• 瀏覽: 8,208
  • 回覆: 58
+4
致電去酒商查詢一下船長 18yr 到貨未,酒佬話現時的飛機貨運好緊張,還未有貨期呢!介紹另一瓶船長高強酒給我。,這樣樽型的 Bunnahabhain 真係未見過, 望清楚 10yr 68.5% first fill sherry butt. 這個規格好吸引,昨晚開瓶 13yr 格蘭威台版雪莉桶,自己跟共飲者都讃不絕囗,伍佰元可以有這個質素的威士忌,酒廠應記一功。見到這甁強桶 68度,一首雪莉桶酒,二話不說即約盡快地鉄站交收。

引用:
原帖由 呀力 於 2022-2-9 04:11 PM 發表
致電去酒商查詢一下船長 18yr 到貨未,酒佬話現時的飛機貨運好緊張,還未有貨期呢!介紹另一瓶船長高強酒給我。,這樣樽型的 Bunnahabhain 真係未見過, 望清楚 10yr 68.5% first fill sherry butt. 這個規格好吸引,昨晚開瓶 13yr 格蘭威台版雪莉桶,自己跟共飲者都讃不絕囗,伍佰元可以有這個質素的威士忌,酒廠應記一功。見到這甁強桶 68度,一首雪莉桶酒, ...
呢支有收藏價值,想問下師兄幾錢入貨

引用:
原帖由 蝴蝶陣營 於 2022-2-9 06:01 PM 發表

呢支有收藏價值,想問下師兄幾錢入貨

有齊所有會升值的元素,Cask Strength ,Vintage,有年份,加埋用first fill sherry butt,仲系限量版,只系個牌子差少少,如果系Macallan或者Dalmore,呢個規格肯定系天價

引用:
原帖由 呀力 於 2022-2-9 06:02 PM 發表

引用:
原帖由 蝴蝶陣營 於 2022-2-9 06:05 PM 發表

回家後再上網搜索一下,又好像偏貴喎!

引用:
原帖由 呀力 於 2022-2-9 06:06 PM 發表

我並不是了買來收藏或是等升值的,我真係想試飲的。因為我從未飲過咁高酒精濃度的酒。

引用:
原帖由 呀力 於 2022-2-9 06:06 PM 發表

呢支唔系咁易搵倒吧

引用:
原帖由 蝴蝶陣營 於 2022-2-9 06:09 PM 發表

呢支唔系咁易搵倒吧
經你一提出,又唔捨得飲了

引用:
原帖由 呀力 於 2022-2-9 06:12 PM 發表

經你一提出,又唔捨得飲了
呢o梗系用來收藏,要飲大把其他選擇

的確好少見

今餐唯有飮其他國家!

引用:
原帖由 呀力 於 2022-2-9 06:56 PM 發表
今餐唯有飮其他國家!
飲其他的酒