• 瀏覽: 158,102
  • 回覆: 94
  • 追帖: 2
+4

原作者J.K.羅琳聯同《哈利波特》系列史提夫克羅夫斯編劇、《怪獸與牠們的產地》系列導演大衛葉斯再度掌舵;艾迪烈柏尼、祖迪羅、艾薩米勒、丹方格、哥倫杜納、嘉芙蓮禾達史東、艾歷遜蘇度、麥斯米克森等群星聯手演出。

鄧不利多(祖迪羅)得知法力強大的黑巫師葛林戴華德(麥斯米克森)企圖統治魔法世界,遂派遣紐特(艾迪烈柏尼)帶領一班強悍的魔法師,加上一個勇字當頭的麻瓜,攜手執行危險任務。他們遇上無數奇珍異獸,並與葛林戴華德日益壯大的追隨者們正面交鋒!危機迫近,魔法世界戰況刻不容緩,鄧不利多還可以繼續袖手旁觀嗎?

資料來源: WMOOV

《怪獸與鄧不利多的秘密》港版官方預告

https://youtu.be/Wy_CCilNhTA

魔法無邊 奇蹟重現     
誠邀你回到魔法世界🔮進入香討影片區

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2022-6-30 23:59 ) 參與人數 23

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

9 (39.13%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

4 (17.39%)

3. ⭐️⭐️⭐️

2 (8.70%)

4. ⭐️⭐️

3 (13.04%)

5. ⭐️

5 (21.74%)

引用:
原帖由 一人行 於 2022-4-28 22:27 發表

電視劇如懿傳比甄嬛傳受歡迎程度都差左好多,其實兩部都係同一作者嘅小說改編,點解出到嚟,兩部電視劇嘅迴響會爭咁遠?

第一係兩部小說嘅精彩程度有分別,如懿傳嘅小說水準唔得,第二正正就係甄嬛傳個劇本係內地編劇家根據小說改編,如懿傳個劇本係作者自己寫返,而作者未掌握寫劇本嘅技巧。

其實羅琳都係同樣情況

羅琳從小說家角度,我一直認為佢只係屎忽撞棍度到個魔法世界,比佢爆左出嚟,但留意佢嘅魔法世界 ...
寫前傳通常都係故事結局左
仲想賺錢就格硬補上個前傳
事後寫的前傳,有幾多寫得好出色
星戰前傳三部曲
男女主角姐弟戀故事
差到離譜,冇擦出任何火花
完全唔搭配情侶組合
仲有部外傳,算係前傳
Solo年輕時代故事
只知呢部票房係蝕本
完全冇想過要睇
異形前傳一樣
普羅米修斯我覺得勉強OK
第二集聖約就...
本來要拍三部曲,第二集慘淡
好似冇消息要拍第三部

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-4-29 12:52 發表

星戰前傳三部曲
男女主角姐弟戀故事
完全唔搭配情侶組合
仲有部外傳,算係前傳
Solo年輕時代故事
只知呢部票房係蝕本
完全冇想過要睇
異形前傳一樣
第二集聖約就...
好似冇消息要拍第三部
20th Century Studios 曾經在今年三月初官方證實經典科幻大作《異形 Alien》即將推全新獨立原創電影,宣布將由《暫時停止呼吸 Don’t Breathe》導演 Fede Alvarez 接手。

西班牙導演 Fede Alvarez 於 2013 年推出個人執導與編劇電影《屍變 Evil Dead》,再來靠著小成本電影《暫時停止呼吸 Don’t Breathe》搏得業界關注。本片將不會延續或採用 Ridley Scott 執導的《異形 Alien》電影宇宙,將會是一部獨立原創故事,而 Ridley Scott 將會擔任本片監製,Fede Alvarez 則擔任導演與編劇。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-4-29 12:52 發表

星戰前傳三部曲
男女主角姐弟戀故事
完全唔搭配情侶組合
仲有部外傳,算係前傳
Solo年輕時代故事
只知呢部票房係蝕本
完全冇想過要睇
異形前傳一樣
第二集聖約就...
好似冇消息要拍第三部
Han Solo係未出已估到會失敗嘅作品,雖然我都有入場。

套戲本身不過不失,但當日我已留言,Han Solo普通人一個,佢當日點解會受歡迎?第一點係演員本身嘅吸引力,第二點更重要係Solo同主角兩兄妹相識後,一齊冒險擦出嘅火花。

