• 瀏覽: 158,054
  • 回覆: 94
  • 追帖: 2
+4

原作者J.K.羅琳聯同《哈利波特》系列史提夫克羅夫斯編劇、《怪獸與牠們的產地》系列導演大衛葉斯再度掌舵;艾迪烈柏尼、祖迪羅、艾薩米勒、丹方格、哥倫杜納、嘉芙蓮禾達史東、艾歷遜蘇度、麥斯米克森等群星聯手演出。

鄧不利多(祖迪羅)得知法力強大的黑巫師葛林戴華德(麥斯米克森)企圖統治魔法世界,遂派遣紐特(艾迪烈柏尼)帶領一班強悍的魔法師,加上一個勇字當頭的麻瓜,攜手執行危險任務。他們遇上無數奇珍異獸,並與葛林戴華德日益壯大的追隨者們正面交鋒!危機迫近,魔法世界戰況刻不容緩,鄧不利多還可以繼續袖手旁觀嗎?

資料來源: WMOOV

《怪獸與鄧不利多的秘密》港版官方預告

https://youtu.be/Wy_CCilNhTA

魔法無邊 奇蹟重現     
誠邀你回到魔法世界🔮進入香討影片區

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2022-6-30 23:59 ) 參與人數 23

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

9 (39.13%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

4 (17.39%)

3. ⭐️⭐️⭐️

2 (8.70%)

4. ⭐️⭐️

3 (13.04%)

5. ⭐️

5 (21.74%)

大奸角換左人演,感覺怪怪的,雖然Mikkelsen個人覺得都夠台型。

整體不過不失,未至於好精彩,亦未至於悶。

特技比較慳皮,大場面較少,最尾嘅重頭戲亦唔見得好精彩,除非係哈利迷,否則本片其實可睇可不睇。

上兩集嘅女主角Waterston冇參與行動,好彩去到最尾都有客串亮下相,講返幾句對白,大奸角已經換左人,如果連女主角都唔出現,作為續集感覺會更怪。

睇下剩低兩集JK羅琳點樣繼續寫落去到1945年埋尾

引用:
原帖由 Roy弟弟 於 2022-4-22 21:46 發表
套戲勁多對白,又長又冗又慢,我真心講,呢類戲真係唔啱我睇
怪獸系列不嬲係咁,  口水片黎, 第一輯都唔好睇, 竟然可拍到第三輯

引用:
原帖由 Roy弟弟 於 2022-4-22 21:46 發表
套戲勁多對白,又長又冗又慢,我真心講,呢類戲真係唔啱我睇
戲入面話要混亂個boss 搞咁多野
其實係混亂觀眾 拖你一個鐘
然後收錢拍多幾集

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2022-4-23 22:22 發表

怪獸系列不嬲係咁,  口水片黎, 第一輯都唔好睇, 竟然可拍到第三輯
當初已經講左拍五集😎

引用:
原帖由 冇落調味太清淡 於 2022-4-24 13:51 發表

當初已經講左拍五集😎
冇錯係預咗有五集,葛林戴華德做主線我覺得拖得太長,我仲以為葛林戴華德係呢集會玩完,如果再要拍兩集又係講佢哋兩個鬥法呢就會好悶,其實今集都好拖戲拖得太長;

呢套戲太多枝節,節奏唔夠明快,對於荷里活片嚟講OK,係拍得好保留因為預咗仲有兩集,但我覺得咁拖戲減低我下集入場嘅意欲,除非有好特別嘅奸角出現,如果又係得佢兩個喺度大鬥法鬥兩集,係咁拖戲會好悶好悶,咁一定會影響人哋入場嘅意慾,包括我。

引用:
原帖由 進擊邊緣人 於 2022-4-22 16:33 發表
入面魔法好似勁過哈利波特全系列 係精神世界?過招 對比佛地魔真係小學雞 淨係識奪命咒同析磨咒
另外轉移魔法好屈 
因為哈利佢只係哋係中學生,呢班係成年人,個個已經係係職業魔法師,仲要唔係低級嗰班

今天睇左, 有點悶, 中場可以 瞌一陣😂

引用:
原帖由 冇落調味太清淡 於 2022-4-23 16:44 發表
睇下剩低兩集JK羅琳點樣繼續寫落去到1945年埋尾
1945年 依套戲年份係1925
班主角要變中坑了

引用:
原帖由 徐子珊baby 於 2022-2-12 14:16 發表
呢套等咗好耐
不過唔係尊尼特普做葛林硬係爭少少
睇左
同感
JOHNNY個種亦正亦邪不是個個做到
新角唔差但個樣一睇就壞人
成套妹平淡

引用:
原帖由 pgs1301 於 2022-4-24 14:57 發表

冇錯係預咗有五集,葛林戴華德做主線我覺得拖得太長,我仲以為葛林戴華德係呢集會玩完,如果再要拍兩集又係講佢哋兩個鬥法呢就會好悶,其實今集都好拖戲拖得太長;

呢套戲太多枝節,節奏唔夠明快,對於荷里活片嚟講OK,係拍得好保留因為預咗仲有兩集,但我覺得咁拖戲減低我下集入場嘅意欲,除非有好特別嘅奸角出現,如果又係得佢兩個喺度大鬥法鬥兩集,係咁拖戲會好悶好悶,咁一定會影響人哋入場嘅意慾,包括我。
其實本系列只係想借魔法世界繼續搵錢,為拍而拍嘅畫蛇添足之作。

