• 瀏覽: 25,587
  • 回覆: 157
  • 追帖: 2
+7
引用:
原帖由 002534 於 2022-3-31 12:59 發表

咁你講返話減少隔離日子都岩,咁但係學外國咁無條件放寬免隔離,呢樣大陸係無法容忍既做法,你講既野大陸自己都心裡有數,所以點解會有「動態清零」呢個概念,但係消極式防疫措施係現時大陸既情況仲未可以接受
其實咩叫動態清零?講完呢個term果條友自己都忍唔住笑咗!而家大陸為左面子係度諗緊個新term落台!

引用:
原帖由 東方可愛的浴缸 於 2022-3-31 12:04 發表

好多病痛都有後遺症,生存本身就係帶有風險,唔止你好多人都有需要往來大陸,所以我先話只要係打完疫苗做好個人防護就應該要放寬,世界咁多病唔應該放大一種病,平常心面對注意多啲,漸漸回復正常生活。
多餘啦!一開國際線就會爆到七彩啦!除非一世入大陸境都要隔離21日啦!

引用:
原帖由 fukyellowobject 於 2022-3-31 10:49 發表

冇分別? 噉你去中下先,或者叫埋你屋企人一齊中哂先,睇下係咪冇分別,早中早享受gogogo
我真係中過呀!真係同傷風感冒冇分別呀!唔好成日聽政府講乜就信乜!

引用:
原帖由 犯民愛籌款 於 2022-4-1 02:38 發表

我真係中過呀!真係同傷風感冒冇分別呀!唔好成日聽政府講乜就信乜!
我身體朋友,同家人都中晒

咪就係傷風感冒,連內地專家都咁講,如果唔係點解咁多無症狀感染

只係長者同長期病患會較危險

引用:
原帖由 追憶 於 2022-4-1 08:24 發表

我身體朋友,同家人都中晒

咪就係傷風感冒,連內地專家都咁講,如果唔係點解咁多無症狀感染

只係長者同長期病患會較危險
所以病毒其實已不再可怕
依家最可怕係已過時的防疫政策

就算深圳上海今次封城清到零
難保一兩個月後又爆又要封

3月pmi已經轉差
咁搞法長遠對中國經濟好傷

如果有次清唔到零
中途突然轉軚話共存
就會削弱管治威信
進退失據

證明香港一國兩制嘅成功….果然…到最後關頭…都係同上海唔同嘅

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 002534 於 2022-3-31 21:54 發表

問題係大陸人口多同埋好多地方衛生環境都比較差,一但貿然解除隔離,社區爆發失控風險就會增加
差唔過香港

引用:
原帖由 宅男有野講 於 2022-4-1 09:41 發表
就算深圳上海今次封城清到零
難保一兩個月後又爆又要封

3月pmi已經轉差
咁搞法長遠對中國經濟好傷

如果有次清唔到零
中途突然轉軚話共存
就會削弱管治威信
進退失據
上海呢次唔封  就肯定不能清零。

封, 上海是經濟重地,經濟影響太大

所以應該是清醒的時間了

和病毒共存是唯一的出路

引用:
原帖由 半夜綠色的朋友 於 2022-4-1 20:19 發表

所以應該是清醒的時間了

和病毒共存是唯一的出路
開埋香港關   

只限打齊2針的人

好合理啊

引用:
原帖由 半夜綠色的朋友 於 2022-4-1 20:19 發表

所以應該是清醒的時間了

和病毒共存是唯一的出路
但共存既話,唔代表之後乜嘢防疫措施都唔洗做吧,貿然共存後然後自欺欺人咁正常生活,人們就愈來愈冇警剔,到時隻變種病毒變左愛滋病2.0咁,咁就全球OMG 

引用:
原帖由 犯民愛籌款 於 2022-4-1 02:27 發表

其實咩叫動態清零?講完呢個term果條友自己都忍唔住笑咗!而家大陸為左面子係度諗緊個新term落台!
基本上好多部份詞彙去到大陸都會因為面子而轉term,  當年 失業=下崗 呢個一絕
而家 公司炒人 = 在公司畢業

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 用回鄉咭去台灣 於 2022-3-31 07:46 發表

你估佢清零凊得好過癮,次次咁搞勞民傷財,深圳損失600億,搵咗600個確診者,有人話直,有人話唔值,呢個政策根本唔可能長時間行落去,內地亦開始有民怨。
一般都係老弱病殘死 醫療退休金都慳番

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]