 但係揸左電單車大半年,覺得燒電油的內燃機真係好落後 (核心技術超過100年) ,又多消耗品,如機油,水箱水,火咀,油隔,電油又貴又唔環保。 相對黎講,電動車的重要組件係電池,發動機,電控模組,簡單又唔多需要維修,扭力輸出強,0至100 只係6,7秒完成。

引用:
原帖由 wongchai64 於 2022-1-10 11:39 AM 發表
如題,電動車應該係未來趨勢,但係香港無咩嘢選擇,有的都係續航短,價錢貴,個樣好薯仔。 但係揸左電單車大半年,覺得燒電油的內燃機真係好落後 (核心技術超過100年) ,又多消耗品,如機油,水箱水,火咀,油隔,電油又貴又唔環保。 相對黎講,電動車的重要組件係電池,發動機,電控模組,簡單又唔多需要維修,扭力輸出強,0至100 只係6,7秒完成。
你寫咁多野但無講點樣充電...

引用:
原帖由 fu3discuss 於 2022-1-11 02:29 PM 發表

你寫咁多野但無講點樣充電...
我見而家好多電動電單車的電池 ,可以拆出黎攞番屋企charge,  呢個優點係電動汽車無的,汽車一定要揾泊位charge.  其實電動電單車的設計師,可以將電池模組拆細成幾舊,邊舊無電就拆出黎攞番屋企charge, 其他有電可以照用。另外,電動車可以將落斜路或剎車的動能轉為電能回饋電池充電,增加續航力,呢樣野傳統內燃機就做唔到。

期代ing 電動電單車 個生態圈成熟些,油車仲有個問題,太噪了...又有震盪 ,電車基乎是無聲

我相信 "油" 轉 "電" 是遲早問題,好似單反相機 被 無反相機取代

HK市場有幾款消售中....
代步玩樂 HORWIN EK3 ...
中重科幻吸精 DAVINCI DC100  ...
呀U貼爸..HK抆key歪打有試騎片介紹~~
住地下有花園車位就不錯呢!!!

引用:
原帖由 fto94 於 2022-1-21 01:58 PM 發表
HK市場有幾款消售中....
代步玩樂 HORWIN EK3 ...
中重科幻吸精 DAVINCI DC100  ...
呀U貼爸..HK抆key歪打有試騎片介紹~~
住地下有花園車位就不錯呢!!!
2款個電池也可抽出上大廈充電....
但睇落唔細必重!!
用拉車刀麻煩又有充電走火風險~~
隨時老虎倉鼠9秒就H+C架喇.....

引用:
原帖由 wongchai64 於 2022-1-10 11:39 AM 發表
但叉電最麻煩囉。

除非好似住獨立屋嗰啲,自己有車房就可以插到電啫。

泊街。點樣叉到呢? 有停車位嗰啲大廈,冇電樁柱。你都叉唔到嘎。

如啲電掹得出嚟扐返屋企叉嘅。又鬼死咁重。

除非要搞到好似台灣嗰啲cocoro嗰啲。差唔多一每個區都有一兩個換電嘅設施呢, 咁就可以惗。

另車價貴。5-6年舊電要換陣時呢,又都好貴。

引用:
原帖由 tinlong 於 2022-1-24 10:37 發表

但叉電最麻煩囉。

除非好似住獨立屋嗰啲,自己有車房就可以插到電啫。

泊街。點樣叉到呢? 有停車位嗰啲大廈,冇電樁柱。你都叉唔到嘎。

除非要搞到好似台灣嗰啲cocoro嗰啲。差唔多一每個區都有一兩個換電嘅設施呢, 咁就可以惗。

另車價貴。5-6年舊電要換陣時呢,又都好貴。
可以取出回家充的...

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2022-1-24 11:53 AM 發表

可以取出回家充的...

有隻款嘅用電嘅電單車。舊電啊付埋一架手推車嘅, 拆出嚟之后, 可以推翻屋企叉。但係都好重。

都係錢作怪,電車行100km,  電費只係4,5蚊,到時我可以日日由新界揸出市區,來回70,80km, 都係4,5蚊 (未計隧道費) ,平過搭巴士火車

引用:
原帖由 tinlong 於 2022-1-24 13:00 發表

有隻款嘅用電嘅電單車。舊電啊付埋一架手推車嘅, 拆出嚟之后, 可以推翻屋企叉。但係都好重。
電動單車唔重的....如果係用電既電單車個D就好重..所以政府開放電動單車就大家好了...方便.  保險可以比人買就得....

引用:
原帖由 wongchai64 於 2022-1-24 13:12 發表
都係錢作怪,電車行100km,  電費只係4,5蚊,到時我可以日日由新界揸出市區,來回70,80km, 都係4,5蚊 (未計隧道費) ,平過搭巴士火車
其實我有理由相信政府係維護緊油公司既利益....個個用電車油公司可BYE BYE 了

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2022-1-24 03:50 PM 發表

其實我有理由相信政府係維護緊油公司既利益....個個用電車油公司可BYE BYE 了
全世界的政府都要睇油公司做人,所以點解連尾國的電車發展咁慢,但係我地強國就無呢啲顧累,要行就行,所有配套一齊做,唔會買油公司怕,我都唔知幾想買部電動單車係香港用 (千幾蚊人仔) ,奈何香港政府的政策僵硬,追唔上科技發展

引用:
原帖由 wongchai64 於 2022-1-24 03:56 PM 發表

全世界的政府都要睇油公司做人,所以點解連尾國的電車發展咁慢,但係我地強國就無呢啲顧累,要行就行,所有配套一齊做,唔會買油公司怕,我都唔知幾想買部電動單車係香港用 (千幾蚊人仔) ,奈何香港政府的政策僵硬,追唔上科技發展
啊爺落order話要行, 香港只能跟住行.

問題係香港充電設施真係唔夠, 同時電動車食水都幾深.

一部過到100km/h, 續航有返咁上下都5~6萬起, 5~6萬油車好多好選擇.

引用:
原帖由 6seven 於 2022-1-24 04:15 PM 發表

啊爺落order話要行, 香港只能跟住行.

問題係香港充電設施真係唔夠, 同時電動車食水都幾深.

一部過到100km/h, 續航有返咁上下都5~6萬起, 5~6萬油車好多好選擇.
如果1日行70km,  油錢約60~70蚊啦,一年行300日, 一年油錢要2萬,未計消耗品,揸2,3年都回本,貴買平用,可惜電車市場選擇唔多,正考慮換車,而家入油車,又可能3,4年後被淘汰

主題標籤 #電動車
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]