• 瀏覽: 158,077
  • 回覆: 94
  • 追帖: 2
+4

原作者J.K.羅琳聯同《哈利波特》系列史提夫克羅夫斯編劇、《怪獸與牠們的產地》系列導演大衛葉斯再度掌舵;艾迪烈柏尼、祖迪羅、艾薩米勒、丹方格、哥倫杜納、嘉芙蓮禾達史東、艾歷遜蘇度、麥斯米克森等群星聯手演出。

鄧不利多(祖迪羅)得知法力強大的黑巫師葛林戴華德(麥斯米克森)企圖統治魔法世界,遂派遣紐特(艾迪烈柏尼)帶領一班強悍的魔法師,加上一個勇字當頭的麻瓜,攜手執行危險任務。他們遇上無數奇珍異獸,並與葛林戴華德日益壯大的追隨者們正面交鋒!危機迫近,魔法世界戰況刻不容緩,鄧不利多還可以繼續袖手旁觀嗎?

資料來源: WMOOV

《怪獸與鄧不利多的秘密》港版官方預告

https://youtu.be/Wy_CCilNhTA

魔法無邊 奇蹟重現     
誠邀你回到魔法世界🔮進入香討影片區

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2022-6-30 23:59 ) 參與人數 23

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

9 (39.13%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

4 (17.39%)

3. ⭐️⭐️⭐️

2 (8.70%)

4. ⭐️⭐️

3 (13.04%)

5. ⭐️

5 (21.74%)

引用:
原帖由 pgs1301 於 2022-4-25 07:46 發表

你頭兩句講得最啱,呢個系列應該就係呢集就完,華納想賺錢都要觀眾比得樂意,如果再拍多兩集真係好悶,只係為搵錢而拍,一味拖戲,咁樣係最冇意思,吸引唔到人再入場,簡單講句:「超級悶悶悶」。
會唔會再拍多兩集
取決於今集票房
第一集票房8.14億
第二集票房6.54億
如果第三集再跌或者跌到回唔到本
華納好現實

睇過兩輯,  唔明又怪獸又魔法  都可以拍到令人悶到打喊路, 😴
這是原著特色嗎?  又長又無意義的對白😲😲😰🤯

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-4-26 12:14 發表

會唔會再拍多兩集
取決於今集票房
第一集票房8.14億
第二集票房6.54億
華納好現實
唔拍冇所謂,完全唔覺可惜

呢個系列得第一集好睇

引用:
原帖由 一人行 於 2022-4-26 14:40 發表

唔拍冇所謂,完全唔覺可惜

呢個系列得第一集好睇
有啲故事有連續性
呢三集似乎係堆砌出黎
之後唔再拍
除左睇唔睇都冇所謂
重點係,唔覺得好似斷左尾咁
如果好似戰鬥天使,金馬倫係預計要拍系列
第一集票房未如預期
明明連大BOSS都未摸到衫尾
咁就衰左,有啲可惜

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-4-26 12:14 發表

會唔會再拍多兩集
取決於今集票房
第一集票房8.14億
第二集票房6.54億
華納好現實
第2集好關鍵
明顯地呢個黑wizard唔夠Lord Voldemort既level

引用:

會唔會再拍多兩集
取決於今集票房
第一集票房8.14億
第二集票房6.54億
華納好現實
呢啲咪就係華納本色,之前都係短視開,拍DC系列都係咁,乜都即炒即賣,完全冇長遠視野,到睇到哈利波特系列收得,就開鄧不利多嘅前傳加埋葛林戴華德,但係到一樣缺乏長遠安排,如果葛林戴華德真係鋪排得好,喺上集已經安排好今集會完㗎啦;

跟住再鋪排另一個奸角就可以打多兩集,但係而家咁嘅情況係要鄧不利多對葛林戴華德繼續打多兩集,又轉咗人做,真係好難頂,真係唔明華納高層啲人係點諗,想搵長遠啲錢拍落去又唔肯去搞好劇本,真係好難明,咁咪嘥錯時間又嘥錯錢。

引用:
原帖由 pgs1301 於 2022-4-27 00:48 發表

呢啲咪就係華納本色,之前都係短視開,拍DC系列都係咁,乜都即炒即賣,完全冇長遠視野,到睇到哈利波特系列收得,就開鄧不利多嘅前傳加埋葛林戴華德,但係到一樣缺乏長遠安排,如果葛林戴華德真係鋪排得好,喺上集已經安排好今集會完㗎啦;

跟住再鋪排另一個奸角就可以打多兩集,但係而家咁嘅情況係要鄧不利多對葛林戴華德繼續打多兩集,又轉咗人做,真係好難頂,真係唔明華納高層啲人係點諗,想搵長遠啲錢拍落去又唔 ...
講到劇本
呢個前傳系列
劇本係原作者JK羅琳自己寫番
亦係佢第一次為電影寫劇本
之前哈利波特編劇係由專人改編
唔怪得有人講,成也羅琳敗也羅琳
倪匡好多年前講過
識寫小說,唔代表識寫或改編劇本
基本上係兩個唔同領域
據講華納係呢個前傳系列授予作者羅琳好大權力
劇本,製片,好似連選角都要佢認可
華納俾AT&T收購前同收購後
最高管理層都唔掂
唔識電影又要插手管呢樣管果樣
DC超級英雄電影,明明係華納最早拍
一唔收得就停
睇到人地漫威做起黎賺大錢又眼紅

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-4-27 09:38 發表

講到劇本
呢個前傳系列
倪匡好多年前講過
基本上係兩個唔同領域
最高管理層都唔掂
...
寫書同寫電影真係兩碼子的事.
寫書可以慢慢磨劇情, 幾多支線都得.
完全無頁數限制 (只要你夠紅).
電影真係每秒都係珍貴的資源.

