• 瀏覽: 40,061
  • 回覆: 276
  • 追帖: 16
+21
引用:
原帖由 7CoOl6 於 2022-2-11 04:37 PM 發表
哈.....無啦,
而家每日做30分鐘, HIIT 間唔中先跑步,
你呢? 你有冇返香港, 而又要返上大陸?
唉!因工作性質唔可以wfh, 所以成兩年冇返香港。今年都係一支公喺深圳過年。

好多兄弟都來左深圳工作,找天約大家飮茶吹下水啦,大家隔離也辛苦了😀

引用:
原帖由 樓上橙色的結他 於 2022-2-12 08:56 AM 發表
好多兄弟都來左深圳工作,找天約大家飮茶吹下水啦,大家隔離也辛苦了😀
係呀,我感覺過關嘅時候大部份人都係趕住返去上班,我覺得你係明智,如果可以唔返香港嘅話,盡量喺內地,我兩年期已經浪費咗五次隔離嘅時間!本來我都喺深圳返工,而家搬咗囉,如果唔係真係可以約出嚟飲茶。搞過版聚。

引用:
原帖由 Ruylive 於 2022-2-12 09:11 AM 發表

係呀,我感覺過關嘅時候大部份人都係趕住返去上班,我覺得你係明智,如果可以唔返香港嘅話,盡量喺內地,我兩年期已經浪費咗五次隔離嘅時間!本來我都喺深圳返工,而家搬咗囉,如果唔係真係可以約出嚟飲茶。搞過版聚。
香港咁防疫漏洞

看來這五年內
免檢返內地只是夢想

引用:
原帖由 estateman 於 2022-2-12 10:05 AM 發表

香港咁防疫漏洞

看來這五年內
免檢返內地只是夢想
師兄真係唔使咁悲觀,我覺得應該可以嘅!我嘅睇法同你有少少唔同,可能係因為我喺內地返工所以比較了解內地嘅情況,中國大陸地大物博,所有嘢大部份都可以自給自足,但係香港就好似一個營養不良嘅人,除咗金融,所有嘢都要倚賴外邊供應,嚴格來講,甚至資金都需要外邊輸入,咁樣樣,係好難做到封城同埋停擺,呢一啲動作㗎 !

封城同停擺甚至全民疫只係一啲搞政治嘅人嘅口號,爭取其他人嘅選票,呢啲其實中央睇得一清二楚,係適當嘅時候會施加援手,等情況唔好惡化下去,其實今次嘅疫情好奇怪,兩種病毒同時出現,而且傳播途徑一啲都唔單純,中央相信係明白嘅,比着我都會暗中調查下發生咩事,只要我哋保持鎮定,做好自己,唔好等情況惡化落去,已經係我哋市民可以做嘅最大程度,相信亦都會解決到,係呢啲咁嘅情況,最緊要除咗對自己有信心,亦要對身邊嘅人有信心,咁樣一定捱得過!

引用:
原帖由 Ruylive 於 2022-2-12 10:14 AM 發表

師兄真係唔使咁悲觀,我覺得應該可以嘅!我嘅睇法同你有少少唔同,可能係因為我喺內地返工所以比較了解內地嘅情況,中國大陸地大物博,所有嘢大部份都可以自給自足,但係香港就好似一個營養不良嘅人,除咗金融,所有嘢都要倚賴外邊供應,嚴格來講,甚至資金都需要外邊輸入,咁樣樣,係好難做到封城同埋停擺,呢一啲動作㗎 !

封城同停擺甚至全民疫只係一啲搞政治嘅人嘅口號,爭取其他人嘅選票,呢啲其實中央睇得一清二 ...
C兄:檢疫完之後
糸米全國刀可以去、定只可大灣區?

引用:
原帖由 estateman 於 2022-2-12 10:05 AM 發表

香港咁防疫漏洞

看來這五年內
免檢返內地只是夢想
樂觀睇法
國家隊出手
估已有一套計劃
不會無的放矢
兩天左右
已可調動人手到港
一定有安排及目標
估三個月左右
有機會通關

檢疫後當然係咩地方都可以去啦!唔使擔心,因為你嘅健康碼會變咗綠色,只要你去過嘅地方之後冇突然爆發疫情,基本上冇乜限制啦!

引用:
原帖由 Iqw長賭 於 2022-2-12 10:17 AM 發表

樂觀睇法
國家隊出手
估已有一套計劃
不會無的放矢
兩天左右
已可調動人手到港
一定有安排及目標
估三個月左右
有機會通關
我覺得其實中央已經暗中喺度幫緊手,但係絕對唔係因為嗰班新選出嚟嘅議員要求而幫手嘅,林鄭月娥其實係一月份已經同中央嗰度求救㗎啦,佢喺開會嘅時候有講出嚟,但係大家唔聽啫!暗中幫手呢樣嘢,如果大家有注意嘅疫情走向,會覺得有啲蹺蹊,因為係有兩種疫情透過唔同嘅渠道進入中國同埋香港,其實我哋依家唔好亂,同埋發表一啲不必要嘅言論,我相信中央同埋香港政府唔會比呢個情況惡化落去!千祈唔好比啲政棍公開言論而搞到自己亂晒大籠。我對大家一樣好有信心,相信情況一定會好。

請問可唔可以去珠海隔離咖

引用:
原帖由 iceman7777 於 2022-2-12 11:20 AM 發表
依家深圳灣過境都係由深圳統一安排,佢哋會安排喺深圳地區比較接近你嘅目的地嘅地方隔離。絕對唔會送你去珠海先至隔離。

引用:
原帖由 Ruylive 於 2022-2-11 08:48 AM 發表

我唔知點解大家會咁難搶位,雖然我唔係第一日就搶唔到,但係第二日就搞掂咗啦,搶咗10幾日都搶唔到,確實有啲唔理解?
對於入資料慢,上咗年的人係搶不到好正常

引用:
原帖由 iceman7777 於 2022-2-12 11:20 AM 發表
搭金巴咪去珠海囉。

引用:
原帖由 小草梅蘭廣合唱 於 2022-2-12 01:27 PM 發表

對於入資料慢,上咗年的人係搶不到好正常
這個當然的,我當初嘅意思是說在香港討論區嘅師兄如果都要搶10日嘅話真係有啲嚴重。因為我覺得呢個區嘅師兄喺電腦系統方面都會有一定嘅認識.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]