• 瀏覽: 12,744
  • 回覆: 50
  • 追帖: 3
+5
引用:
原帖由 有女萬事足 於 2022-3-23 14:59 發表

內地診療新冠出咗新方案,其中出院CT值下調至> or = 35

https://www.wenweipo.com/a/202203/15/AP6230af41e4b036dce99edc3f.html

新冠肺炎診療方案修訂:輕型病例集中隔離管理

【五是調整解除隔離管理、出院標準以及解除隔離管理、出院後注意事項。國內有關研究顯示,處於恢復期的感染者在核酸Ct值≥35時,樣本中未能分離出病毒, ...
有女兄, 我國內同事說已降至CT35, 唔知真定假, 我問過幾間香港的私人化驗中心, 成千蚊的報告暫時都無CT 值結果

引用:
原帖由 PTMCYS 於 2022-3-23 21:43 發表

因為要上去工作, 我查過4月底有機, 但距離我確診日約50天.
噉應該冇問題啩

其實可以叫內地同事問一問國內醫生,康復之後一般幾時先恢復正常ct值。

祝你順利過關。

其實內地驗ct小於35就陽性?每個人都測得咁準?

引用:
原帖由 將軍澳大PEN 於 2022-3-10 21:36 發表
由於某d原因,我就中過新冠啦,就係最新個Omicron,想問下有無人中過之後上去大陸嘅,因為大陸檢測標準非常嚴格,咩CT值40以上,所以就想問下中完之後變陰性最好幾耐先上返去穩陣d?
C兄, 你最後有沒有回國? 謝謝.

引用:
原帖由 PTMCYS 於 2022-3-23 21:45 發表

有女兄, 我國內同事說已降至CT35, 唔知真定假, 我問過幾間香港的私人化驗中心, 成千蚊的報告暫時都無CT 值結果
師兄,荃灣港安有ct值報告。你可以打去問問

暫時未返大陸,鄉下封左城,係香港逗留多一陣先,唔急。如果之後有咩進展都會在尼個post update

小弟決定下星期二搶下去珠海嘅票 如果有票就走

引用:
原帖由 神馬都是浮雲 於 2022-3-29 23:49 發表

師兄,荃灣港安有ct值報告。你可以打去問問
荃灣港安

最近有無人返咗大陸啊

引用:
原帖由 將軍澳大PEN 於 2022-4-24 01:23 發表
最近有無人返咗大陸啊
C兄, 我過2日回去, 我係到識左另一位C兄, 他上星期已回國內, 他和我一樣2月底中招, 已在酒店隔離1星期了, 暫時沒有達不到CT40的情況. 希望幫到你.

引用:
原帖由 將軍澳大PEN 於 2022-4-24 01:23 發表
最近有無人返咗大陸啊
我在成都酒店隔離中,曾經在2月21日中了19肺炎,七日後快速測試轉陰。
4月22日入成都,撿測了三次都係陰性,要有心理準備成都的撿測極極度深入!!!

康復後一段時間再去

多謝 我都係準備翻去,我同你差唔多時間中,我是三月初,打算五月初回去

引用:
原帖由 PTMCYS 於 2022-4-25 14:23 發表

C兄, 我過2日回去, 我係到識左另一位C兄, 他上星期已回國內, 他和我一樣2月底中招, 已在酒店隔離1星期了, 暫時沒有達不到CT40的情況. 希望幫到你.
多謝 我都係準備翻去,我同你差唔多時間中,我是三月初,打算五月初回去

引用:
原帖由 將軍澳大PEN 於 2022-4-25 18:54 發表

我係轉陰性唔夠二個月去成都,順利過関

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]