• 瀏覽: 25,139
  • 回覆: 157
  • 追帖: 2
+7

其實我覺得重點係而家呢個病毒同最開始果個病毒,已經完全係兩樣嘢。最開始嘅時候面對一個未知既病毒,重症或者死亡率都高,不惜代價破滅佢係合理嘅。但係而家呢個病毒,傳染性極高,病症非常輕微。而且有疫苗,又有好多治療嘅經驗,到而家仲係用同一個方法防疫,不問代價,我會覺得有啲不合時宜。再退一步講,就算你封城可以清到零,難保過兩個月又有小爆發,唔通又封城?如是者一年封城三四次?封一次城已經好多人怨聲載道。
然後就係全世界都已經開放,中國除非你開地球村,否則其實冇得揀,一定要開放。
結論係中國根本冇得揀,不以人嘅意志為轉移。

引用:
原帖由 用策略擊敗對手 於 2022-3-27 17:04 發表
我就有個疑問,如果上海冇清到零,上海人離開上海去第二個省市,係咪要隔離21日呢?如果唔係,咁好難解釋點解香港返返大陸要隔離21日。
不過無論點都好,其實大陸最近已經不停放出信號,防疫政策肯定會慢慢放鬆。
但係唔會學西方個套

引用:
原帖由 用策略擊敗對手 於 2022-3-30 21:11 發表
其實我覺得重點係而家呢個病毒同最開始果個病毒,已經完全係兩樣嘢。最開始嘅時候面對一個未知既病毒,重症或者死亡率都高,不惜代價破滅佢係合理嘅。但係而家呢個病毒,傳染性極高,病症非常輕微。而且有疫苗,又有好多治療嘅經驗,到而家仲係用同一個方法防疫,不問代價,我會覺得有啲不合時宜。再退一步講,就算你封城可以清到零,難保過兩個月又有小爆發,唔通又封城?如是者一年封城三四次?封一次城已經好多人怨聲載道。
然 ...
萬一年尾又來隻比Omicron 更強既呢?唔好咁快掉以輕心住,保守d

引用:
原帖由 002534 於 2022-3-30 22:18 發表

萬一年尾又來隻比Omicron 更強既呢?唔好咁快掉以輕心住,保守d
你啱。咁萬一係出年年尾有隻更強嘅呢。又或者如果係後年有隻更強嘅呢。其實係無止境嘅。亦都唔係只限於新官病毒。咁晚一流感變種變咗又隻好勁嘅呢?病毒就係會變重。
全世界都開放。咁可以點呢。病毒呢個問題有啲似環保。你單打獨鬥得一個人努力係冇乜用。唔通真係鎖國咩。不可能嘅事。所以剩返既選項,只係睇下開放條路係點行。

引用:
原帖由 追憶 於 2022-3-27 22:42 發表

如果大批染疫者,追蹤功能有咩用?

現在上海一樣唔夠床位,根本走緊香港條路,不過內地用拖慢方式處理,香港就失控一下爆發

上海果d好快傳到周邊城市,睇下今次內地點處理
呢個病毒除咗傳染性強,隱蔽性都好強。其實而家全國係多點爆發,我覺得全國各地好多病例係未被發現。高鐵,飛機,四通八達,清零係非常困難得喇。

引用:
原帖由 dicky201314 於 2022-3-28 01:48 發表
如果真是,倒是明智,可惜應該仍是保持固執,單一政策
其實大陸已經鋪緊路放寬。好多人都仍然覺得病毒係好可怕,好危險。所以放寬都一定要慢慢嚟,要慢慢教育返啲國民,等民眾慢慢接受。

引用:
原帖由 前晚捉牛牛 於 2022-3-28 12:47 發表

1) 內地係按疫情情況分高中低風險地區,從來不是按清到定清唔到零決定

2) 疫情兩年幾以來,內地一直講緊 "動態清零",兩年幾都仲有人講大陸要 "清零",  真係咁難明當中分別?

