• 瀏覽: 40,062
  • 回覆: 276
  • 追帖: 16
+21
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2307221/即時-港聞-港府-深圳灣離境大堂現時旅客眾多-市民宜更改行程

我啱啱睇到呢段新聞,同大家分享,請大家三思而後行。

由於發覺大家喺健康驛站取位置很困難,我將我嘅經驗和大家分享一下,我是年初二成功的,我中間只做過兩次這個操作,第一次只不過係因為我驗證碼分唔清楚數字嘅零同埋O Q所以錯過咗機會,希望幫到大家。當中我沒有用半點取巧嘅方法,只是我很集中的去做這件事而已。

我是自己排的,有人去炒黃牛好似要1000幾百, 但係我唔相信呢啲嘢,因為佢有驗證碼,程式係好難寫到出嚟,相信炒黃牛嘅方法亦都係同我嘅相似。以下係我嘅經驗,有幾個重點一定要注意,千祈唔好遺漏左任何一個重點。

事前準備: 呢一點係事後補充番,要在攞位之前先在健康驛站登記好個人資料以便第二日可以即刻進行以下動作,另外,請確保閣下的網速夠快,如果你屋企嘅網絡過往連接去國內嘅速度特別慢,咁樣會影響到你嘅機會。因為個網站其實設置係國內。

第一點 用手機去登記唔好用屋企嘅網絡,用手機5G網絡同埋用微軟嘅edge 瀏覽器, 而且我係用香港嘅中國移動嘅, 亦有師兄用家居網絡成功,當然我相信其他師兄家居嘅網絡速度一定10分暢通(我說明我的配置並不是想賣廣告,只是將我想到可能成功的原因寫出來。) 2月15日收到朋友嘅訊息,佢用網上爬1000 MB光纖寬頻成功搶到位。
第二點 早上9:45登入然後每隔三到5分鐘refresh一次版面保持登入狀態
第三點 再搭正10:00的時候馬上去搶位注意我是10:00正才開始,因為如果提早點擊會出現頁面停滯。
第四點 當選擇到自己所需要的日期位置后,需要輸入驗證碼,如果見唔到驗證碼,重複點擊驗證碼嘅位置直到出現,
第五點 輸入驗證碼嘅時候要好小心三個字附因為經常混淆, O Q 0 , 當中Q是最難看得出的。
最後一點 如果輸入錯誤,唔好緊張,重複點擊驗證碼嘅出現框框,等新一個驗證碼出現再輸入一次。

以上操作,從第三點到最後一點只有20秒鐘時間嘅機會,超出時間通常都滿座啦。
補充一下,我係試咗兩日先至成功。即是一共搶咗兩次。第一次失敗就係因為 O 0 Q , 三個字分唔清楚。
另外有一個師兄教大家直接跳過選擇日期嘅一步,我試過,但係有缺點,因為驛站嘅電腦時間同我嘅手機時間差咗十幾秒,所以會導致顯示錯誤頁面會損失大概5秒鐘

2月12號更新:見到有師兄講到,一個戶口只可以有一個登入,如果想同事用多台設備去搶位,反而會導致登入困難大家要注意。

2月13日補充:驗證碼那一邊卻實有一些問題,除咗0 O Q好難分之外,發現有部份字有機會被檔着以下圖片係一啲例子, 所以我強調,如果驗證碼輸入錯誤,千萬唔好緊張,重新點擊,等佢出另外一個你可以睇得清楚嘅驗證碼。

2月15日補充:本人在9:45也登入不了,相信要將登入嘅時間再提早然後保持登入狀態先至有機會,當中要保持網絡暢通唔好同時有多個大流量嘅傳輸動作。

5月4日補充:補充一下後記, 我老婆用我的方法大約試咗5次就成功, 佢話畀我聽, 佢只係有三四次因為新嘅最終確認認證方法手腳慢咗, 如果唔係佢需要嘅次數更少。所以想喺深圳灣過境嘅兄弟。努力啊。我太太對電腦並不熟悉。亦都唔懂,開好多個畫面, 直接跳到去所選嘅日子。佢只係按我嘅方法一步一步咁做.
佢今日已經係深圳灣口岸準備過境。

附件

BB829672-B16B-4006-B8DD-8D7AECBB74CD.jpeg(45.84 KB)

FD2A309B-3949-4BA5-9EC2-E0538DE6CCAF.jpeg(153.25 KB)

每日得800個額,難搶過iPhone

引用:
原帖由 japan 於 2022-2-10 09:34 PM 發表
每日得800個額,難搶過iPhone
是的, 10:00開始大概只有20秒鐘就完全搶完。我已經在內地了,過關嘅時候有公布話因為深圳有疫情,導致隔離酒店唔夠位,叫大家忍耐等一等。最主要驚我哋係登記咗健康驛站嘅人都要等,我大概1:00過關,但是晚上8:00才開始準備坐車到目的地進行隔離。中間有七個多小時,這七個多小時有五個多小時是用來排隊過關嘅!

格離十四至廿一日都唔爭在嗰一日啦。更何況格離又唔係即時出到市區。希望大量市民一家大細繼續去內地安全地方隔離自由。

如果十幾日都登記唔到驛站 又要急回內地 咁你教我點做

引用:
原帖由 咬人蘇 於 2022-2-11 08:16 AM 發表
如果十幾日都登記唔到驛站 又要急回內地 咁你教我點做
我唔知點解大家會咁難搶位,雖然我唔係第一日就搶唔到,但係第二日就搞掂咗啦,搶咗10幾日都搶唔到,確實有啲唔理解?

引用:
原帖由 愛你就是害你 於 2022-2-11 08:33 AM 發表
影片
是有部份遺返, 但實際上噚晚亦有部份人成功過關,
應該在香港關就要欄

一早都話唔好衝

香港人小農DNA, 大香港主義,收皮啦!成日話大陸人點點點?最唔守秩序,唔守規據,亂拋垃圾,破壞環境,就係我吔香港人!

引用:
原帖由 shearerfung 於 2022-2-11 01:51 PM 發表
香港人小農DNA, 大香港主義,收皮啦!成日話大陸人點點點?最唔守秩序,唔守規據,亂拋垃圾,破壞環境,就係我吔香港人!
因為你唔使返大陸先咁講。
佢地處境值得同情的。

引用:
原帖由 Ruylive 於 2022-2-11 08:48 AM 發表

我唔知點解大家會咁難搶位,雖然我唔係第一日就搶唔到,但係第二日就搞掂咗啦,搶咗10幾日都搶唔到,確實有啲唔理解?
我相信10個冇一個搶到。

好多預約到都係黃牛買來的。

聽到一個媽咪帶2個細路話禽日比一千蚊私家做核酸准備今日闖關但要放棄,都幾心酸。

引用:
原帖由 fukyellowobject 於 2022-2-11 10:29 AM 發表
一早都話唔好衝
2月10號前沖左而家就安樂的晒。

主題標籤 #深圳
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]