• 瀏覽: 12,743
  • 回覆: 50
  • 追帖: 3
+5
內地診療新冠出咗新方案,其中出院CT值下調至> or = 35

https://www.wenweipo.com/a/20220 ... b036dce99edc3f.html

新冠肺炎診療方案修訂:輕型病例集中隔離管理

【五是調整解除隔離管理、出院標準以及解除隔離管理、出院後注意事項。國內有關研究顯示,處於恢復期的感染者在核酸Ct值≥35時,樣本中未能分離出病毒,密切接觸者未發現被感染的情況。據此,新版診療方案將解除隔離管理及出院標準中的「連續兩次呼吸道標本核酸檢測陰性(採樣時間至少間隔24小時)」修改為「連續兩次新型冠狀病毒核酸檢測N基因和ORF基因Ct值均≥35(熒光定量PCR方法,界限值為40,採樣時間至少間隔24小時),或連續兩次新型冠狀病毒核酸檢測陰性(熒光定量PCR方法,界限值低於35,採樣時間至少間隔24小時)」。將「出院後繼續進行14天隔離管理和健康狀況監測」修改為「解除隔離管理或出院後繼續進行7天居家健康監測」。】

問題係如果35>ct>30未必係陰性,又要送院最煩

引用:
原帖由 easyhome22 於 2022-3-13 11:50 PM 發表

驗到去醫院負壓病房真係唔掂...唔好搏啦...
入院要比幾錢找數

我就中過,我在美國中的covid-19,我去年還是一樣回國了呀,一樣沒事

引用:
原帖由 孤獨的旅遊家 於 2022-3-22 09:46 AM 發表
我就中過,我在美國中的covid-19,我去年還是一樣回國了呀,一樣沒事
美國中了之後隔了多少日子回國呀?

我在家裡隔離了大概15天,前面幾天我就沒測了,因為沒有感覺了

後面回國的話,差不多3個月左右

引用:
原帖由 孤獨的旅遊家 於 2022-3-22 09:51 AM 發表
後面回國的話,差不多3個月左右
問過國內嘅醫生,當中招後好返,一般需時三個月ct值 去返四十左右。

Yes

引用:
原帖由 將軍澳大PEN 於 2022-3-10 21:36 發表
由於某d原因,我就中過新冠啦,就係最新個Omicron,想問下有無人中過之後上去大陸嘅,因為大陸檢測標準非常嚴格,咩CT值40以上,所以就想問下中完之後變陰性最好幾耐先上返去穩陣d?
師兄, 請問你有沒有更新呀?

我今日查了幾家私人檢測, 有D沒人接, 有D說沒有CT 值結果, 唔通真係要等3個月

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2022-3-22 10:08 發表

問過國內嘅醫生,當中招後好返,一般需時三個月ct值 去返四十左右。
師兄, 聽人說國內標準已減到CT35了, 唔知真唔真, 如果我3月1日中, 唔知4月底回去是否可有CT35以上

引用:
原帖由 PTMCYS 於 2022-3-23 14:55 發表

師兄, 聽人說國內標準已減到CT35了, 唔知真唔真, 如果我3月1日中, 唔知4月底回去是否可有CT35以上
內地診療新冠出咗新方案,其中出院CT值下調至> or = 35

https://www.wenweipo.com/a/20220 ... b036dce99edc3f.html

新冠肺炎診療方案修訂:輕型病例集中隔離管理

【五是調整解除隔離管理、出院標準以及解除隔離管理、出院後注意事項。國內有關研究顯示,處於恢復期的感染者在核酸Ct值≥35時,樣本中未能分離出病毒,密切接觸者未發現被感染的情況。據此,新版診療方案將解除隔離管理及出院標準中的「連續兩次呼吸道標本核酸檢測陰性(採樣時間至少間隔24小時)」修改為「連續兩次新型冠狀病毒核酸檢測N基因和ORF基因Ct值均≥35(熒光定量PCR方法,界限值為40,採樣時間至少間隔24小時),或連續兩次新型冠狀病毒核酸檢測陰性(熒光定量PCR方法,界限值低於35,採樣時間至少間隔24小時)」。將「出院後繼續進行14天隔離管理和健康狀況監測」修改為「解除隔離管理或出院後繼續進行7天居家健康監測」。】

我3.16有出過呢篇文,但入境系未呢個標準,真係答你唔到。

引用:
原帖由 PTMCYS 於 2022-3-23 14:53 發表

師兄, 請問你有沒有更新呀?

我今日查了幾家私人檢測, 有D沒人接, 有D說沒有CT 值結果, 唔通真係要等3個月
我都唔敢保證自己去測pcr完全沒問題,始終中過,如果唔係太急就唔好上去住,唔好彩真係要去醫院,建議中左之後休息一個月到兩個月安全d,始終大陸對疫情太嚴厲

引用:
原帖由 將軍澳大PEN 於 2022-3-23 15:20 發表

我都唔敢保證自己去測pcr完全沒問題,始終中過,如果唔係太急就唔好上去住,唔好彩真係要去醫院,建議中左之後休息一個月到兩個月安全d,始終大陸對疫情太嚴厲
因為要上去工作, 我查過4月底有機, 但距離我確診日約50天.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]