• 瀏覽: 40,679
  • 回覆: 276
  • 追帖: 16
+21
引用:
原帖由 bowiepo 於 2022-5-6 18:29 發表

想問即係有健康譯站名額同彩色檢測報告就可以過關,駛唔駛再要其他資料,謝謝!
有彩色報告,驛站名額(綠碼) ,過關前一晚或者當日係微信小程序海關指尖做健康申報(黑碼) 就可以了,另外而家真係唔駛搵牛搶,自己用電腦都唔難搶到

現在是四十八小時的報告。 而且要是彩色的。到達深圳灣口岸,香港嗰邊之後, 第一件事係由香港嗰邊做核酸檢查。 通過咗先至可以離開香港關口, 跟住到咗深圳嗰邊再做一次, 去到酒店亦都要做一次, 另外好似每一日都要做一次快速檢測。
其他嘅流程同以前一樣。
隔離酒店係冇得洗衫嘅服務, 一係呢就帶啲一次性嘅內衣褲, 一係就自己洗乾淨佢。
宜家唔一定係係深圳隔離, 可以分去你所屬嘅地方隔離酒店。 所以過咗大陸海關之後要同,工作人員講清楚你要去邊度。

引用:
原帖由 Ruylive 於 2022-5-6 21:15 發表
現在是四十八小時的報告。 而且要是彩色的。到達深圳灣口岸,香港嗰邊之後, 第一件事係由香港嗰邊做核酸檢查。 通過咗先至可以離開香港關口, 跟住到咗深圳嗰邊再做一次, 去到酒店亦都要做一次, 另外好似每一日都要做一次快速檢測。
其他嘅流程同以前一樣。
隔離酒店係冇得洗衫嘅服務, 一係呢就帶啲一次性嘅內衣褲, 一係就自己洗乾淨佢。
宜家唔一定係係深圳隔離, 可以分去你所屬嘅地方隔離酒店。 所以過 ...
隔離費可以用銀聯俾? 我無支付寶同微信支付個啲 太耐無番大陸電話卡同銀行都無錢

現金就一定得,因為呢個係法律上嘅嘢,政府要求現金支付唔可以拒絕!香港嘅銀聯就唔知道啦!國內嘅銀聯都得嘅。我試過由香港嘅中國銀行轉錢到國內嘅中國銀行,只要戶口同一個名,兩個鐘頭到就會搞掂。而且所有嘅動作都係網上進行。

今天有位,快DD!

附件

56ABE820-E208-4686-B245-2FB931A8B109.jpeg(106.61 KB)

引用:
原帖由 Ruylive 於 2022-5-9 14:54 發表
今天有位,快DD!
當天有位,檢測報告恐怕來不及

引用:
原帖由 liveinjp 於 2022-5-10 15:18 發表

當天有位,檢測報告恐怕來不及
有個別醫院或實驗室提供特快服務的。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]