• 瀏覽: 8,244
  • 回覆: 65
  • 追帖: 1
我想呻下,搵人傾下偈

我想問各位ching,有無人年過40,無考牌,只是普通會計文員

你地做左而家份工幾耐?

有無諗過仲可以做幾耐,即是會不會俾人炒?

有無諗過轉工?

你地覺得你地咁既學歷是否好難搵工?

咁你地對將來有什麼打算?

我好想有人同我share下

支持警察嚴正執法!
引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-1-12 08:49 PM 發表
我想呻下,搵人傾下偈

我想問各位ching,有無人年過40,無考牌,只是普通會計文員

你地做左而家份工幾耐?

有無諗過仲可以做幾耐,即是會不會俾人炒?

有無諗過轉工?

你地覺得你地咁既學歷是否好難搵工?

咁你地對將來有什麼打算?

我好想有人同我share下
我識有個師奶朋友冇牌,月薪都過50K。

引用:
原帖由 fb2d905c69ae04 於 2022-1-12 10:58 PM 發表

我識有個師奶朋友冇牌,月薪都過50K。
唔係呀化?好特別喎呢個case…

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-1-12 11:19 PM 發表

唔係呀化?好特別喎呢個case…
話呢個case特別

樓主,真係見得少

引用:
原帖由 Babi789 於 2022-1-12 11:58 PM 發表

話呢個case特別

樓主,真係見得少
無錯,我真係見識少,如果無牌又公司俾得50k佢,應該得以下情況

1,做左起碼廿年,即係如果而家40歲,20歲已經嚮呢間公司做,同老細熟晒

2,係老細親戚

除了以上情況,我諗無一間公司會俾50k去新請一個無牌既會計仔,如果有,介紹俾我,我收一半都制,謝謝

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-1-13 12:27 AM 發表

無錯,我真係見識少,如果無牌又公司俾得50k佢,應該得以下情況

1,做左起碼廿年,即係如果而家40歲,20歲已經嚮呢間公司做,同老細熟晒

2,係老細親戚

除了以上情況,我諗無一間公司會俾50k去新請一個無牌既會計仔,如果有,介紹俾我,我收一半都制,謝謝
收一半,實有,JobsDB LCCI 10年experience full set工

引用:
原帖由 fb2d905c69ae04 於 2022-1-13 12:38 AM 發表

收一半,實有,JobsDB LCCI 10年experience full set工
真係有?我真係唔知價,我一直收緊17k
本人:
40+
acct exp 20+
hkuspace part time 野雞 acct degree
can full set

都只係 expect 17k… 我怕再叫高D無人請,可能我轉得太多工,近十年做了五份工,每份一年多就走,唉,我都好後悔整到自己個底花晒

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-1-13 12:50 AM 發表

本人:
40+
hkuspace part time 野雞 acct degree

都只係 expect 17k… 我怕再叫高D無人請,可能我轉得太多工,近十年做了五份工,每份一年多就走,唉,我都好後悔整到自己個底花晒
要應付auditor同prepare tax computation

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-1-13 12:50 AM 發表

本人:
40+

在小型 local, 你有本事找客, 人工自然高

引用:
原帖由 Babi789 於 2022-1-12 11:58 PM 發表

話呢個case特別

樓主,真係見得少
大把case
in house 牌只係配菜,主要看工作管理經驗,交際手段

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-1-13 11:51 AM 發表

謝謝你,你講D野好有用,下次見工可以試下咁講

呢份工叫financial controller,個名好靚,但佢又無要求有會計師牌,真奇怪
怪與不怪就要你自己係INTERVIEW 時發掘, 不過好多廠佬起家的老闆, 佢地知道請一個有牌的人未必夠請一個有實戰經驗的人來得廉價及食得住對家. 有時請了一個有牌的人入公司, 未做實事就先從書本知識句句同老闆頂到盡, 佢地情願請個識做實務的人來得更舒服. 請得高層位,點都係要夾老闆眼緣多於入場劵.

你估請一個高層的時間成本平宜咩, 一出一個AD 起碼來百幾封CV, 個個都話自己係超人, 由HR揀人,去到老闆到, 閒閒地都要一個月, 請了佢入來公司做, 又要睇下交接是否順利,到運作暢順又要睇下大家目標是否一致,分分中錯配之後又要輪迴再來過, 所有野又要拖慢晒.

由其是家下做廠, 新單/IDEA 唔會多, 好多野都係食老本, 一個唔唔該打亂了流程, 分分鐘比對家有藉口唔放數或對家唔認數, 到時全廠的人就要食蕉.

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-1-13 11:51 AM 發表

謝謝你,你講D野好有用,下次見工可以試下咁講

呢份工叫financial controller,個名好靚,但佢又無要求有會計師牌,真奇怪
只係名靚
只係sme accountant (one man band)

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]