• 瀏覽: 13,498
  • 回覆: 138
  • 追帖: 1
有個已婚男同事係上年過年後先入職,12月尾嘅時候佢已經mark定咗初四放假
原本大家都冇為意佢初四攞咗假,今日開個月曆睇先發現佢放假,食飯嗰陣多口問佢點解初四攞假係咪為咗放多幾日假呀?
點知佢話唔係純粹因為佢老婆唔想派利是畀未結婚同事,所以叫佢攞假,到星期一返工嗰陣都已經初七就已經唔使再派利是
其實大家都冇預佢會派利是畀同事,話晒男同事又唔係上司,大家咁高咁大派唔派都冇所謂啦,但係佢老婆咁樣唔想派就核突咗囉
有人問佢之前份工係咪都會請假唔返工避咗派利是,佢話係,之前冇疫情就會去旅行連親戚朋友啲利是都可以慳返

成日唔想派利是嘅人真係好討厭,
但係成日想lam人封利是嘅人更加討厭..

引用:
原帖由 全面封鎖 於 2022-1-11 04:30 PM 發表
我以前有啲同事,平時撞見招乎都唔打下,新年就嚟逗利是,好似欠咗佢咁

引用:
原帖由 全面封鎖 於 2022-1-11 04:30 PM 發表
派唔派都係心意,講真大家都係同事都唔好意思收佢個封

引用:
原帖由 Coconut888 於 2022-1-11 05:21 PM 發表

我以前有啲同事,平時撞見招乎都唔打下,新年就嚟逗利是,好似欠咗佢咁
心意嘅嘢,派要派得心甘情願,好多人都係有著數先會同你講嘢

我屋企同親戚朋友都習慣派到十五.
傳統原來係派到初七?

大吉利事

叫佢留返畀自己養老

引用:
原帖由 娃娃舜 於 2022-1-11 04:25 PM 發表
有個已婚男同事係上年過年後先入職,12月尾嘅時候佢已經mark定咗初四放假
原本大家都冇為意佢初四攞咗假,今日開個月曆睇先發現佢放假,食飯嗰陣多口問佢點解初四攞假係咪為咗放多幾日假呀?
點知佢話唔係純粹因為佢老婆唔想派利是畀未結婚同事,所以叫佢攞假,到星期一返工嗰陣都已經初七就已經唔使再派利是
其實大家都冇預佢會派利是畀同事,話晒男同事又唔係上司,大家咁高咁大派唔派都冇所謂啦,但係佢老婆咁樣 ...
派利是係一份心意,佢唔派係佢嘅自由,不過就代表佢對你地冇心囉,咁你地以後係工作上都唔使對佢冇心咁解囉。

咁老土都得

引用:
原帖由 海島進擊的豬豬 於 2022-1-11 05:56 PM 發表
咁老土都得
佢如實報告嗰下好野喎

引用:
又唔係咁講。如果佢結婚lam咗人情,但利是又唔派,又講唔通。

其實派唔派有咩好講,我以前公司有幾個同事,從來唔會派,大家講句恭喜發財,開開心心就得,個1百幾十有咩緊要

引用:
原帖由 娃娃舜 於 2022-1-11 04:25 PM 發表
其實大家都冇預佢會派利是畀同事,話晒男同事又唔係上司,大家咁高咁大派唔派都冇所謂啦,但係佢老婆咁樣 ...
唔派咪唔好同佢講恭賀說話囉

引用:
原帖由 lcblch 於 2022-1-11 05:35 PM 發表
我屋企同親戚朋友都習慣派到十五.
傳統原來係派到初七?
我都未聽過初七後可以唔派!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]