• 瀏覽: 14,802
  • 回覆: 103
  • 追帖: 7
+5
以前既人成日話裝修完有甲醛,唔好即刻住。要等起碼半年,散咗再住。

有2個朋友舊年入伙,但佢哋都話依家唔興咁做,一裝修完就可以即刻住,話依家可以除甲醛,唔使擔心。但我屋企人仲係堅持咁做,佢哋見到如果有新餐廳開業都唔會入去食,話等幾個月甲醛散咗先會去食。真係要做到咁?定其實依家裝修已經冇呢個問題?

有無細路...

可以搵公司清
可以返工開哂櫃門吹
可以買空氣靜化..

當然有錢就吉屋個幾月吹走啦..

甲醛主要係含膠水的裝修材料,釋放期為3到15年,如果識揀裝修材料,例如板材係高壓出黎(例如近年的竹木纖維板,本身生產工序係唔需要膠水),甲醛係相對較少。

如果用幾十年前已經有個D,將各種牌子的防火膠板,痴落塊木板度整櫃,咁就有排玩,5歲以下小童部分會因此生cancer(通常係血癌)

甲醛係不同溫度/濕度情況下,會係空氣入面出現飽和濃度,飽和左之後,裝修材料就唔會再釋放甲醛出黎,直到你吸晒空氣D甲醛,佢就繼續釋放等你吸!🤣

大部分膠水,裝修後頭三個月,係甲醛【密集釋放期】(即系好重味個段時間呢!),鑒於頭先講的飽和濃度問題,如果呢幾個月你唔通風,佢係唔會高速釋放甲醛,咁就分分鐘唔止要等3個月囉!

三個月後唔係話冇,不過冇咁密集,解決方法最簡單係保持通風(單向對流通風,唔明問袁國勇!🤣),翻屋企就開油煙機/抽氣扇,同少少窗(每間房都要開小小),長期咁做,越做得耐,部分傢俱剩餘甲醛越少,就越安全。

咁係唔係一定要等三個月先住得(有D注重安全會等半年),你估個個 + x 哥咁有錢咩,只要保持通風(包括夏天開冷氣都要保持有鮮風),就可以令空氣內甲醛濃度保持係低水平,我都係等左一個月左右就住左入去,不過係要比多好多電費囉!

咁新餐廳去唔去得?近排去肯定得啦,宜家換氣量咁大,邊仲吸到甲醛,最多都係吸新冠!🤣🤣🤣

甲醛打開窗就散
傢俱其實會不斷出少少甲醛
我幾十年來裝修or入住新屋幾次
一向裝修完約一星期入住
活左幾十年以上
仲未死

你屋企人真係穩陣!

我覺得好多o野, 其實類似「食物跌落地x秒仲可唔可以食」一樣, 個答案其實就睇下你有無條件。

引用:
原帖由 lhcdims 於 14/1/2022 12:51 發表
甲醛主要係含膠水的裝修材料,釋放期為3到15年,如果識揀裝修材料,例如板材係高壓出黎(例如近年的竹木纖維板,本身生產工序係唔需要膠水),甲醛係相對較少。

如果用幾十年前已經有個D,將各種牌子的防火膠板,痴落塊木板度整櫃,咁就有排玩,5歲以下小童部分會因此生cancer(通常係血癌)

甲醛係不同溫度/濕度情況下,會係空氣入面出現飽和濃度,飽和左之後,裝修材料就唔會再釋放甲醛出黎,直到你吸晒空氣D ...
我又真係唔係咁驚喎,  以前細個都係咁㗎啦,  又唔見我而家生癌死得?
依家啲人條命太矜貴,  乜都怕死!

自己抹吓除甲醛水就得,可以即刻住,work 架!

裝修師傅大概四十歲就死

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2022-1-14 06:21 PM 發表
裝修師傅大概四十歲就死
就是你

引用:
原帖由 christ201430 於 2022-1-14 07:33 PM 發表

就是你
所以我轉行量地都唔柒做囉,裝修材料對身體傷害太大,首先會腦殘,然後jer殘,最後全身殘

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2022-1-14 07:36 PM 發表

所以我轉行量地都唔柒做囉,裝修材料對身體傷害太大,首先會腦殘,然後jer殘,最後全身殘
不怪得你已腦殘

引用:
原帖由 christ201430 於 2022-1-14 07:46 PM 發表

不怪得你已腦殘
唉,咪就係囉,咁先至滿足到開帖果個,算唔算妙問妙答先

引用:
原帖由 Cadrian 於 2022-1-14 11:47 AM 發表
以前既人成日話裝修完有甲醛,唔好即刻住。要等起碼半年,散咗再住。

有2個朋友舊年入伙,但佢哋都話依家唔興咁做,一裝修完就可以即刻住,話依家可以除甲醛,唔使擔心。但我屋企人仲係堅持咁做,佢哋見到如果有新餐廳開業都唔會入去食,話等幾個月甲醛散咗先會去食。真係要做到咁?定其實依家裝修已經冇呢個問題?
安全起碼等新裝修變舊裝修再入伙,十年或以上較安全。
香港一個月租金都成萬,白交6萬?

引用:
原帖由 工廠男 於 2022-1-14 07:51 PM 發表

安全起碼等新裝修變舊裝修再入伙,十年或以上較安全。
香港一個月租金都成萬,白交6萬?
咁驚 ....
我有個貧友瘟神話:「可以先放租畀人住。 」

引用:
原帖由 領遵班子 於 2022-1-14 09:04 PM 發表

咁驚 .... 可以先放租畀人住  
放租即變殘裝,收返又可以再新裝,又要再放租……無限輪迴。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]