冇左呢兩點,Solo仲有乜嘢吸引力?而Han Solo外傳正正冇左呢兩點,男主角唔吸引,故事與正傳最多只係擦邊,同俠盜一號完美同New Hope對接相差好遠。

唔明點解迪士尼覺得會成功

引用:
原帖由 一人行 於 2022-4-29 14:49 發表

Han Solo係未出已估到會失敗嘅作品,雖然我都有入場。

套戲本身不過不失,但當日我已留言,Han Solo普通人一個,佢當日點解會受歡迎?第一點係演員本身嘅吸引力,第二點更重要係Solo同主角兩兄妹相識後,一齊冒險擦出嘅火花。

冇左呢兩點,Solo仲有乜嘢吸引力?而Han Solo外傳正正冇左呢兩點,男主角唔吸引,故事與正傳最多只係擦邊,同俠盜一號完美同New Hope對接相差好遠。 ...
所有前傳幾乎都係呃錢
因為早就知道結果
觀眾較難有代入感
完全唔會為主角冒險犯難緊張
有睇星戰7,就知Han Solo最終命運
鄧不利多遇到幾強敵人
大家都知佢一定逢凶化吉
如果唔係點做校長
只不過係電影公司認為
一個家喻戶曉角色
觀眾睇左咁多年,多少有感情投入
拍個前傳或少年時代故事
電影公司呃得幾多得幾多

引用:
原帖由 聰明人一個 於 2022-4-21 21:30 發表
今日睇完...戲院重開第一炮! 

但可惜...照直講...睇完真係覺得悶到嘔泡...個半鐘可以講完既劇情硬拍成兩個半鐘
成套戲似睇文藝片多過科幻片...節奏好慢...一堆又長又唚既對白...動作戲唔多。

(以下有劇透,唔想知請自行略過)

監獄救人果段直頭覺得係導演硬加...否則紐特真係連一場似樣動作戲都冇
但完全唔明點解...酒會淨係捉走佢阿哥...但其他人又可以咁輕易就離開 ...
甘大獲,本來打算睇

引用:
原帖由 ltho3k 於 2022-4-30 07:17 發表

甘大獲,本來打算睇
同意樓上所講,有啲位真係似文藝片,但又未至於成套戲都係咁。

不過悶場頗多係真,總之唔會好緊張刺激。

月球隕落好多人批評唔合理,其實呢套我覺得唔合理嘅地方都唔少,尤其破壞Grindelwald嘅奸謀都嚟得幾順利。

倒不如之前唔重要嘅情節做少啲,最後同Grindelwald嘅對決講得複雜啲,好過而家,前面嘅情節就悶,後面嘅高潮位又嚟得太簡單,好似班主角想點都得,Grindelwald處心積慮要做嘅陰謀,班主角嚟到三兩下就破壞左,Grindelwald好似全無還手之力咁。

上集已經悶,其實Harry potter係一套過份吹捧的系列,
大個睇返就好兒嬉,只係一個富二代多人幫忙打一個蠢大佬,
每集都有人幫手先可以脫險,教壞細路

引用:
原帖由 nigelraphe 於 2022-4-30 09:17 發表
上集已經悶,其實Harry potter係一套過份吹捧的系列,
大個睇返就好兒嬉,只係一個富二代多人幫忙打一個蠢大佬,
每集都有人幫手先可以脫險,教壞細路
從小說角度,我作為金庸小說迷,哈利波特嗰啲人物情節真係得啖笑,就算近代西方青少年小說,飢餓遊戲、分歧者嗰啲,無論創意同精彩程度,我都覺得喺哈利波特之上。

不過作為兒童讀物,哈利波特吸引到小朋友追捧冇得講,但一啲大人都拎住哈利嘅小說當名著嚟睇,我真心想問,你哋係真係覺得好睇,定只係跟風?

