• 瀏覽: 30,479
  • 回覆: 672
  • 追帖: 4
+27
鐵拳英雄有很多功夫, 中國武術, 泰拳及西洋拳等都有!
究竟你認為哪種功夫才會是最強?
不想受劇情影響, 大家可先來投票! 沒有認識, 可參考劇情, 再來投票亦可~

(選項資料若發現有誤, 會儘快增修)

選項資料更新:
2. 詠春拳 (楊證樺劇內所用)
4. 鷹爪 (敖嘉年劇內所用)
10. 五形拳 (陳國峰劇內使用)

Hello !!!

投票項目 ( 多選 : 最多可選 3 項 , 截止時間為 2022-1-30 11:59 PM ) 參與人數 154

1. 八極拳 (陳展鵬劇内所用)

52 (24.19%)

2. 詠春拳 (元秋劇内所用)

23 (10.70%)

3. 十二路譚腿 (王君馨劇内所用)

3 (1.40%)

4. 鷹爪 (吳家樂劇内所用)

2 (0.93%)

5. 八卦掌 (唐詩詠劇内所用)

4 (1.86%)

6. 泰拳 (陳山聰劇内所用)

62 (28.84%)

7. 西洋拳 (劉穎镟劇内所用)

11 (5.12%)

8. 洪拳 (伍允龍劇内所用)

14 (6.51%)

9. 峨嵋刺 (姚子羚劇内所用)

2 (0.93%)

10. 五形拳 (敖嘉年劇内所用)

3 (1.40%)

11. 太極拳 (張國強劇内所用)

29 (13.49%)

12. 摔跤 (李嘉劇内所用)

10 (4.65%)

唔少人應該會認為泰拳最強~
然而, 中國武術, 我揀摔跤, 當中有個典故, 說清代一個摔跤高手能打贏少林高僧, 而這個少林高僧, 太極宗師楊露禪亦只能跟他打平, 而八卦掌大師董海川亦跟楊比試打和!
當然, 鷹爪、洪拳及詠春亦是厲害的功夫!

泰拳

我學過下國術
亦曾經係國術迷
到而家大左
國術其實唔打得

引用:
原帖由 天秤使者 於 2022-1-10 05:22 PM 發表
唔少人應該會認為泰拳最強~
然而, 中國武術, 我揀摔跤, 當中有個典故, 說清代一個摔跤高手能打贏少林高僧, 而這個少林高僧, 太極宗師楊露禪亦只能跟他打平, 而八卦掌大師董海川亦跟楊比試打和!
當然, 鷹爪、洪拳及詠春亦是厲害的功夫!
吾好講呢d廢話啦
少林係和尚寺,平時誦經拜佛,最中意攀附權貴,習武用作健身,佢地邊識搏擊,
仲有清代少林有滿洲皇帝加持,邊個嫌命長走去踢館?

鷹爪、洪拳及詠春上到擂台全部俾人打到豬頭,現在大陸散打界甚至香港搏擊界根本無人學呢d無謂嘢,

太極宗師楊露禪係後人吹出嚟,清代無載,董海川只係個太監,只係後人吹佢係武學宗師,同樣清代無載,

摔跤的確係國粹,不過巴柔傳入中國後,已經式微矣,有比較的話,摔跤喺擂台上作用真係差好遠

引用:
原帖由 返工會暈 於 2022-1-10 05:32 PM 發表
我學過下國術
亦曾經係國術迷
到而家大左
國術其實唔打得
話說60 至70 年代阿爺深入調查了中國600 幾種傳武拳腳功夫之後,
決定將d傳統武術例如太極八卦長拳等等標準化,變成類似體操運動,
其實呢樣先係科學化態度,

現在流傳的中國拳腳武術歷史好短,大部份清末先至出現,同西洋拳千年歷史無得比

葉問有槍

床上功夫!死硬

引用:
原帖由 返工會暈 於 2022-1-10 05:32 PM 發表
我學過下國術
亦曾經係國術迷
到而家大左
國術其實唔打得
係你唔打得.

而家多數係套路, 冇教你散打, 實戰冇經驗, 冇食過夜粥, 冇體能, 就連不同門派嘅切磋都冇,

所謂武術即打交技巧, 冇話邊個勁好多, 冇經驗即死梗.

國內有個專打假宗師, 二佰幾磅衝過嚟, 乜宗師都死.

以前香港好多都係真講手, 當然勁

日本有空手道極真派, 日日番去就係打交, 點會唔勁.

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2022-1-10 07:21 PM 發表

係你唔打得.

而家多數係套路, 冇教你散打, 實戰冇經驗, 冇食過夜粥, 冇體能, 就連不同門派嘅切磋都冇,

所謂武術即打交技巧, 冇話邊個勁好多, 冇經驗即死梗.

國內有個專打假宗師, 二佰幾磅衝過嚟, 乜宗師都死.

以前香港好多都係真講手, 當然勁

日本有空手道極真派, 日日番去就係打交, 點會唔勁.
你講嗰D國術講手高手, 極真空手道....一早俾泰拳收哂皮啦
空手道因為吾夠泰拳打, 所以COPY泰拳, 整咗樣踢拳道出嚟
乜無人話你知咩

70以前解放軍都會練黑龍十八手(改良傳武),
https://www.youtube.com/watch?v=LhPFOxG7Z5U
後來同俄國佬打過拳頭交後, 發覺傳武只係另類體操, 所以都無人提

我估現在應該練俄羅斯格鬥術或以色列格鬥術(當今世上最大殺傷力武術)

引用:
原帖由 eman666 於 2022-1-10 05:31 PM 發表
泰拳
日本人寫遊戲都係咁諗

https://youtu.be/p6Q9WkzPKx4

未睇,唔知道

引用:
我學過下國術
亦曾經係國術迷
到而家大左
國術其實唔打得
依家啲國術只係練拳不練功啫。如果鷹爪龍爪練到徒手可以揸爛石頭,一樣好勁!

泰拳

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]