頭兩集已經充分表現左羅琳係唔多識處理電影的時間分配, 所以今集已經加左個人幫佢.
其實今集有無改善?

我今集唔會去戲院睇, 等碟算了.... 頭兩集真係消磨晒 d 意志了....
而且真係好唔滿意佢換走 Johnny Depp.

引用:
原帖由 時光五缺 於 2022-4-26 23:02 發表

第2集好關鍵
明顯地呢個黑wizard唔夠Lord Voldemort既level
有接骨木魔杖在手的葛林戴華德唔會渣過佛地魔,
佛地魔係整左分靈體先打佢唔死
而且葛林戴華德真正恐怖之處係佢的洗腦能力,
之後可能會講佢繼續暗中收兵再發動巫師世界大戰

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-4-27 09:38 發表

講到劇本
呢個前傳系列
倪匡好多年前講過
基本上係兩個唔同領域
最高管理層都唔掂
...
正傳七本書咁複雜個故事,都只係拍左8集

前傳憑乜嘢拍五集?

電影公司見正傳收得,想拍前傳搵錢,無可厚非,但都要有個限度。

好似魔戒,正傳三本書,就話拍三集,前傳哈比人原著得一本書,又拍三集,邊有咁多野講,夾硬拖長嚟做,咪唔好睇。

怪獸第一集係好睇嘅,如果追求質量,比盡拍三集,見好就收,可能仲ok。

夾硬拍五集,啲情節要被迫慢慢出,今集已經係咁拖戲,東一忽西一忽,悶場好多。

不過有人話未睇可以慳番,話悶到抽筋喎

引用:
原帖由 一人行 於 2022-4-27 18:21 發表

正傳七本書咁複雜個故事,都只係拍左8集

前傳憑乜嘢拍五集?

電影公司見正傳收得,想拍前傳搵錢,無可厚非,但都要有個限度。

好似魔戒,正傳三本書,就話拍三集,前傳哈比人原著得一本書,又拍三集,邊有咁多野講,夾硬拖長嚟做,咪唔好睇。

怪獸第一集係好睇嘅,如果追求質量,比盡拍三集,見好就收,可能仲ok。

夾硬拍五集,啲情節要被迫慢慢出,今集已經係咁拖戲,東一忽西一忽,悶場好多。
華納呢幾年嘅戲都冇乜邊套好收得,你睇沙丘瀚戰、正義聯盟、而家呢個哈利波特前傳系列都唔係好掂,睇嚟都會俾佢拍落去。

引用:
原帖由 pgs1301 於 2022-4-28 14:07 發表

華納呢幾年嘅戲都冇乜邊套好收得,你睇沙丘瀚戰、正義聯盟、而家呢個哈利波特前傳系列都唔係好掂,睇嚟都會俾佢拍落去。
仲有之前金剛同哥斯拉系列
票房一部比一部差
神奇女俠第二集,格硬趕工推出
口碑同票房都慘不忍睹
所以唔係咁睇好水行俠2
本來評論睇好新蝙蝠俠會破十億
可惜只有七億幾,未如預期
華納覺得有賺,就唔理得咁多
已經宣布開拍第二集
蝙蝠俠全球票房仲差過小丑
小丑都破十億,而且係一部限制級電影
希望華納唔好咁蠢,要拍小丑第二集
呢類戲種可一不可再
反派做主角,可能第一部比較新鮮
毒魔2就衰左

引用:
原帖由 lanhk 於 2022-4-27 10:50 發表

寫書同寫電影真係兩碼子的事.
寫書可以慢慢磨劇情, 幾多支線都得.
完全無頁數限制 (只要你夠紅).
電影真係每秒都係珍貴的資源.

頭兩集已經充分表現左羅琳係唔多識處理電影的時間分配, 所以今集已經加左個人幫佢.
其實今集有無改善?

我今集唔會去戲院睇, 等碟算了.... 頭兩集真係消磨晒 d 意志了....
而且真係好唔滿意佢換走 Johnny Depp.
華納作風,對於相同角色換人做真係完全唔care

引用:

講到劇本
呢個前傳系列
倪匡好多年前講過
基本上係兩個唔同領域
最高管理層都唔掂
...
電視劇如懿傳比甄嬛傳受歡迎程度都差左好多,其實兩部都係同一作者嘅小說改編,點解出到嚟,兩部電視劇嘅迴響會爭咁遠?

第一係兩部小說嘅精彩程度有分別,如懿傳嘅小說水準唔得,第二正正就係甄嬛傳個劇本係內地編劇家根據小說改編,如懿傳個劇本係作者自己寫返,而作者未掌握寫劇本嘅技巧。

其實羅琳都係同樣情況

羅琳從小說家角度,我一直認為佢只係屎忽撞棍度到個魔法世界,比佢爆左出嚟,但留意佢嘅魔法世界好多野都係前人所創,咒語、魔仗、飛天掃帚等都係一早有嘅,羅琳只係將所有同魔法有關嘅事物炒埋一碟,我唔覺羅琳作為小說家創意方面真係咁勁。

所以佢無論寫前傳或續集,你都好難期待佢可以突破正傳個框框,第一集怪獸仲叫有啲神來之筆,第二集開始故事已好乏力,莫講話佢唔識寫劇本,就算搵專業編劇家代佢寫,係會好睇過而家,但相信亦唔會去到好精彩。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]