第一集真係有新鮮感嘅,第二集已經有啲勉強,今集更加係強弩之末,夾硬拖長嚟做,所以觀眾睇到一啲都唔緊張。

仲要拍多兩集,第五集結尾如果能完美函接哈利第一集都仲有啲睇頭,第四集真係唔知有乜好睇。

引用:
原帖由 一人行 於 2022-4-25 07:32 發表

其實本系列只係想借魔法世界繼續搵錢,為拍而拍嘅畫蛇添足之作。

第一集真係有新鮮感嘅,第二集已經有啲勉強,今集更加係強弩之末,夾硬拖長嚟做,所以觀眾睇到一啲都唔緊張。

仲要拍多兩集,第五集結尾如果能完美函接哈利第一集都仲有啲睇頭,第四集真係唔知有乜好睇。
你頭兩句講得最啱,呢個系列應該就係呢集就完,華納想賺錢都要觀眾比得樂意,如果再拍多兩集真係好悶,只係為搵錢而拍,一味拖戲,咁樣係最冇意思,吸引唔到人再入場,簡單講句:「超級悶悶悶」。

葛林戴華德在《哈利》系列中早被提及
[url=https://facebook.com/v2.10/dialog/feed?display=popup&link=https%3A%2F%2Fwww.harpersbazaar.com%2Ftw%2Fculture%2Ffilmandmusic%2Fg25108856%2Ffantastic-beasts-the-crimes-of-grindelwald-harry-potter-relation%2F&redirect_uri=https%3A%2F%2Fwww.harpersbazaar.com%2Ftw%2Fculture%2Ffilmandmusic%2Fg25108856%2Ffantastic-beasts-the-crimes-of-grindelwald-harry-potter-relation%2F&name=%E3%80%8A%E6%80%AA%E7%8D%B83%E3%80%8B%E5%89%8D%E5%BE%80%E5%B7%B4%E8%A5%BF%E9%AD%94%E6%B3%95%E5%AD%B8%E9%99%A2%EF%BC%81%E8%BA%AB%E7%82%BA%E3%80%8A%E5%93%88%E5%88%A9%E6%B3%A2%E7%89%B9%E3%80%8B%E7%B2%89%E7%B5%B2%E8%A1%8C%E5%89%8D%E5%BF%85%E9%A0%88%E8%A9%B3%E8%AE%80%E7%9A%8410%E8%AA%B2%E9%AD%94%E6%B3%95%E9%A0%88%E7%9F%A5&description=%E8%BA%AB%E7%82%BA%E3%80%8C%E5%93%88%E5%88%A9%E6%B3%A2%E7%89%B9%E3%80%8D%E7%B3%BB%E5%88%97%E5%AE%87%E5%AE%99%E7%B2%89%E7%B5%B2%EF%BC%8C%E5%9C%A8%E8%A7%80%E8%B3%9E%E3%80%8A%E6%80%AA%E7%8D%B8%E8%88%87%E7%89%A0%E5%80%91%E7%9A%84%E7%94%A2%E5%9C%B0%E3%80%8B%E6%99%82%EF%BC%8C%E4%B8%80%E5%AE%9A%E6%9C%83%E4%B8%8D%E6%96%B7%E8%81%BD%E5%88%B0%E8%80%B3%E7%86%9F%E7%9A%84%E5%90%8D%E8%A9%9E%E3%80%81%E4%BA%8B%E4%BB%B6%EF%BC%8C%E5%B0%8D%E4%BD%9C%E8%80%85%E7%B2%BE%E5%BF%83%E5%AE%89%E6%8E%92%E7%9A%84%E5%B7%A7%E6%80%9D%E6%8B%8D%E6%A1%88%E5%8F%AB%E7%B5%95%EF%BC%81%E4%BB%A5%E4%B8%8B%E5%B0%B1%E7%82%BA%E4%BD%A0%E6%95%B4%E7%90%86%E5%87%BA%E9%80%B2%E6%88%B2%E9%99%A2%E6%9C%9D%E8%81%96%E3%80%8A%E6%80%AA%E7%8D%B8%E8%88%87%E8%91%9B%E6%9E%97%E6%88%B4%E8%8F%AF%E5%BE%B7%E7%9A%84%E7%BD%AA%E8%A1%8C%E3%80%8B%E5%89%8D%E4%B8%80%E5%AE%9A%E8%A6%81%E8%A4%87%E7%BF%92%E4%B8%80%E9%81%8D%E7%9A%84%E9%AD%94%E6%B3%95%E7%B4%B0%E7%AF%80...&picture=https%3A%2F%2Fhips.hearstapps.com%2Fhmg-prod.s3.amazonaws.com%2Fimages%2Fcoverokok-1544789077.jpg%3Fcrop%3D1.00xw%3A1.00xh%3B0%2C0%26resize%3D1600%3A%2A&app_id=268326760297140]WARNER BROS. ENTERNTAINMENT/ HARRY POTTER WIKI葛林戴華德這個名字,對於多數觀眾而言,也許有點陌生,僅在上一集《怪獸與牠們的產地》的結尾中聽過。但是鐵粉書迷或許會記得在《哈利波特》系列第一集《神秘的魔法石》中,哈利獲得的第一張巧克力蛙巫師卡「阿不思.鄧不利多」上,記載的生平事蹟其中一項正是:「1945年,擊敗黑巫師葛林戴華德」。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]