• 瀏覽: 7,641
  • 回覆: 67
  • 追帖: 3
+9
日子: 早幾星期前
地點: 塔門北水
時間: 11點半上釣,12點半煮好上枱
煮法: 油鹽水白灼至八成熟,熟油甜豉油配辣椒粒䓤花

結果: 5個人都食唔晒 😝

咁食一定好新鮮~有冇其他魚獲呀?

太吸引 

引用:
原帖由 timmy3000 於 2022-1-14 10:59 AM 發表

透明尤魚、非常新鮮、白灼一流、好正

引用:
原帖由 timmy3000 於 2022-1-14 10:59 AM 發表

😲嘩 … 好大條啊!正👍🏻

引用:
原帖由 Fallinlove313 於 2022-1-14 11:28 AM 發表
咁食一定好新鮮~有冇其他魚獲呀?
我地既配備同釣法只係target墨魚同大尾魷, 有陣時(唔經常發生)都有試過上過海狼及烏頭

我另外見過有人帶豉油wasabi即場刺身, 但真心食物衛生上我覺得麻麻

引用:
原帖由 熊小bob 於 2022-1-14 11:34 AM 發表

透明尤魚、非常新鮮、白灼一流、好正
的確係好食, 因為我地架船有生倉, 大尾魷一直保存於活既狀態
即時煮黎食, 同死左雪凍後返屋企煮係有好大距離

引用:

膽固醇之選

好大條,鮮味

引用:
原帖由 timmy3000 於 2022-1-14 12:19 PM 發表

我地既配備同釣法只係target墨魚同大尾魷, 有陣時(唔經常發生)都有試過上過海狼及烏頭

我另外見過有人帶豉油wasabi即場刺身, 但真心食物衛生上我覺得麻麻
大尾尤做刺身會較黏口白灼會較好

引用:
原帖由 煩Q死 於 2022-1-14 12:26 PM 發表

膽固醇之選
其實我已經去到一個地步釣完返去幾廿斤派比樓上樓下..

引用:
原帖由 timmy3000 於 2022-1-14 12:37 PM 發表

其實我已經去到一個地步釣完返去幾廿斤派比樓上樓下..
好多人都係禁,近期好多大尾魷

有食神👍

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]