• 瀏覽: 25,140
  • 回覆: 157
  • 追帖: 2
+7
引用:
原帖由 002534 於 2022-3-31 01:01 發表

重點係唔可以當感冒看待,專家都講過好多次,新冠病毒唔係一般病毒
咩叫唔好當感冒看待?咁喺你角度應該點看待?個病毒會因為你用唔同角度去看待佢就會唔感染你?重點係呢個病毒防不勝防,就算你做足預防措施都一樣可以中,你可以點?離開地球?好多人中咗一星期左右已康復,死亡率咁低有需要咁大陣仗去對待?意義係咩?為做而做?

引用:
原帖由 002534 於 2022-3-31 00:57 發表

睇下熔斷機制如何,因為呢隻病唔係普通疾病,係世紀疫症,未到百份百放心等同流感看待既程度,唔係話開就開,生命緊要過一切,始終大家都唔想旅行途中染病
呢個世界邊有百分百架。而且除咗旅遊,仲有好多其他原因係要出門嘅。

引用:
原帖由 用策略擊敗對手 於 2022-3-27 17:04 發表
我就有個疑問,如果上海冇清到零,上海人離開上海去第二個省市,係咪要隔離21日呢?如果唔係,咁好難解釋點解香港返返大陸要隔離21日。
不過無論點都好,其實大陸最近已經不停放出信號,防疫政策肯定會慢慢放鬆。
你估佢清零凊得好過癮,次次咁搞勞民傷財,深圳損失600億,搵咗600個確診者,有人話直,有人話唔值,呢個政策根本唔可能長時間行落去,內地亦開始有民怨。

引用:
原帖由 用策略擊敗對手 於 2022-3-31 03:07 發表

呢個世界邊有百分百架。而且除咗旅遊,仲有好多其他原因係要出門嘅。
唔係百份百都好,始終疫症難用平常疾病角度看待, 始終香港老人家多,唔通要犧牲佢地,要佢地既晚年面對多弓種疾病既威脅嗎?我覺得時機未成熟

引用:
原帖由 東方可愛的浴缸 於 2022-3-31 01:25 發表

咩叫唔好當感冒看待?咁喺你角度應該點看待?個病毒會因為你用唔同角度去看待佢就會唔感染你?重點係呢個病毒防不勝防,就算你做足預防措施都一樣可以中,你可以點?離開地球?好多人中咗一星期左右已康復,死亡率咁低有需要咁大陣仗去對待?意義係咩?為做而做?
防不勝防更加唔可以亂來,要睇時機,當呢隻病毒連傳染性都因變種而降低時、逃逸能力減弱時,就係最佳時機,如果唔係呢d嚴格措施,例如夏奧、冬奧個d 點樣成功舉行,d選手點樣係安全同狀態最佳既情況下比賽,佢哋比賽,除非全部人冇症狀,但一有少少症狀都會影響發揮,再加上個個都輕症,點解外國選擇共存,好大原因都係之前既防疫措施都好消極,呢樣中國唔能夠承受,人口佔全球20%,一旦隨意開放,後果可以好嚴重,所謂「動態清零」,唔係指真正完全清零,係指係保障人民生命下及因應發展而調整既防疫措施,即係要準確睇時機,冇話過唔重開,大陸始終唔係北韓,極權之下都還有一定既自由度

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 002534 於 2022-3-31 10:04 發表

防不勝防更加唔可以亂來,要睇時機,當呢隻病毒連傳染性都因變種而降低時、逃逸能力減弱時,就係最佳時機,如果唔係呢d嚴格措施,例如夏奧、冬奧個d 點樣成功舉行,d選手點樣係安全同狀態最佳既情況下比賽,佢哋比賽,除非全部人冇症狀,但一有少少症狀都會影響發揮,再加上個個都輕症,點解外國選擇共存,好大原因都係之前既防疫措施都好消極,呢樣中國唔能夠承受,人口佔全球20%,一旦隨意開放,後果可以好嚴重,所謂「 ...
奧運完咗好耐啦!你話要等病毒變傳染性變弱先考慮放寬清零鎖國政策?其實你知唔知呢隻病毒兩年幾嚟變種方向係增強傳播力,但同時會減低破壞力,病毒都係會為求生存去適應環境,唔會無端端自己減弱傳播力或突然消失囉,正如年年都會有新流感。打咗疫苗做足個人防疫保護就應該要放寬。

引用:
原帖由 fukyellowobject 於 2022-3-31 10:49 發表

冇分別? 噉你去中下先,或者叫埋你屋企人一齊中哂先,睇下係咪冇分別,早中早享受gogogo
你個人思維都幾唔要得,好地地討論又講到人地屋企人?我相信好多香港人就算自己無中,但身邊親友都中過,大部分都一星期左右康復,難道你無親友?

