• 瀏覽: 25,585
  • 回覆: 157
  • 追帖: 2
+7
引用:
原帖由 東方可愛的浴缸 於 2022-3-31 12:04 發表

好多病痛都有後遺症,生存本身就係帶有風險,唔止你好多人都有需要往來大陸,所以我先話只要係打完疫苗做好個人防護就應該要放寬,世界咁多病唔應該放大一種病,平常心面對注意多啲,漸漸回復正常生活。
我咪話未係去到可以較合適既程度,唔係話唔會放寬,始終都要放寬,要睇定d時機,香港已經錯過左個幾個月零確診,而大陸卻因為準備冬奧唔敢鬆懈,唔放心通關,香港就偏偏因為外防輸入出現左misstake(國泰機組同印巴婦),而泡左湯

引用:
原帖由 002534 於 2022-3-31 12:34 發表

我咪話未係去到可以較合適既程度,唔係話唔會放寬,始終都要放寬,要睇定d時機,香港已經錯過左個幾個月零確診,而大陸卻因為準備冬奧唔敢鬆懈,唔放心通關,香港就偏偏因為外防輸入出現左misstake(國泰機組同印巴婦),而泡左湯,個陣大陸都未大爆
你又去翻起點….,咪講咗個病毒唔會減低傳染力或者自行消失囉,點去到你所講嘅”時機”呀?打咗疫苗就已經係時機,至少隔離日子都要減少啦,Omicron平均病發潛伏期大約3-4日,打咗疫苗入境大陸隔離日數7日甚至5+2都已經足夠。

引用:
原帖由 東方可愛的浴缸 於 2022-3-31 11:48 發表

你好似唔知道而家有疫苗咁嘅?打咗疫苗咪有保護力,就算中咗都會係輕疫囉,定係你否定疫苗呀?如果係全中國十幾億人打嚟做咩?
打來係減低重症,唔係百份百預防,我自己1月2日已打第三針復必泰(剛開放俾一般人仕既第二日),但係有d人本身都有其他慢性病,唔太適合打針,加上萬一中左,佢免疫系統出現左負荷,尤其係本身免疫力不足者,佢地係最危險,我地都會顧及一下,我地中左輕症冇咩所謂,但係要諗俾你傳染既人,佢地冇辦法正常面對呢隻病

引用:
原帖由 002534 於 2022-3-31 12:51 發表

打來係減低重症,唔係百份百預防,我自己1月2日已打第三針復必泰(剛開放俾一般人仕既第二日),但係有d人本身都有其他慢性病,唔太適合打針,加上萬一中左,佢免疫系統出現左負荷,尤其係本身免疫力不足者,佢地係最危險,我地都會顧及一下,我地中左輕症冇咩所謂,但係要諗俾你傳染既人,佢地冇辦法正常面對呢隻病
世界上無嘢可以百分之百預防,從來都係在風險比率同效益出發,例如坐交通工具都可以出意外,唔通就唔坐?飲水有機會濁親就唔飲?

引用:
原帖由 東方可愛的浴缸 於 2022-3-31 12:44 發表

你又去翻起點….,咪講咗個病毒唔會減低傳染力或者自行消失囉,點去到你所講嘅”時機”呀?打咗疫苗就已經係時機,至少隔離日子都要減少啦,Omicron平均病發潛伏期大約3-4日,打咗疫苗入境大陸隔離日數7日甚至5+2都已經足夠。
咁你講返話減少隔離日子都岩,咁但係學外國咁無條件放寬免隔離,呢樣大陸係無法容忍既做法,你講既野大陸自己都心裡有數,所以點解會有「動態清零」呢個概念,但係消極式防疫措施係現時大陸既情況仲未可以接受

引用:
原帖由 002534 於 2022-3-31 12:59 發表

咁你講返話減少隔離日子都岩,咁但係學外國咁無條件放寬免隔離,呢樣大陸係無法容忍既做法,你講既野大陸自己都心裡有數,所以點解會有「動態清零」呢個概念,但係消極式防疫措施係現時大陸既情況仲未可以接受
心裡有數即係點?即係幾時先開始放寬?點解無時間表?全世界都已經開始唔同程度放寬,仲等咩?等到幾時?有咩必要要無止境咁等?

