• 瀏覽: 186,528
  • 回覆: 724
  • 追帖: 2
+30

承接《蜘蛛俠:不戰無歸》,奇異博士開啟了多元宇宙的大門,世界陷入失控!在神秘新舊盟友協力下,他將會穿越多元宇宙,於危機四伏、扭曲心智的異度空間之中,與全新強大對手正面交鋒!

資料來源: WMOOV

https://youtu.be/MQaAeHID-60進入香討影片區

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 80

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

36 (45.00%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

14 (17.50%)

3. ⭐️⭐️⭐️

14 (17.50%)

4. ⭐️⭐️

4 (5.00%)

5. ⭐️

12 (15.00%)

我睇完了,唔錯啦,節奏都快,但特效可以玩大d就更好,彩蛋一去既地方,好似博士第一集去打大怪獸既地方咁。

戲名有"多元"

同埋上影前諸多傳言

唸住會精彩萬分

點知拍法顯得單調

紅女巫用封口呢招,俾B都諗到

個女仔用星形圖案穿越多元宇宙,簡直係偷懶兒嬉兼卡通化

套戲唔係話差

但係分數唔高

有咩新角色出現?

新出現的America Chavez(英語:Miss America)
估計仲有排玩, 今次只知佢好小部份

引用:
原帖由 stephen009 於 2022-5-4 18:52 發表
戲名有"多元"

同埋上影前諸多傳言

唸住會精彩萬分

點知拍法顯得單調

紅女巫用封口呢招,俾B都諗到

個女仔用星形圖案穿越多元宇宙,簡直係偷懶兒嬉兼卡通化

套戲唔係話差

但係分數唔高
光明會太過化學, X教授沒有召喚X-men成員有點可惜(不過照計得黑鳳凰夠打),
而暗黑奇異博士也死得太快, 仲以為佢係Big Boss

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2022-5-4 14:06 發表

其實睇頭場係好 Hi 吓㗎
剛才頭場有好多馬伕鐵粉
有啲重染埋髮鬢黐埋鬍鬚
著晒成套戲服睇得好投入
入場由頭到尾都掌聲不絕
好似係去咗參加嘉年華會

漫威宇宙發展到呢一套
已經百分百漫威FANS取向電影
冇睇過以前啲作品,唔知UP咩野
如果漏左影集都冇睇
呢套簡直係幻視同女巫影集的延續故事
以商業娛樂戲黎講,算係冇冷場
但係故事冇任何特別新意
當一轉接,原來佢係呢套戲終極大BOSS
咁就唔駛擔心
因為大家一定估到點收尾
仲有迪士尼PLUS套what if ?動畫
同樣為呢套戲鋪排
不過,似乎動畫用左在先
電影出黎就冇咁大驚喜

引用:
原帖由 冗員七號 於 2022-5-4 20:24 發表
新出現的America Chavez(英語:Miss America)
彩蛋一既角色唔係新既咩?

美國小姐竟然戲份咁多,由頭出到尾,套戲節奏幾快,唔似其他marvel電影口水多過茶,不過感覺有啲怪,睇完覺得無乜激動驚喜地方,就好似復4有最後集結,美隊拎雷鎚,蜘3有三代同框,呢套無咩特別,乜野光照會好似垃圾咁,女巫一個就團滅

等星期六睇

引用:
原帖由 冗員七號 於 2022-5-4 20:24 發表
頂佢,..........又玩同性戀

Marvel Studios 總裁 Kevin Feige 在早先的電影新聞發佈會上便談到了此事,他首先指出官方對於 America Chavez 的呈現,總是希望能夠盡可能地貼近漫畫原著,並認為性向確實是構成此角色的重要部分,但絕非唯一定義她的元素。「我認為當人們看這部電影時,就像在生活中一般,並不是任何一件事就可以定義一名角色。正如 Xochitl Gomez 所說,America Chavez 是一名 14 歲的女孩,正在搞清楚這個令她生活非常痛苦的部分,無關 LGBTQ 議題,而是她不斷被多元宇宙中拋來拋去的事。」
Kevin Feige 也坦承「她的性向並不是電影的主題,但作為她在漫畫中重要的組成部分,我們希望可以談談這件事。」

https://hypebeast.com/zh/2022/5/doctor-strange-america-chavez-introduction-story-kevin-feige-mcu

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-5-4 20:33 發表

彩蛋一既角色唔係新既咩?
奇異博士開第三眼睛後遇到的紫色衫女人我也不知係邊個
開第三眼睛加強能力, 似二郎神, 三眼小子, 飛影....

引用:
原帖由 秦始皇七世 於 2022-5-4 20:33 發表
美國小姐竟然戲份咁多,由頭出到尾,套戲節奏幾快,唔似其他marvel電影口水多過茶,不過感覺有啲怪,睇完覺得無乜激動驚喜地方,就好似復4有最後集結,美隊拎雷鎚,蜘3有三代同框,呢套無咩特別,乜野光照會好似垃圾咁,女巫一個就團滅
最後消滅晒所有宇宙的黑暗之書, 但是沒有自廢武功,
即係變成所有宇宙得緋紅和奇異博士識黑暗魔法

引用:
原帖由 冗員七號 於 2022-5-4 21:03 發表

奇異博士開第三眼睛後遇到的紫色衫女人我也不知係邊個
開第三眼睛加強能力, 似二郎神, 三眼小子, 飛影....
果個女人係咪查理斯花朗?有啲似,我唔肯定

之前都擔心套戲會連動太多劇集
令冇睇過既人會一頭霧水
但睇完套戲之後可以講
冇睇洛基冇關係
甚至what if都勉強可以唔睇
但wandavision就一定要睇
全9集每集大半個鐘
如果係買咗聽日飛
都重有一晚時間煲
比韋小寶練絕世武功已經好好多
當然冇睇過而去睇係唔會畀警察拉既~