• 瀏覽: 40,064
  • 回覆: 276
  • 追帖: 16
+21
引用:
原帖由 shearerfung 於 2022-2-11 01:51 PM 發表
香港人小農DNA, 大香港主義,收皮啦!成日話大陸人點點點?最唔守秩序,唔守規據,亂拋垃圾,破壞環境,就係我吔香港人!
返到大陸唔好話自己係香港人。

引用:
原帖由 香煎雀躍的香蕉 於 2022-2-12 09:08 PM 發表

返到大陸唔好話自己係香港人。
我尊重每一個攞香港身分證嘅香港人,亦都尊重每一個人有唔同嘅睇法,但係你嘅說法只會挑起更多嘅無謂爭拗,我呢個貼主要係討論我個人嘅經驗,唔想涉及個人政治睇法,希望師兄你自重。

引用:
原帖由 Ruylive 於 2022-2-10 08:30 PM 發表
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2307221/即時-港聞-港府-深圳灣離境大堂現時旅客眾多-市民宜更改行程

我啱啱睇到呢段新聞,同大家分享,請大家三思而後行。

由於發覺大家喺健康驛站取位置很困難,我將我嘅經驗和大家分享一下,我是年初二成功的,我中間只做過兩次這個操作,第一次只不過係因為我驗證碼分唔清楚數字嘅零同埋O Q所以錯過 ...
㩒左五日都唔得,9:45 已經login, 9:55 㩒預約制一路到10:00, 跟住個 page 長load

引用:
原帖由 凡間巧牛牛 於 2022-2-12 10:33 PM 發表

㩒左五日都唔得,9:45 已經login, 9:55 㩒預約制一路到10:00, 跟住個 page 長load
你用乜嘢瀏覽器?我係用微軟嘅edge。我冇遇到呢個情況,同埋我係用華為手機。但係我並唔係提早5分鐘就咁預約,我係搭正10:00先至開始撳,我記得如果未夠鐘撳嘅話佢會出一句說話然後會嘥咗你好多秒鐘,先至調返正常頁面,所以我每次都係等到10:00先至撳。
亦有可能真係而家難度高咗好多。

引用:
原帖由 ronc2000 於 2022-2-12 01:28 PM 發表

搭金巴咪去珠海囉。
咁去珠海隔離都得啦

提示: 違規內容已被屏蔽
睇到咁 鼓勵的文章 覺得 香港 仍然有希望

因為嘈交,埋怨,鬥嘴都唔會幫到大家搵到個位,上得來香討多數都有一啲電腦基礎,有一份工作,千祈唔好比一啲負面情緒,影響咗自己嘅初心,大家都係想盡快返返自己嘅崗位嗰度做嘢。

引用:
原帖由 yat69 於 2022-2-13 09:16 AM 發表
首先炒左嗰兩個廢 hi 先
一個廢,一個又廢又講粗口
師兄,唔好咁樣,今時今日,邊個做結果都係一樣,唔會有更好嘅結果,我仲係覺得個疫情嚟得好奇怪,有心人裝無心人,就算更叻都會墮入圈套。最緊要係師兄要睇得清楚,怪罪於他人並唔會解決到個問題,而我嘅目的係希望幫助到更多人。

引用:
原帖由 yat69 於 2022-2-13 12:20 PM 發表

我知丫,邉個做都難
但係佢話係人都會錯,唔洗下下人頭落地
偉仔唔帶口罩就要死,佢就次次記者會都唔帶口罩,
笑恥咁大錯就冇事,口講動態清零,記者唔動態係乜,又唔識,咁講動態清零托咩
而家黃籃都咁憎佢兩個廢 hi
師兄,其實呢一個貼唔想涉及政治或者個人,但既然你都咁樣講我只想分享一下我個人嘅睇法,你可能唔認同,但係我想你回心諗一諗:
第一係你寫嘅幾行字入邊,你好似覺得中央完全唔了解香港嘅情況,
第二你亦都好似覺得中央唔知道官員嘅表現,
第三好似議員嘅表現中央都冇掌握,

我嘅睇法係昨天李家超一行人仕喺內地開會,
第一確定咗唔會封城
第二堅決支持特區渡過難關
第三討論會入邊問香港有啲咩需要
第四支持動態清零

其實呢啲都同林鄭月娥之前嘅所講一模一樣,雖然我並唔係林鄭月娥乜嘢支持者,但係我對中國政府好有信心,呢一個信心唔係香港一班議員嘅亂七八糟建議,什麼封城,什麼全民檢疫,什麼取消動態清零與病毒共存。
我再強調一次,呢一次嘅疫情好奇怪,機場嘅源頭一早已經關注到了,理論上應該完全封鎖好,但係市區爆嘅一啲源頭,係多種唔同嘅病毒同時發生,我相信中央係有掌握,我哋只可以踏踏實實咁樣配合,做好個人防護,唔好群聚,如果有需要返大陸返工返學嘅人按部就班,正正當當嘅去申請,我哋一定會見到有更加多嘅安排,譬如說,穿梭巴士係兩日前開返,你覺得佢係因為咩原因?當然係安排好㗎啦。

所以我再強調一次,我希望有需要嘅師兄,可以喺呢個貼嗰度得到一啲意見,協助佢哋尋找到方法返自己嘅崗位,當然,可能有一啲方法亦可以做到,我也希望如果那些方法是正確的,合法的,其他師兄也參與討論,幫助及協助需要返內地嘅人可以申請到健康驛站嘅位置。

今日3000宗 遲下深圳可能唔比香港人返

我覺得一定唔會,如果係咁嘅話,其他國家嘅人都去唔到中國。最緊要係入境嘅時候核酸檢查正確。

唔好擔心呀師兄!我覺得香港會越嚟越好㗎,個疫情我覺得我哋俾人整蠱緊,中央知道嘅,亦都會協助香港。新嘅一年開始,唔好咁多戾氣,我對香港人,中央都好有信心。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]