• 瀏覽: 5,319
  • 回覆: 82
  • 追帖: 1
+5
本主題由 呆頭鳥 於 2022-1-12 06:04 AM 移動
大陸已經打左2針,回來香港怎樣証明??無可能又重覆打??求問

提示: 違規內容已被屏蔽
大陸應有健康碼!你打了後便會出現綠色健康碼

引用:
原帖由 隔離人2021 於 2022-1-11 12:30 PM 發表
大陸已經打左2針,回來香港怎樣証明??無可能又重覆打??求問
微信粵省事裏邊已經有曬接種疫苗同埋過往檢測嘅記錄,不過如果你攞出嚟向香港官員證明嘅話佢哋一定唔會睬你,但係調返轉頭香港呢邊如果話你呃佢嘅話,佢就會用返呢個程式嚟證明。

大陸都有張打針紀錄紙呵

在香港以外地方打針在這裡登記https://www.chp.gov.hk/vac-df/

你未返香港?
過關時出示你針紙,會俾你一張香港用的針紙,有QR code 可以滙入安心出行。

引用:
原帖由 marykiki 於 2022-1-11 05:33 PM 發表
大陸都有張打針紀錄紙呵
無呀,打左2針啦

引用:
原帖由 fukyellowobject 於 2022-1-11 03:29 PM 發表

微信粵省事裏邊已經有曬接種疫苗同埋過往檢測嘅記錄,不過如果你攞出嚟向香港官員證明嘅話佢哋一定唔會睬你,但係調返轉頭香港呢邊如果話你呃佢嘅話,佢就會用返呢個程式嚟證明。
即系咩

引用:
原帖由 樓上高名錶 於 2022-1-11 03:11 PM 發表
大陸應有健康碼!你打了後便會出現綠色健康碼
問非所答

引用:
原帖由 ronc2000 於 2022-1-11 08:05 PM 發表
你未返香港?
過關時出示你針紙,會俾你一張香港用的針紙,有QR code 可以滙入安心出行。
冇針紙

引用:
原帖由 隔離人2021 於 2022-1-11 08:14 PM 發表

冇針紙
點會冇針紙,你打私家?

引用:
原帖由 隔離人2021 於 2022-1-11 08:14 PM 發表

冇針紙
咁你有乜証明?包括健康碼的疫苗記錄。
如果乜都冇,你講乜都得,只有再打,後生仔女冇病冇痛,多打2針冇問題。

喺大陸打針,第一次會俾你一張針紙,第二次收左你第一張針紙,俾你一張新針紙,証明打針日期種類批次等。

引用:
原帖由 ronc2000 於 2022-1-11 08:05 PM 發表
你未返香港?
我剛有朋友過幾日佢由大陸回港, 之前佢也頭痛這問題, 可否講詳細點程序?!
是否在出示回港易綠碼分流時出示大陸針紙?
另外, 那個QR code是否好似我們在香港打完針那張紙咁有打針資料和QR code? 還是單單貼個QR code貼紙在大陸的針紙上? 因為如果是前者, 佢可以不帶那張針紙, 可以出示佢健康碼上的電子版接種記錄

主題標籤 #香港
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]