• 瀏覽: 30,183
  • 回覆: 217
+6
此帖子為《星期日檔案》的集中討論帖,歡迎會員們一齊討論~

支持警察嚴正執法!
2022.03.13 - 車中泊
播出日期: 2022.03.13 (日)
本港疫情持續嚴峻,數以百計跨境貨車司機染疫,文錦渡關口一度關閉,導致菜價飆升。內地當局近月不斷加強邊境防疫措施,除了對跨境貨車司機實施閉環管理,甚至會把部分司機剔出豁免檢疫名單,拒絕他們入境;不少司機為保生計,只能繼續以車為家。

隨著第五波疫情大爆發,作為經濟寒暑表的的士司機亦首當其衝,有人選擇不參與日薪達千元的「抗疫的士」,寧願多踩數更,在車上飄泊等客。有運輸業界形容,目前是抗疫兩年最艱難的時刻。

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-3-13 08:52 PM 發表
2022.03.13 - 車中泊
播出日期: 2022.03.13 (日)
本港疫情持續嚴峻,數以百計跨境貨車司機染疫,文錦渡關口一度關閉,導致菜價飆升。內地當局近月不斷加強邊境防疫措施,除了對跨境貨車司機實施閉環管理,甚至會把部分司機剔出豁免檢疫名單,拒絕他們入境;不少司機為保生計,只能繼續以車為家。

隨著第五波疫情大爆發,作為經濟寒暑表的的士司機亦首當其衝,有人選擇不參與日薪達千元 ...
睇到呢集真係覺得司機好慘

2022.03.20 - 圍封以後

今晚好熱血,講政府各部門合力做圍封強檢

今晚有正能量,有好多公務員都係無私付出。唔好話唔使點做有糧出,去嘅都係高風險地點,都要有勇氣先敢去。

住籠屋果個劉小姐,嘩!住籠屋都有鬼咁多衫!

引用:
原帖由 幪面西人 於 2022-3-20 07:17 PM 發表
今晚有正能量,有好多公務員都係無私付出。唔好話唔使點做有糧出,去嘅都係高風險地點,都要有勇氣先敢去。
去到第二節又負面返,又係話確診無支援果D….

無支援係真喎,唔啱就要屌,我好多朋友同事,係啱啱開始爆時,即係去到單日過萬時開始中,又無人聽電話,又無人幫手,政府講就天下無敵,但絶大部份人當時都係自救親戚朋友救,等唔到政府幫手,都自己好番晒。

引用:
原帖由 幪面西人 於 2022-3-20 08:38 PM 發表
無支援係真喎,唔啱就要屌,我好多朋友同事,係啱啱開始爆時,即係去到單日過萬時開始中,又無人聽電話,又無人幫手,政府講就天下無敵,但絶大部份人當時都係自救親戚朋友救,等唔到政府幫手,都自己好番晒。
我都係其中一人,我係2月22日自測確診,我一個人住,驚有起事上來,無人幫我,我打晒去政府咁多個電話無一個通或有人聽,其實係幾無助 

不過我雖然叫唔岩就要鬧,不過我都好理智,明知政府忙緊,就真係算了,自己上網搵資料,唔會去東張投訴囉

引用:
原帖由 幪面西人 於 2022-3-20 19:17 發表
唔係個個咁諗
我有朋友在房署做物業管理經理,就算本身工作忙到死,order到你都要跨區去協助圍封,冇得say NO

都幾慘,一對子女都係中度弱智

引用:
原帖由 心中空虛 於 2022-3-27 19:05 發表
都幾慘,一對子女都係中度弱智
黐L線,哥三十,妹廿三,隔七年第二個
都有問題,人都癲,我頂唔順轉台

其實阿媽都好慘

27.3.2022 難檢之隱

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]