• 瀏覽: 42,196
  • 回覆: 242
  • 追帖: 8
+6
"有人話3萬蚊算唔錯,但其實都儲唔到錢
mpf,家用,屋租,車費,飲食費,水電電話費,交稅,陪女朋友費
以上已經用左27-28k
剩返2-3k有時買下衫褲鞋
病左睇下醫生又或者同朋友去玩下就冇埋
做左5年野,戶口儲款都係岩岩五位數
真係睇唔到前路...
唯一儲到錢嘅竟然係mpf戶口...
有廿令三十萬喺入面...
有得拎真係想拎出黎用.."

引用:
原帖由 Giaew 於 2022-1-10 05:09 PM 發表
mpf,家用,屋租,車費,飲食費,水電電話費,交稅,陪女朋友費
真係睇唔到前路...
會唔會係屋租玩謝左你?租平啲 或者 同女友平分 或者 同父母同住。
2-3k一個月買衫褲鞋我覺得太多。
記帳睇下邊度使大左,cut得就cut。
儲錢初初都係逼出嚟,變成習慣就無咁辛苦。
最重要諗清楚儲錢目標係咩,先有動力。

唔拍拖已經慳好多,條女當你ATM

引用:
原帖由 Giaew 於 2022-1-10 05:09 PM 發表
真係睇唔到前路...
有一項陪女友費?

引用:
原帖由 yan654321 於 2022-1-10 05:34 PM 發表

會唔會係屋租玩謝左你?租平啲 或者 同女友平分 或者 同父母同住。
2-3k一個月買衫褲鞋我覺得太多。
記帳睇下邊度使大左,cut得就cut。
儲錢初初都係逼出嚟,變成習慣就無咁辛苦。
最重要諗清楚儲錢目標係咩,先有動力。
佢可能比好多家用返去

引用:
原帖由 HEGSWF 於 2022-1-10 06:05 PM 發表
唔拍拖已經慳好多,條女當你ATM
如果太過豪爽又唔得,冇錢剩。

引用:
原帖由 wgs9420 於 2022-1-10 06:12 PM 發表

有一項陪女友費?
我睇錯為“陪女服務費“

引用:
原帖由 前來紫色的馬桶 於 2022-1-10 06:16 PM 發表

我睇錯為“陪女服務費“
你估叫乜咩

搵3萬都冇前路,搵萬幾咪死左。點解要比屋租,住屋企唔得咩

引用:
真係睇唔到前路...
唔炒股唔會發達

引用:
原帖由 wgs9420 於 2022-1-10 06:20 PM 發表

你估叫乜咩
應改為“陪女交際費“

引用:
真係睇唔到前路...
你mpf好高風險㗎?定係自己供好多?30k/月,正常連僱主供3k,一年36k,五年先180k,呢排咁嘅時勢都仲可以有成三十個?

唔好拍拖,叫🐔平D,舖舖清

引用:
原帖由 前來紫色的馬桶 於 2022-1-10 06:27 PM 發表

應改為“陪女交際費“
真係攪笑,啲字調來調去

引用:
原帖由 浩能大條 於 2022-1-10 06:35 PM 發表
唔好拍拖,叫🐔平D,舖舖清
染到病咪仲大鑊?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]