• 瀏覽: 10,899
  • 回覆: 98
  • 追帖: 1
今朝城隧個邊唔知做咩野,塞車塞左好耐
我一見到塞車左15mins 左右就立即whatsapp 我上司話城隧個度塞車,應該會遲到
我甚至有影埋相比佢睇我真係塞緊車,唔係吹水!
跟住等左差唔多成一個鐘之後,就終於通返車,好快返到公司
其實我最後只係遲左10mins 但我返去到個陣,上司就黑哂面咁問我
點解明知道塞車就唔落車轉其他車?
大佬呀.個度都塞死晒,我落左車都冇車比我搭啦
我解釋返啦, 話如果咁樣,我當時選擇就只有落車搵對面方向既車搭返轉頭出返去市區再轉mtr
佢問:咁係囉,點解你咁唔做? 你遲左10mins,我本身想搵你傾野,都要等你10mins
咁樣浪費大家時間對公司好咩?
我點估到最後真係塞咁耐???? 而且我都只係遲左10mins!
轉其他車, 我見到有人落車想搵的士都搵唔到. 因為條路都塞死左!
唉... 我真心覺得我好無辜,我本身都係預早時間出門口既人
你地會點樣去判斷塞左幾耐就要立即轉其他交通工具

香港地塞車遲到閒過立秋,
只係你今次唔好彩你老頂情緒到一開工想揾你傾野..

引用:
原帖由 全面封鎖 於 2022-1-13 02:15 PM 發表
香港地塞車遲到閒過立秋,
只係你今次唔好彩你老頂情緒到一開工想揾你傾野..
咪係囉...
塞個位我想轉車都轉唔到

塞車你都唔想
你上司似搵你出氣多d

我都係搭城隧的巴士(我在葵涌返工的),當日係有壞車在隧道管內阻路(我睇到係貨車,泊埋在近收費亭一邊),我都係塞左10分鐘左右就通番車,返到公司只係遲左5分鐘左右,而5分鐘的遲到,我哋公司是容許的

交通事故無人預計到囉
走吧啦

咁冇人性嘅上司炒咗佢啦

引用:
原帖由 阿茂老婆 於 2022-1-13 01:22 PM 發表
我一見到塞車左15mins 左右就立即whatsapp 我上司話城隧個度塞車,應該會遲到
其實我最後只係遲左10mins 但我返去到個陣,上司就黑哂面咁問我
我解釋返 ...
你應該話係轉車搭趕返黎,而唔係坐係車度等佢通,

再者,你老闆亦可叫你早d出門口,預時間以防有咩意外而遲到

(準時返工,係插你時,係好好既理由)

引用:
原帖由 阿茂老婆 於 2022-1-13 01:22 PM 發表
我解釋返 ...
我 都遇過 類似嘅情況 ,不過我選擇落車,跑咗半個觀塘工業村 ,準時返到寫字樓同老細開會。

下次佢遲到,咪同佢講番相同既話。

引用:
我解釋返 ...
係一塞即落車.

當日在律師行做時,規定上落一定要用樓梯,就係怕電梯壞

看你是否重視工作耳

引用:
我解釋返 ...
唔明你點解幻想到自己到對面轉車,居然幻想唔到架巴士塞死係隧道內???
請問,塞死隧道內你仲有咩辦法?

換上司啦  !

引用:
原帖由 馬沙拉蒂 於 2022-1-14 12:10 PM 發表

我 都遇過 類似嘅情況 ,不過我選擇落車,跑咗半個觀塘工業村 ,準時返到寫字樓同老細開會。
跑咗半個觀塘工業村
師兄你咁勁

所以返工我寧願搭MTR 比較少呢D塞車情況

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]