• 瀏覽: 40,675
  • 回覆: 276
  • 追帖: 16
+21
我原本是要10號回深圳上班,在5號上驛站book 位,先前很容易訂到的,便跟以前咁樣從輸入資料果頁入,咁入到預約果頁便hang 機定格,最後入到見到無位及顯示是800位,便知道很難book. 第二天便9:40分預先去到預約果頁,10點按入見到11號有7百幾位即刻按入見到圖形驗碼,再跟圖形碼按入( 只用了10秒),再顯示已話無位。我很無奈,10秒真的是很快但都無位。之後每天都是9點幾已在預訂果頁等10點按入。會出現loading 幾秒,再等loading 完再按入便無位,唉,真的很難book. 現在每天繼續去book,睇下幾時book 到才可返大陸上班。最壞打算2月尾可以搶到啦。

引用:
原帖由 shearerfung 於 2022-2-11 01:51 PM 發表
香港人小農DNA, 大香港主義,收皮啦!成日話大陸人點點點?最唔守秩序,唔守規據,亂拋垃圾,破壞環境,就係我吔香港人!
講得啱,仲有一班人成日教人違規,偷雞過關,『香港人』呢三個字真係影衰曬。

引用:
原帖由 shushu5509 於 2022-2-12 02:14 PM 發表
我原本是要10號回深圳上班,在5號上驛站book 位,先前很容易訂到的,便跟以前咁樣從輸入資料果頁入,咁入到預約果頁便hang 機定格,最後入到見到無位及顯示是800位,便知道很難book. 第二天便9:40分預先去到預約果頁,10點按入見到11號有7百幾位即刻按入見到圖形驗碼,再跟圖形碼按入( 只用了10秒),再顯示已話無位。我很無奈,10秒真的是很快但都無位。之後每天都是9點幾已在預訂果頁等1 ...
我嘅情況冇你咁嚴重, refresh嗰陣時偶然間會停1秒鐘,但係入到去嘅時候都好順暢㗎,一路保持到10點,跟住點擊我想要嘅日子,又會有一啲啲延遲,跟住要我輸入驗證碼,兩次都係咁,只不過我第二次輸入錯誤之後就顯示滿咗,第二日因為我一次過輸入正確,跟住就話我成功啦!
但係如果你有注意我嘅所寫嘅經驗,我並唔係用屋企嘅無線網絡,我係用手機5G網絡嘅。呢點唔知係唔係有所不同嘅地方。
你呢個訊息令我想起唔知係唔係因為我個網絡嘅關係,我係用中移動嘅,所以我都更新返我第一頁嘅資料。

引用:
原帖由 fukyellowobject 於 2022-2-12 02:17 PM 發表

講得啱,仲有一班人成日教人違規,偷雞過關,『香港人』呢三個字真係影衰曬。
主因:香港政府防疫能力無能。所謂天羅地網係甩轆大漏洞。
1.)外國大爆發變種肺炎。
國泰免檢全靠自律根本不可能。
政府後知後覺。
2.)巴基斯坦人傳爆葵涌邨。
過左21日隔離都中招、政府仲縮短隔離到14日。
3.)原本通關大陸成為泡影。
香港人打晒三針等免隔離返大陸不可能。
等足兩年...

政府部門冇人需要就防疫不力問責。
香港人有哩啲政府都冇人出聲都被和諧晒了。

衝關走佬都係人之常情。你哋留返係深圳南慢慢玩。

引用:
原帖由 Ruylive 於 2022/2/11 00:30 發表
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2307221/即時-港聞-港府-深圳灣離境大堂現時旅客眾多-市民宜更改行程

我啱啱睇到呢段新聞,同大家分享,請大家三思而後行。

由於發覺大家喺健康驛站取位置很困難,我將我嘅經驗和大家分享一下,我是年初二成功的,我中間只做過兩次這個操作,第一次只不過係因為我驗證碼分唔清楚數字嘅零同埋O Q所以錯過 ...
係眯一定要有網絡先可以過關? 如果長者用儲值咭, 無網絡, 係眯過唔到關?

我覺得上驛站book位 對於手機程式不是很懂的年紀長者或嫁來香港的媽媽們確實是很難的,香港疫情爆發,年紀大怕染到或怕小孩染到的媽媽們,這些人群很想回大陸但又搶不到,所以只好闖關。我不鼓吹闖關行為但理解對於這類人群因為很難預訂去決定去闖關。

唔一定要網絡,因為嗰度有無線網絡提供,工作人員會幫到老人家,我見到有個老人家手機冇電添!工作人員都幫佢搵個充電寶沖一沖再過關。另外一個方法就係將一啲二維碼事先capture好,咁樣都會有啲幫助,最終還是有一個二維碼要在那邊掃描的,叫老人家鎮定一啲,因為去到個一步一定過到關。