引用:
原帖由 東方可愛的浴缸 於 2022-3-31 12:58 發表

世界上無嘢可以百分之百預防,從來都係在風險比率同效益出發,例如坐交通工具都可以出意外,唔通就唔坐?飲水有機會濁親就唔飲?
咁唔代表乜嘢預防措施都唔洗做吧,最少都要有好既人流管控,強制戴口罩先啦,戴口罩唔會影響社交、工作、旅遊活動吧,出埠前做埋核酸檢測,唔難做吧

引用:
原帖由 002534 於 2022-3-31 13:07 發表

咁唔代表乜嘢預防措施都唔洗做吧,最少都要有好既人流管控,強制戴口罩先啦,戴口罩唔會影響社交、工作、旅遊活動吧,出埠前做埋核酸檢測,唔難做吧
當然基本預防措施係要嘅,如果放寬翻對全部人都有正面效果。

引用:
原帖由 東方可愛的浴缸 於 2022-3-31 13:05 發表

心裡有數即係點?即係幾時先開始放寬?點解無時間表?全世界都已經開始唔同程度放寬,仲等咩?等到幾時?有咩必要要無止境咁等?
佢幾時放寬,我地冇法控制,加上香港政府係受到大陸管轄,壓力之下,都唔會隨便向外國免隔離,再加上要講地區關係,香港同大陸屬同一國家,就算香港同人地通關,都係同大陸、澳門優先,其他國家慢慢等,澳門都係因為同大陸已通關,而唔放外國住

引用:
原帖由 東方可愛的浴缸 於 2022-3-31 13:12 發表

當然基本預防措施係要嘅,如果放寬翻對全部人都有正面效果。
外國放寬措施,但係又乜嘢防疫措施都放棄哂個隻,先激死,完全冇危機感,即使Omicron 對我地威脅小,但都唔可以乜危機感都冇個隻,世衛都有批評呢d消極做法,完全冇居安思危

我覺得趁確診人數下降時及,政府應該加大力做野處理

3年啦。頭二年國內個個嗌*加油* 今年好多已頂唔順要 *跳樓* 解封* 要食飯

引用:
原帖由 東方可愛的浴缸 於 2022-3-31 11:03 發表

你個人思維都幾唔要得,好地地討論又講到人地屋企人?我相信好多香港人就算自己無中,但身邊親友都中過,大部分都一星期左右康復,難道你無親友?
你覺得好嘅點解唔介紹埋畀你自己屋企人? 難道你無親友?

引用:
原帖由 本性難移 於 2022-3-31 12:04 發表

智商越低越多後遺症,有乜事都入落個病度,我識既人過半數都中左包括我自己,冇一個話有後遺症
係喎,點解我念唔到呢點,真系好似同智商好大關係。

引用:
原帖由 fukyellowobject 於 2022-3-31 14:17 發表

你覺得好嘅點解唔介紹埋畀你自己屋企人? 難道你無親友?
問題係大陸人口多同埋好多地方衛生環境都比較差,一但貿然解除隔離,社區爆發失控風險就會增加

引用:
原帖由 002534 於 2022-3-31 13:19 發表

佢幾時放寬,我地冇法控制,加上香港政府係受到大陸管轄,壓力之下,都唔會隨便向外國免隔離,再加上要講地區關係,香港同大陸屬同一國家,就算香港同人地通關,都係同大陸、澳門優先,其他國家慢慢等,澳門都係因為同大陸已通關,而唔放外國住
如果用大陸嘅思維,咁即係三五十年都唔會開關啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]