• 瀏覽: 3,989
  • 回覆: 28
+9
家中老闆下令邊爐,做細嘅唯有趕去大西北某街市掃貨,其中幾樣普通嘢無咩特別!但撞啱蛋家妹有牛鯭,只有三條,貴少少都買啦!肉質爽滑有魚味當然比沙鯭好食,重有見到唔知咩黑色茸菌,又幾爽脆甜,十幾蚊食得過,加埋學x門鱔皮,無得輸!
多謝收看

附件

IMG_20220113_193556.jpg(142.87 KB)

2022-1-14 07:40 PM

IMG_20220113_193454.jpg(157.57 KB)

IMG_20220113_193450.jpg(113.2 KB)

IMG_20220113_193237.jpg(225.05 KB)

IMG_20220113_193922.jpg(278.77 KB)

IMG_20220113_193910.jpg(276.68 KB)

IMG_20220113_193933.jpg(182.31 KB)

IMG_20220113_193719.jpg(286.14 KB)

IMG_20220114_193918.jpg(175 KB)

引用:
原帖由 粗俗的水管 於 2022-1-14 07:40 PM 發表
家中老闆下令邊爐,做細嘅唯有趕去大西北某街市掃貨,其中幾樣普通嘢無咩特別!但撞啱蛋家妹有牛鯭,只有三條,貴少少都買啦!肉質爽滑有魚味當然比沙鯭好食,重有見到唔知咩黑色茸菌,又幾爽脆甜,十幾蚊食得過,加埋學x門鱔皮,無得輸!
多謝收看
嘩!石鯭,全部都係精品!

炸魚皮好吃嗎?

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2022-1-14 07:50 PM 發表

嘩!石鯭,全部都係精品!
16席,家父由細到大話叫牛鯭,石鯭定牛鯭真係唔清楚,有錯請指正!

引用:
原帖由 木一田火 於 2022-1-14 07:57 PM 發表
炸魚皮好吃嗎?
當然比一般薄魚皮好食,起碼食得出有魚味同無油益味,浸湯又唔會一浸就淋!

引用:
原帖由 粗俗的水管 於 2022-1-14 08:06 PM 發表

當然比一般薄魚皮好食,起碼食得出有魚味同無油益味,浸湯又唔會一浸就淋!
謝謝
那裡有得賣?

引用:
原帖由 木一田火 於 2022-1-14 08:10 PM 發表

謝謝
那裡有得賣?
包裝有店名!!

引用:
原帖由 粗俗的水管 於 2022-1-14 08:03 PM 發表

16席,家父由細到大話叫牛鯭,石鯭定牛鯭真係唔清楚,有錯請指正!
沙鯭及牛鯭。。。樣子好像樣,沙鯭一般較為細條,而牛鯭條可以好巨大,兩者均生長於沙泥地!而價錢大概60蚊斤左右。
而且你買的叫做石鯭生長於岩礁,價錢就貴得多啦接近100蚊一斤

引用:
原帖由 粗俗的水管 於 2022-1-14 08:12 PM 發表

包裝有店名!!
收到謝謝

引用:
原帖由 粗俗的水管 於 14-1-2022 19:40 發表
多謝收看
正 正 正,跟你放相—樣 牛鯭 蠔😍😍😍😋😋😋

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2022-1-14 08:12 PM 發表

沙鯭及牛鯭。。。樣子好像樣,沙鯭一般較為細條,而牛鯭條可以好巨大,兩者均生長於沙泥地!而價錢大概60蚊斤左右。
而且你買的叫做石鯭生長於岩礁,價錢就貴得多啦接近100蚊一斤
我買游水的。。。中型訓覺沙鯭要6蚊兩

引用:
原帖由 粗俗的水管 於 2022-1-14 08:28 PM 發表

我買游水的。。。中型訓覺沙鯭要6蚊兩
好食嘅呢一種魚

引用:
原帖由 粗俗的水管 於 2022-1-14 07:40 PM 發表
多謝收看
雞樅菌,我女細過時叫佢鉛筆菇,口感幾好👍

引用:
多謝收看
呢種魚真係第一次見,多謝分享

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]