引用:
原帖由 shushu5509 於 2022-2-12 02:42 PM 發表
我覺得上驛站book位 對於手機程式不是很懂的年紀長者或嫁來香港的媽媽們確實是很難的,香港疫情爆發,年紀大怕染到或怕小孩染到的媽媽們,這些人群很想回大陸但又搶不到,所以只好闖關。我不鼓吹闖關行為但理解對於這類人群因為很難預訂去決定去闖關。
係呀我都好理解,因為家長會擔心小朋友,長者身體就算打咗疫苗都有風險!如果屋企人入邊冇一啲年青人,或者對電腦有認識嘅人可以幫佢哋操作,真係好鬼麻煩!我記得舊年10月見過一個老人家過關嘅時候,我問佢點解咁叻識得驛站申請,佢好醒目咁話俾我聽,佢搵區議員幫手!其實呢個都係一個好方法。

引用:
原帖由 fukyellowobject 於 2022-2-12 02:17 PM 發表

師兄你有所不知,我後邊有兩個講國內方言嘅人,我前面隔幾個係一個內地媽媽帶着小朋友,好難想像佢哋識得去驛站嗰度攞酒店,有好多我哋唔理解嘅情況我唔會怪責闖關嘅人,但係只可以講依家係一個混亂嘅情況,乜嘢狀態都可能發生,有啲人趕住返工返學又冇位,搏一搏咁樣係可以理解嘅,當然對我哋呢啲攞咗位嘅人,會覺得好唔公平,但係呢一個疫情真係令到好多老人家,細路仔,家長都好驚!而呢班人當中,唔係個個都好似我哋讀飽書,有工作。
我覺得如果要怪嘅話,好似另外一個師兄咁講,個病毒今次傳入嚟第五波,但係源頭有好幾個,個個都係衝着漏洞入嚟,呢樣嘢令到我覺得好可疑,點解會同一個時間,喺同一個地點,爆兩種變種病毒,而且源頭有幾個添!呢個先至係我哋應該認真去想,至於一啲航運或者空運嘅公司,其實內地都中招,我一啲都唔意外,香港都算堵塞得好快,本地嗰幾個源頭好奇怪。

政府第五波防疫政策前後矛盾。

開始少人就死封爛封足人去粥go灣、
多人冇能力就封幾日檢測算數。
之後爆到九彩...
攪唔掂又唔搵上面幫手。

正所謂:君子不立危牆之下。
我哋真香港人好醒目,又識執生。
見唔對路仲唔走佬咩...

引用:
原帖由 easyhome22 於 2022-2-12 03:36 PM 發表
政府第五波防疫政策前後矛盾。

開始少人就死封爛封足人去粥go灣、
多人冇能力就封幾日檢測算數。
之後爆到九彩...
攪唔掂又唔搵上面幫手。

正所謂:君子不立危牆之下。
我哋真香港人好醒目,又識執生。
見唔對路仲唔走佬咩...
師兄,你對疫情嘅觀察同我嘅觀察好相似,如果你小心留意,疫情一出嚟全部送晒去竹篙灣,根本就唔應該再大規模爆發,後尾我注意到個源頭一啲都唔單純,而且係幾處一齊爆,仲要爆唔同嘅變種,咁就真係神仙都冇計啦!
最搞笑係有一啲香港人,除咗新年周圍去拜年外,拜神,仲有救救小倉鼠行動咁膠嘅事,都一齊發生咗。睇怕仲有一段時間先至見底。

我本來已經盡量留屋企唔出街,但見勢色唔對,唔喺香港過年,急急腳走。

引用:
原帖由 easyhome22 於 2022-2-12 02:32 PM 發表

主因:香港政府防疫能力無能。所謂天羅地網係甩轆大漏洞。
1.)外國大爆發變種肺炎。
國泰免檢全靠自律根本不可能。
政府後知後覺。
2.)巴基斯坦人傳爆葵涌邨。
過左21日隔離都中招、政府仲縮短隔離到14日。
3.)原本通關大陸成為泡影。
香港人打晒三針等免隔離返大陸不可能。
等足兩年...

政府部門冇人需要就防疫不力問責。
香港人有哩啲政府都冇人出聲都被和諧晒了。

...
今日仲話大家要準備過萬確診就封城...
我好想講~~
如果過到萬
你地班廢柴自己買刀自捅啦~~
十幾萬月薪~~做d野仲衰過小學生~~

我是用手機,可能不是5G所以搶唔到,咁睇嚟真的是要用5G才book 到。

引用:
原帖由 shushu5509 於 2022-2-12 06:57 PM 發表
我是用手機,可能不是5G所以搶唔到,咁睇嚟真的是要用5G才book 到。
前邊有師兄話有人用筆記本電腦,平板都可以搶到,我相信同你嘅網速有好大嘅關係. 網速越慢反應時間就越長咁樣樣的確係會令你嘅機會低咗。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]