• 瀏覽: 13,004
  • 回覆: 50
  • 追帖: 3
+5
由於某d原因,我就中過新冠啦,就係最新個Omicron,想問下有無人中過之後上去大陸嘅,因為大陸檢測標準非常嚴格,咩CT值40以上,所以就想問下中完之後變陰性最好幾耐先上返去穩陣d?

引用:
原帖由 將軍澳大PEN 於 2022-3-10 09:36 PM 發表
由於某d原因,我就中過新冠啦,就係最新個Omicron,想問下有無人中過之後上去大陸嘅,因為大陸檢測標準非常嚴格,咩CT值40以上,所以就想問下中完之後變陰性最好幾耐先上返去穩陣d?
尋日問左做核酸啲人想睇ct 好似要去專業醫院先會出ct 俾人?

你同佢講冇中過唔得架?佢點查到?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 Retired2019 於 2022-3-11 01:29 AM 發表
你同佢講冇中過唔得架?佢點查到?
講唔講唔係重點,關鍵係大陸CT值要求好高,需要40先俾你係酒店隔離,如果唔係,就要捉入酒店,又俾錢又受罪

請教一下,邊間檢測中心,除咗話陰性之外,報告上面有顯示CT值呢? 謝謝

引用:
原帖由 將軍澳大PEN 於 2022-3-11 12:35 PM 發表

講唔講唔係重點,關鍵係大陸CT值要求好高,需要40先俾你係酒店隔離,如果唔係,就要捉入酒店,又俾錢又受罪
你問點先唔會被捉?你上去前點知自己CT係幾多呢?

隔離時會驗你既。所以好多過關都驗出有問題,變外來輸入。。。你最好就係香港驗完個值先,每人身體吾同。有人10日就得。有人超一個月

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2022-3-12 01:22 PM 發表
隔離時會驗你既。所以好多過關都驗出有問題,變外來輸入。。。你最好就係香港驗完個值先,每人身體吾同。有人10日就得。有人超一個月
10日係好返10日定係接觸病毒後10日呢?

引用:
原帖由 將軍澳大PEN 於 2022-3-12 03:10 PM 發表

10日係好返10日定係接觸病毒後10日呢?
一般有徵狀3-4日好返,7-8日轉陰。但CT值幾時到30甚至40就冇乜例子作參考。

引用:
原帖由 深圳港農 於 2022-3-12 06:12 PM 發表

一般有徵狀3-4日好返,7-8日轉陰。但CT值幾時到30甚至40就冇乜例子作參考。
降返到十幾都有...

附件

F6DDC4DC-7454-4AC6-A817-A6FF038C74FC.png(786.57 KB)

引用:
原帖由 將軍澳大PEN 於 2022-3-11 12:35 PM 發表

驗到去醫院負壓病房真係唔掂...唔好搏啦...

附件

5A1B3385-17A5-4734-9367-12454C953F46.png(1.41 MB)

隔離冇事都勁擔心中...

唔上好過上...

附件

9A7E7758-7BEC-4767-B4B0-E659266A47A1.png(940.4 KB)

1F6FD2BE-ED4B-4FB9-BE1E-5913AE74AC08.jpeg(272.12 KB)

E68B8ADF-6083-4675-822E-B693C9FA71A7.png(954.37 KB)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]