不過拍成電影,加上超強特技,音響同視覺效果後,純娛樂,哈利波特嘅電影我又覺得都睇得過嘅。

但怪獸系列,除左第一集真係幾出色,第二集已經可睇可不睇,今集更加睇完有機會後悔。

引用:
原帖由 一人行 於 2022-4-30 11:02 發表

從小說角度,我作為金庸小說迷,哈利波特嗰啲人物情節真係得啖笑,就算近代西方青少年小說,飢餓遊戲、分歧者嗰啲,無論創意同精彩程度,我都覺得喺哈利波特之上。

不過作為兒童讀物,哈利波特吸引到小朋友追捧冇得講,但一啲大人都拎住哈利嘅小說當名著嚟睇,我真心想問,你哋係真係覺得好睇,定只係跟風?

不過拍成電影,加上超強特技,音響同視覺效果後,純娛樂,哈利波特嘅電影我又覺得都睇得過嘅。

但怪獸系 ...
我都係金庸迷,人哋真係大師級,
Harry Potter真係呃飯食,
細個比佢呃,大個一定唔會再被搵笨

引用:
原帖由 一人行 於 2022-4-30 11:02 發表

但怪獸系 ...
西方小說,有啲邏輯我覺得相當奇怪?
魔戒據講作者係教授
寫到類似文學作品
但係情節上....認真係計較合唔合理
又係得啖笑
魔君同佢隻魔戒咁巴閉
中土大戰,一個唔小心俾人類手指連戒子都斬左落黎
會唔會太廢? 咁仲有咩野好怕?
意思係大boss full power 一樣殺得死
金庸唔會寫出啲唔咁合理情節

哈利波特系列電影」前傳,強尼戴普變黑巫師同框裘德洛。黑巫師葛林戴華德在前一集被捕後,成功逃脫並開始匯集信眾,意圖培育純種巫師統治所有莫魔生靈。為了阻止葛林戴華德的陰謀,鄧不利多徵召前任學生紐特前來協助,然而此行揭開了派系的鬥爭及分野,巫師間的信任及忠誠度受到嚴峻考驗,魔法世界的嫌隙鴻溝日益擴大…

睇咗套戲,覺得將全片濃縮至100分鐘內可能會改觀,現在真係太長同埋沉悶

引用:
原帖由 一人行 於 2022-4-27 18:21 發表

正傳七本書咁複雜個故事,都只係拍左8集

前傳憑乜嘢拍五集?

電影公司見正傳收得,想拍前傳搵錢,無可厚非,但都要有個限度。

好似魔戒,正傳三本書,就話拍三集,前傳哈比人原著得一本書,又拍三集,邊有咁多野講,夾硬拖長嚟做,咪唔好睇。

怪獸第一集係好睇嘅,如果追求質量,比盡拍三集,見好就收,可能仲ok。

夾硬拍五集,啲情節要被迫慢慢出,今集已經係咁拖戲,東一忽西一忽,悶場好多。
今集好多辱華位
趕交功課之作,唔睇無損失
之前兩集大龍鳳舖路寫鄧不利多個姪,到呢集無料到,仲要無啦啦話佢就死,條蛇女又唔見埋,完全唔知之前大龍鳳做乜,網上之前又吹到條蛇女係日後佛地魔果條蛇。

成套戲,無高潮位,無緊張位,「哦,又係咁囉」

引用:
原帖由 聰明人一個 於 2022-4-21 21:30 發表
今日睇完...戲院重開第一炮! 

但可惜...照直講...睇完真係覺得悶到嘔泡...個半鐘可以講完既劇情硬拍成兩個半鐘
成套戲似睇文藝片多過科幻片...節奏好慢...一堆又長又唚既對白...動作戲唔多。

(以下有劇透,唔想知請自行略過)

監獄救人果段直頭覺得係導演硬加...否則紐特真係連一場似樣動作戲都冇
但完全唔明點解...酒會淨係捉走佢阿哥...但其他人又可以咁輕易就離開 ...
十分有同感, 成套戲有啲九唔撘八, 情節又無理頭
同怪獸1&2 差好遠

引用:
原帖由 菜鳥初號機 於 2022-4-30 16:16 發表
睇咗套戲,覺得將全片濃縮至100分鐘內可能會改觀,現在真係太長同埋沉悶
而家啲大片冇100分鐘架啦(卡通片除外),一般兩個鐘以上係起碼,新蝙蝠俠差唔多三個鐘。

情願有悶場,套戲都唔可以短,不過我都同意套戲100分鐘可能仲好睇。

尤其鄧不利多個細佬,死下死下咁,有佢出場即刻好悶,cut晒佢好過。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]