• 瀏覽: 12,007
  • 回覆: 64
  • 追帖: 5
+23
引用:
原帖由 iwm1234 於 2022-2-19 01:56 PM 發表

澳門兩間聯記,圖片應該係荷蘭園嗰間。
艾叔,禾唔知係冰間,行過聞到啖湯味比佢吸咗入去,街坊風味濃,超正.
唔屎食集團味

引用:
原帖由 正門出山 於 2022-2-19 01:55 PM 發表

艾叔,好介紹,禾疫情前成日話去食每次都話下次先去,依家唔知幾時有得嚟食.
艾叔呢間雲吞麵應該乃食過超抵勁飽
山兄,午安!以前住高士德時,打八號風球都出去食聯記!曾經係我至愛,麵好好食,湯底甜。

回憶中雲吞麵偏細碗,太好味餓時叫兩碗。蛋茶出名,但我少飲。

引用:
原帖由 iwm1234 於 2022-2-19 09:34 AM 發表
新安樂園位於連勝馬路,屬澳門老字號之一。可能是口味問題,本人覺得該店的魚湯粉十分好吃。
艾叔多謝分享。
魚湯粉我少食,緬甸麵我多數叫雞絲/叉燒絲撈油麵(最好送碗清雞湯),來個炸魚片小食。

引用:
原帖由 正門出山 於 2022-2-19 02:14 PM 發表

艾叔,禾唔知係冰間,行過聞到啖湯味比佢吸咗入去,街坊風味濃,超正.
唔屎食雜團味
雲吞麵有幾間出名。
我試過既係老記、黃枝記、聯記。

老記食嘢好貴
唔係我地啲小市民去消費,據我觀察多數係內地人、做賭場,或跑江湖既人幫襯。
每款價錢大概出面既double, 但食完會覺得值。
煲仔飯有飯焦,飯煲到啱啱好,咸魚肉餅飯咸魚用靚咸香咸魚,入口即融,肉用新鮮豬肉,食到鮮味。

最近我試保記既鮮豬腰麵。
豬腰多,麵爽口。
食完麵,整碟豉油,豬腰慢慢點黎食,正。

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2022-2-19 03:25 PM 發表

山兄,午安!以前住高士德時,打八號風球都出去食聯記!曾經係我至愛,麵好好食,湯底甜。

回憶中雲吞麵偏細碗,太好味餓時叫兩碗。蛋茶出名,但我少飲。
冰雪好,食過幾好味同夠街坊情,要食兩碗麵,菜同蛋茶先滿足.

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2022-2-19 03:44 PM 發表

雲吞麵有幾間出名。
我試過既係老記、黃枝記、聯記。

老記食嘢好貴
唔係我地啲小市民去消費,據我觀察多數係內地人、做賭場,或跑江湖既人幫襯。
每款價錢大概出面既double, 但食完會覺得值。
煲仔飯有飯焦,飯煲到啱啱好,咸魚肉餅飯咸魚用靚咸香咸魚,入口即融,肉用新鮮豬肉,食到鮮味。

最近我試保記既鮮豬腰麵。
豬腰多,麵爽口。
食完麵,整碟豉油,豬腰慢慢點黎食,正。
冰雪,呢幾間食過,噴水池黃枝記有啲失望梘水過唔清,一夾啲麵梘水衝過嚟無晒胃口,其餘嗰兩間唔錯,又無乜留意乜人去食,老記煲仔飯乃所講既一樣保持穩定,豬腰唔啱禾食,澳門天氣有無風雨小心身體保暖,凍唔凍過HK,HK又凍又雨屋企打餅最正.

多謝分享!
好想過澳門食

懷念十月初五街正舖

九龍城個間,完全唔掂😰

引用:
原帖由 weisacmei 於 2022-2-19 10:47 PM 發表
懷念十月初五街正舖

九龍城個間,完全唔掂😰
清平巷

多謝圖片
希望守得住
老闆娘都有90歲噶

引用:
原帖由 正門出山 於 2022-2-19 04:00 PM 發表

冰雪好,食過幾好味同夠街坊情,要食兩碗麵,菜同蛋茶先滿足.
我好耐無去啦,唔就腳太可惜。

引用:
原帖由 正門出山 於 2022-2-19 04:08 PM 發表

冰雪,呢幾間食過,噴水池黃枝記有啲失望梘水過唔清,一夾係啲麵梘水衝過嚟無晒胃口,其餘嗰兩間唔錯,又無乜留意乜人去食,老記煲仔飯乃所講既一樣保持穩定,豬腰唔啱禾食,澳門天氣有無風雨小心身體保暖,凍唔凍過HK,HK又凍又雨屋企打餅最正.
山兄,先多謝問侯
凍到變冬天的冰條,捲入被窩冬眠。
落雨無得出街,希望天氣快啲回晴回暖啦!大家注意保暖,唔好冷親!

同你一樣,食過新馬路黃枝記,座位太逼,太商業化,雲吞麵一般,梘水味重唔爽口,幫襯一次無下次。後來我去老店打包,雲吞麵正常,價錢竟然同新馬路唔一樣

講起麵食,有個唔錯,戲院附近。
點全餐米,海味足料,碗巨大,雞湯滋補,女人食花膠好丫。

瑤柱帶子鮑魚花膠雞湯米

椰子花膠雞米

煎魚餅

武有錯
噴水池新鋪開張幫襯過,都十幾年前掛
不知所謂

舊舖出品還可以

據聞,澳門啲麵冇梘水味,因地方細,新鮮制造
毋需落太多梘水,賣哂就明天請早

引用:
原帖由 weisacmei 於 2022-2-21 07:59 AM 發表
武有錯
噴水池新鋪開張幫襯過,都十幾年前掛
不知所謂

舊舖出品還可以

據聞,澳門啲麵冇梘水味,因地方細,新鮮制造
毋需落太多梘水,賣哂就明天請早
青洲劉記,水餃大粒麵爽口,豬扒包等價錢親民,日日爆。

好食睇街坊去邊就知

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2022-2-21 05:25 AM 發表

山兄,先多謝問侯
凍到變冬天的冰條,捲入被窩冬眠。
落雨無得出街,希望天氣快啲回晴回暖啦!大家注意保暖,唔好冷親!

同你一樣,食過新馬路黃枝記,座位太逼,太商業化,雲吞麵一般,梘水味重唔爽口,幫襯一次無下次。後來我去老店打包,雲吞麵正常,價錢竟然同新馬路唔一樣

講起麵食,有個唔錯,戲院附近。
點全餐米,海味足料,碗巨大,雞湯滋補,女人食花膠好丫。

瑤柱帶子鮑魚花膠雞湯米
冰雪,呢幾日港澳凍過加拿大,唔出街打餅一流,噴水池黃枝記唔幫襯,瑤柱帶子X花膠G米X煎魚餅好介紹,兩年後可能過到嚟幫襯到時食餐飽,凍多兩日回暖,保重身體.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]