• 瀏覽: 12,015
  • 回覆: 64
  • 追帖: 5
+23
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2022-2-21 06:36 PM 發表

青洲劉記,水餃大粒麵爽口,豬扒包等價錢親民,日日爆。

好食睇街坊去邊就知
地膽,言之有理

引用:
原帖由 weisacmei 於 2022-2-21 07:59 AM 發表
武有錯
噴水池新鋪開張幫襯過,都十幾年前掛
不知所謂

舊舖出品還可以

據聞,澳門啲麵冇梘水味,因地方細,新鮮制造
毋需落太多梘水,賣哂就明天請早
行上去鳳城禮記,之前有間食水餃嘅舖頭唔記得舖頭名,啲梘水味濃郁度超高值,
完全食唔落碗麵

很不錯

引用:
原帖由 iwm1234 於 19-2-2022 09:34 發表
新安樂園位於連勝馬路,屬澳門老字號之一。可能是口味問題,本人覺得該店的魚湯粉十分好吃。

部份菜單

電視上不停播放緬甸景色

掌櫃一口緬甸口音,應屬回澳的緬甸華僑第二代,幾個女仔店員則是正宗緬甸人。
多謝i叔介紹,, n年前新馬路,, 有間都係叫安樂園餐廳, 我都好鍾意去😊😊😊

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2022-2-19 03:44 PM 發表

雲吞麵有幾間出名。
我試過既係老記、黃枝記、聯記。

老記食嘢好貴
唔係我地啲小市民去消費,據我觀察多數係內地人、做賭場,或跑江湖既人幫襯。
每款價錢大概出面既double, 但食完會覺得值。
煲仔飯有飯焦,飯煲到啱啱好,咸魚肉餅飯咸魚用靚咸香咸魚,入口即融,肉用新鮮豬肉,食到鮮味。

最近我試保記既鮮豬腰麵。
豬腰多,麵爽口。
食完麵,整碟豉油,豬腰慢慢點黎食,正。
老記同黃枝記(噴水池)上年去食過雲吞面,兩間都好食。
印象中黃枝記好似還貴過老記些少,坐低果下睇個價錢叮左一聲。

引用:
原帖由 正門出山 於 2022-2-21 10:34 PM 發表

行上去鳳城禮記,之前有間食水餃嘅舖頭唔記得舖頭名,啲梘水味濃郁度超高值,
完全食唔落碗麵
你講緊係咪行前少少果間,鳳城珠記?食魚皮角果間,d面好似梘水味唔算太重。

引用:
原帖由 comton36 於 2022-3-9 01:56 AM 發表

老記同黃枝記(噴水池)上年去食過雲吞面,兩間都好食。
印象中黃枝記好似還貴過老記些少,坐低果下睇個價錢叮左一聲。
老記基本嘢如雲吞麵或肉丸粥唔貴,用料好少少或特別啲既粥麵貴二、三十蚊咁,小菜百零蚊起,碟頭七十起咁。一個人食還可,幾個人食餐唔平,但食得出師傅有心機煮,都值。

講小炒筷子基應該無乜邊間炒得好食過佢,最少我諗唔到

以前新馬路(大豐行落巷仔兜來兜去,條路好難記)有間小店叫"阿婆雲吞麵" 好好食...唔知大家有無聽過。阿婆一腳踢落單、煮、出餐,個個都專程去食佢啲麵,記得食雲吞撈麵,係唔係xo醬呢?十幾年前啦。

引用:
原帖由 comton36 於 2022-3-9 02:06 AM 發表

你講緊係咪行前少少果間,鳳城珠記?食魚皮角果間,d面好似梘水味唔算太重。
珠記,可能你哋食慣咗,係好食嘅唔會有梘水味

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2022-2-19 03:44 PM 發表

雲吞麵有幾間出名。
我試過既係老記、黃枝記、聯記。

老記食嘢好貴
唔係我地啲小市民去消費,據我觀察多數係內地人、做賭場,或跑江湖既人幫襯。
每款價錢大概出面既double, 但食完會覺得值。
煲仔飯有飯焦,飯煲到啱啱好,咸魚肉餅飯咸魚用靚咸香咸魚,入口即融,肉用新鮮豬肉,食到鮮味。

最近我試保記既鮮豬腰麵。
豬腰多,麵爽口。
食完麵,整碟豉油,豬腰慢慢點黎食,正。
好耐冇見啦,其實保記以前剩係賣牛腩麵出名👍
依家連個名都賣埋,賣D野真係⋯⋯⋯⋯😵💫😵💫
(以前朝早有埋白粥+腸粉👍

引用:
原帖由 iwm1234 於 2022-2-19 10:54 PM 發表

清平巷
早兩日去買隻裹蒸糭,唔記得好似$80定$90😀

引用:
原帖由 leopig 於 2022-3-5 05:09 PM 發表

多謝i叔介紹,, n年前新馬路,, 有間都係叫安樂園餐廳, 我都好鍾意去😊😊😊
應該係叫華樂園,煙䱽魚👍👍👍

引用:
原帖由 iwm1234 於 2022-2-19 10:54 PM 發表

清平巷
杏香園對面間聯記好食過荷蘭園戈間
荷蘭園戈間係平,所以貢多人食,
依家好難搵到又平又好食,一分💰一分貨😮💨

引用:
原帖由 笑看人生2018 於 2022-3-20 11:40 AM 發表

講漏咗.晚上仲有燒味飯賣添😀
真係照顧我一日三餐👍👍👍

引用:
原帖由 笑看人生2018 於 2022-3-20 11:40 AM 發表

笑兄,好耐無見,有無1、2年
咁多年我見保記只開夜晚
你係咪講幾十年前...

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2022-3-20 03:17 PM 發表

笑兄,好耐無見,有無1、2年
咁多年我見保記只開夜晚
你係咪講幾十年前...
依家朝頭早都有開,晚上反而我真係唔知喎
(保叔早午晚三餐真係講緊三十幾年前😀

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]