引用:
原帖由 東方可愛的浴缸 於 2022-3-31 10:55 發表

奧運完咗好耐啦!你話要等病毒變傳染性變弱先考慮放寬清零鎖國政策?其實你知唔知呢隻病毒兩年幾嚟變種方向係增強傳播力,但同時會減低破壞力,病毒都係會為求生存去適應環境,唔會無端端自己減弱傳播力或突然消失囉,正如年年都會有新流感。打咗疫苗做足個人防疫保護就應該要放寬。
你到底明唔明14億人口係乜嘢指標

引用:
原帖由 002534 於 2022-3-31 11:31 發表

你到底明唔明14億人口係乜嘢指標
你又明唔明所有病中咗都有機會死呀?

引用:
原帖由 東方可愛的浴缸 於 2022-3-31 11:03 發表

你個人思維都幾唔要得,好地地討論又講到人地屋企人?我相信好多香港人就算自己無中,但身邊親友都中過,大部分都一星期左右康復,難道你無親友?
你其實你明唔明白點解要咁大陣丈,老人家、小朋友、不幸重症者、同學、同事、上司下屬,你唔洗考慮佢地感受嗎?你得輕症,唔代表人地俾你傳染左都係輕症,同埋你旅行時,你仲要冒著客死異鄉既風險

引用:
原帖由 002534 於 2022-3-31 11:42 發表

你其實你明唔明白點解要咁大陣丈,老人家、小朋友、不幸重症者、同學、同事、上司下屬,你唔洗考慮佢地感受嗎?你得輕症,唔代表人地俾你傳染左都係輕症
你好似唔知道而家有疫苗咁嘅?打咗疫苗咪有保護力,就算中咗都會係輕疫囉,定係你否定疫苗呀?如果係全中國十幾億人打嚟做咩?

引用:
原帖由 東方可愛的浴缸 於 2022-3-31 11:34 發表

你又明唔明所有病中咗都有機會死呀?
隻隻病都會死人,但係你又明唔明點解唔可以將佢當普通病處理,你search下隻病毒帶來幾多後遺症?我身邊都有人中,都趕佢出去隔離,唔俾佢係屋企,同埋我想大陸開關,我都有親人,但係咁又點,人地大陸唔想輸入個案造成負累,作為原料生產大國,人地至少仲可以係疫情封關下自給自足,仲有大陸唔係鎖國,係封關,鎖國直頭係禁止出入境,係兩回事,確保你陰性同康復先可以進入社區,但唔排除有物流傳播,源頭不明既0 號病人可能就係物流傳播間接感染到

引用:
原帖由 002534 於 2022-3-31 11:55 發表

隻隻病都會死人,但係你又明唔明點解唔可以將佢當普通病處理,你search下隻病毒帶來幾多後遺症?我身邊都有人中,都趕佢出去隔離,唔俾佢係屋企,同埋我想大陸開關,我都有親人,但係咁又點,人地大陸唔想輸入個案造成負累
智商越低越多後遺症,有乜事都入落個病度,我識既人過半數都中左包括我自己,冇一個話有後遺症

引用:
原帖由 002534 於 2022-3-31 11:55 發表

隻隻病都會死人,但係你又明唔明點解唔可以將佢當普通病處理,你search下隻病毒帶來幾多後遺症?我身邊都有人中,都趕佢出去隔離,唔俾佢係屋企,同埋我想大陸開關,我都有親人,但係咁又點,人地大陸唔想輸入個案造成負累
好多病痛都有後遺症,生存本身就係帶有風險,唔止你好多人都有需要往來大陸,所以我先話只要係打完疫苗做好個人防護就應該要放寬,世界咁多病唔應該放大一種病,平常心面對注意多啲,漸漸回復正常生活。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]