3) 中高風險地區去低風險地區係要隔離14-21日,各地地方政府自行決定

4) 除了爆疫初期,武漢封城真係完全唔俾進出,之後嘅封城都係可以進出,但不容許非必要的進出,需當地政府批准 ...
你講嘅呢啲係短期措施。我嘅意思係如果佢一直都清唔到零,中央會好似對待香港咁,封鎖佢一年唔定兩年唔定?總之一離開上海就要隔離?冇可能啩。

引用:
原帖由 半空遇到了神童 於 2022-3-27 22:24 發表

上海咪第二個共存城市囉!咁簡單
香港係第一
無需再清零通關應該好快出現
係病毒變種之後,清零己經不切實際!係時候改變策略!病毒都可以為咗生存而變種,點解中央政府唔可以調整策略?仲搞到香港兩頭唔到岸?俾D空間香港嘅一國兩制啦!

引用:
原帖由 用策略擊敗對手 於 2022-3-30 22:47 發表

你講嘅呢啲係短期措施。我嘅意思係如果佢一直都清唔到零,中央會好似對待香港咁,封鎖佢一年唔定兩年唔定?總之一離開上海就要隔離?冇可能啩。
你唔好同香港班弱智比,大陸有健康碼有行程碼,封唔封城同埋疫情,根本係全部掌控之內,唔學似林鄭連檢測都做唔掂,要市民自己檢測自己申報,自己班物資,自己醫自己,政府角色可有可無,根本就係推卸責任。

引用:
原帖由 fukyellowobject 於 2022-3-30 22:58 發表

你唔好同香港班弱智比,大陸有健康碼有行程碼,封唔封城同埋疫情,根本係全部掌控之內,唔學似林鄭連檢測都做唔掂,要市民自己檢測自己申報,自己班物資,自己醫自己,政府角色可有可無,根本就係推卸責任。
其實而家確診Omicron嘅後果同中流感幾乎無大分別,咁點解仲要咁雷厲風行去清零呢?我就當大陸會一直不惜任何代價去折騰,難道真係要永遠與世隔絕?世界上除咗呢個病毒,仲有好多更高死亡率嘅病,點解淨係對呢個病要咁?一意孤行到最後究竟有咩意義?好多人可能唔係因為中呢個病死而係餓食,手術成功但病人死亡。

引用:
原帖由 用策略擊敗對手 於 2022-3-30 22:47 發表

我只係按照樓主原post所問,講返現行政策,因為似乎你不是太知大陸而家政策,才會問咩隔離21日之類

至於你話佢一直清唔到零會點,鬼知咩,香港會點都無人知啦

引用:
原帖由 追憶 於 2022-3-27 22:42 發表

如果大批染疫者,追蹤功能有咩用?

現在上海一樣唔夠床位,根本走緊香港條路,不過內地用拖慢方式處理,香港就失控一下爆發

上海果d好快傳到周邊城市,睇下今次內地點處理
同意,基本上上海大部分係無症狀感染,自己中左都五知,而且傳播速度太快!根本好難清零

引用:
原帖由 用策略擊敗對手 於 2022-3-30 22:33 發表

你啱。咁萬一係出年年尾有隻更強嘅呢。又或者如果係後年有隻更強嘅呢。其實係無止境嘅。亦都唔係只限於新官病毒。咁晚一流感變種變咗又隻好勁嘅呢?病毒就係會變重。
全世界都開放。咁可以點呢。病毒呢個問題有啲似環保。你單打獨鬥得一個人努力係冇乜用。唔通真係鎖國咩。不可能嘅事。所以剩返既選項,只係睇下開放條路係點行。
睇下熔斷機制如何,因為呢隻病唔係普通疾病,係世紀疫症,未到百份百放心等同流感看待既程度,唔係話開就開,生命緊要過一切,始終大家都唔想旅行途中染病

引用:
原帖由 東方可愛的浴缸 於 2022-3-30 23:56 發表

其實而家確診Omicron嘅後果同中流感幾乎無大分別,咁點解仲要咁雷厲風行去清零呢?我就當大陸會一直不惜任何代價去折騰,難道真係要永遠與世隔絕?世界上除咗呢個病毒,仲有好多更高死亡率嘅病,點解淨係對呢個病要咁?一意孤行到最後究竟有咩意義?好多人可能唔係因為中呢個病死而係餓食,手術成功但病人死亡。
重點係唔可以當感冒看待,專家都講過好多次,新冠病毒唔係一般病毒

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]